Ga naar inhoud

Annuleringsverzekering

Als uw geboekte reis onverwacht niet door kan gaan. Of als uw vakantie moet worden afgebroken. Met een annuleringsverzekering krijgt u – een deel van – de reissom vergoed.

Vergelijk onze annuleringsverzekeringen

U wilt er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat u onverhoopt niet op reis kunt gaan. Of dat u uw reis onverwacht moet afbreken. Speciaal voor deze bijzondere omstandigheden biedt een annuleringsverzekering van Univé uitkomst. Daarmee krijgt u de reissom, of een deel daarvan, vergoed wanneer u uw reis moet annuleren of afbreken. U kunt kiezen uit twee soorten annuleringsverzekeringen: een kortlopende en een doorlopende annuleringsverzekering.

Doorlopende annulering

Geschikt als u meerdere keren per jaar op vakantie gaat. De doorlopende annuleringsverzekering geldt voor al uw vakanties en (steden)trips, het hele jaar door.

 • Het hele jaar standaard verzekerd tegen annuleringskosten
 • Ook last-minute reizen en weekendjes weg zijn standaard verzekerd
 • Los afsluiten of samen met een doorlopende reisverzekering
 • Aan te vullen met een uitgebreide dekking

Bereken uw premie

Meer over doorlopend

Kortlopende annulering

Handig voor als u één keer per jaar op vakantie gaat. De kortlopende annuleringsverzekering sluit u af voor de precieze duur van uw vakantie, stedentrip en weekendje weg.

 • Bepaal per reis of u verzekerd wil zijn tegen annuleringskosten
 • Afsluiten binnen 7 dagen na boeking van uw vakantie
 • Los afsluiten of met een kortlopende reisverzekering

Bereken uw premie

Meer over kortlopend

Documenten en voorwaarden

Wilt u weten waarvoor u precies verzekerd bent met onze annuleringsverzekeringen en welke voorwaarden van toepassing zijn? Op de documentenpagina’s van de Doorlopende en Kortlopende annuleringsverzekering vindt u de polisvoorwaarden, algemene voorwaarden en brochures. Een aantal van deze documenten kunt u ook downloaden door hieronder op de links te klikken.

Heeft u al een annuleringsverzekering bij Univé? Dan kunt u op het bijbehorende polisblad lezen welke voorwaarden van toepassing zijn. Uw polisblad vindt u in Mijn Univé via ‘Mijn verzekeringen’. Of in de app op het tabblad ‘Documenten’ (als ‘pakketpolisblad’).

Verzekeringskaart doorlopende annuleringsverzekering

Wat is wel en niet gedekt door de doorlopende annuleringsverzekering?

Bekijk de Verzekeringskaart

Verzekeringskaart kortlopende annuleringsverzekering

Wat is wel en niet gedekt door de kortlopende annuleringsverzekering?

Bekijk de Verzekeringskaart

Wat is verzekerd met de Univé annuleringsverzekeringen?

Met onze annuleringsverzekeringen bent u in veel situaties gedekt tegen kosten, zoals wanneer u bijvoorbeeld onverwacht naar huis moet bij een overlijden. Er zijn echter ook zaken die niet verzekerd worden. Een overzicht van wat wel en niet gedekt wordt door zowel onze kortlopende- als onze doorlopende annuleringsverzekering:

Dit wordt gedekt

 • U, uw partner, een familielid in de 1e, 2e of 3e graad, of een huisgenoot komt te overlijden
 • U, uw partner, een familielid in de 1e, 2e of 3e graad, of een huisgenoot wordt ernstig ziek
 • U wordt ontslagen
 • Uw eigendommen, zoals uw woning of auto, raken ernstig beschadigd, waardoor u liever niet op reis gaat
 • U gaat scheiden of uit elkaar
 • U wist niet dat u zwanger bent, of er zijn complicaties tijdens uw zwangerschap
 • U heeft meer dan 8 uur vertraging op de heenreis, waardoor u veel later aankomt op uw bestemming
 • U moet een familielid verzorgen en u bent de enige die deze zorg kan geven

De Univé Doorlopende annuleringsverzekering is uit te breiden met een uitgebreide dekking.

Bereken hier uw premie

Dit wordt niet gedekt

 • Als de reden van annulering te verwachten was op het moment van het afsluiten van de verzekering
 • Als de reden van annulering te verwachten was op het moment van het boeken van de reis
 • Bij het overlijden en bij ziekte van personen buiten de 1e, 2e en 3e graad, zoals vrienden
 • Het annuleren van een reis vanwege een natuurramp, epidemie of aanslag in het vakantieland (in sommige gevallen vergoedt het Calamiteitenfonds (een deel van) de schade)

Meer informatie over de annuleringsverzekering

Verzekerde reissom doorlopend

U kiest zelf de te verzekeren reissom. Bij de doorlopende annuleringsverzekering kunt u uw reissom verzekeren tot € 1.500 of € 3.000 per persoon per reis. Het maximaal uit te betalen bedrag per jaar is dan respectievelijk € 6.000 en € 12.000.

Is een reis met meerdere boekingen verzekerd?

Ja, echter geldt de voorwaarde dat we bij een samengestelde reis alleen annuleringskosten vergoeden als de verhuurder of reisorganisatie niet voor vervanging zorgt binnen de geplande reisperiode.

Verzekerde reissom kortlopend

De te verzekeren reissom voor de kortlopende annuleringsverzekering wijkt af van de doorlopende annuleringsverzekering. U kunt de reissom verzekeren tot € 5.000 per persoon per reis, met een totaal te verzekeren bedrag van € 25.000.

Is een annuleringsverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een annuleringsverzekering af te sluiten. Wanneer u echter uw reis vroegtijdig moet afbreken, bijvoorbeeld omdat een naast familielid overlijdt, heeft u geen recht op een vergoeding.

Volledige reissom terug bij annulering tijdens de reis?

Moet u onverwacht eerder naar huis? Met de basisdekking krijgt u een vergoeding voor de resterende reisdagen. Heeft u een uitgebreide dekking voor de doorlopende annuleringsverzekering? Dan krijgt u de hele reissom terug, tot het maximumbedrag dat op uw polis staat.

Pakketkorting bij annuleringsverzekering

De doorlopende annuleringsverzekering telt mee voor de pakketkorting. Hoe meer schadeverzekeringen u heeft, hoe meer korting u krijgt op uw totale premie. Wij verrekenen dit automatisch.

Tot wanneer kan ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Dit is afhankelijk van uw annuleringsverzekering. Voor de doorlopende annuleringsverzekering wijken de voorwaarden af van de kortlopende.

Doorlopende annuleringsverzekering

 • Als u de reis boekt nadat de verzekering is ingegaan.
 • Als u maximaal 7 dagen voordat de verzekering ingaat, uw reis boekt.
 • De reis is langer dan 7 dagen geleden geboekt, maar de vertrekdatum ligt langer dan 1 maand na de ingangsdatum van de verzekering.

Kortlopende annuleringsverzekering

 • Als u maximaal 7 dagen voordat de verzekering ingaat, uw reis boekt.
 • De reis is langer dan 7 dagen geleden geboekt, maar de vertrekdatum ligt langer dan 1 maand na de ingangsdatum van de verzekering.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier een aantal veelgestelde vragen over onze annuleringsverzekering. Klik op de button voor een volledig overzicht. Vragen over uw reis en corona? Bekijk dan hier de FAQ.

Heeft u een doorlopende annuleringsverzekering en moet u uw reis afbreken vanwege een annuleringsreden die in onze polisvoorwaarden voorkomt (bv. ernstige ziekte of ontslag)? Dan krijgt u niet de hele reissom terug, maar een vergoeding voor de gemiste reisdagen. Heeft u uw doorlopende annuleringsverzekering aangevuld met een uitgebreide dekking? Dan krijgt u ook bij eerdere terugkeer naar huis de volledig verzekerde reissom terug tot het maximumbedrag op de polis.

Tot wanneer u een annuleringsverzekering af kunt sluiten, hangt af van wanneer u uw vakantie boekt of heeft geboekt. Een doorlopende annuleringsverzekering is geldig voor:

 • Vakanties die u na de ingangsdatum van de verzekering boekt
 • Vakanties die u maximaal 7 dagen voor de ingangsdatum van de verzekering heeft geboekt
 • Vakantie die u langer dan 7 dagen voor de ingangsdatum van de verzekering heeft geboekt, maar waarvan de vertrekdatum langer dan 1 maand na de ingangsdatum van de verzekering ligt

De kortlopende annuleringsverzekering geldt alleen als u uw vakantie maximaal 7 dagen voor de ingangsdatum heeft geboekt óf als u uw vakantie langer geleden heeft geboekt, maar de vertrekdatum langer dan 1 maand na de ingangsdatum ligt.

In de situaties die zijn beschreven in de voorwaarden biedt de annuleringsverzekering dekking. Bijvoorbeeld bij:

 • overlijden van u, uw partner, familieleden in de 1e, 2e of 3e graad en/of huisgenoten
 • ernstige ziekte van u, uw partner, familieleden in de 1e en 2e graad en/of huisgenoten
 • ontslag
 • ernstige schade thuis aan eigendommen zoals uw woning of auto
 • zwangerschap of medisch noodzakelijke operaties
 • zorgplicht voor familie in de 1e of 2e graad
 • echtscheiding of beëindiging van samenwonen
 • een adoptie- of pleegkind toegewezen krijgen
 • tijdens de heenreis latere aankomst op uw bestemming dan gepland, bv. door vertraging van uw vliegtuig.

Lees de voorwaarden van de kortlopende en de doorlopende annuleringsverzekering.

Ja, dat kan. U kunt de annuleringsverzekering los afsluiten, maar ook in combinatie met de kortlopende reisverzekering voor één vakantie, stedentrip of weekendje weg. Bereken uw premie.

Als u uw reis vooraf moet annuleren of omboeken, betalen wij de kosten die dat met zich mee brengt. Ook als uw reis bestaat uit aparte boekingen, zoals een vliegticket en een hotel. Bij meerdere losse boekingen krijgt u ook een vergoeding als één van de losse onderdelen niet door kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer uw hotel niet meer toegankelijk is door een aardbeving, of wanneer uw vlucht niet door kan gaan door een vulkaanuitbarsting of staking. Uw vliegtickets zijn dus meeverzekerd.

Alle veelgestelde vragen

Hulp bij annulering

Hulp nodig bij noodgedwongen annulering? Univé staat dag en nacht voor u klaar. En u kunt uw annulering eenvoudig online melden.

Uw reis afbreken of annuleren

Moet u onverwacht uw vakantie afbreken? Bel de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112. Onze medewerkers staan 24/7 voor u klaar.

Uw geboekte reis annuleren? Neem eerst contact op met de reisorganisatie en bespreek een alternatief. Of u kosteloos kunt omboeken, bijvoorbeeld. Wanneer u toch annuleert, meldt u daarna uw schade bij Univé.

Schade melden

Moet u een geboekte reis annuleren? Of moet u uw reis noodgedwongen afbreken? Lees hoe u uw schade kunt melden.

Meer over schade melden

Klantenservice

Wij helpen u graag

Maandag t/m vrijdag: 08:30 uur - 21:00 uur
Zaterdag: 08:30 uur - 17:00 uur

Alarmcentrale

Bij noodgevallen

7 dagen per week, dag en nacht bereikbaar

Ook interessant naast de annuleringsverzekering