Ga naar inhoud

Reizen naar gebieden met code geel

Wil je op vakantie naar een land of gebied, maar heeft dit code geel? Dat betekent dat je hier wel heen kunt reizen, maar dat er risico’s zijn voor de veiligheid. Risico’s zoals besmettelijke ziektes, kans op een aardbeving of een hogere criminaliteit dan in Nederland. Deze risico’s zijn belangrijk om rekening mee te houden als je op reis gaat. Zo weet je wat je op je bestemming kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. Je kunt een reisverzekering afsluiten als je bestemming code geel heeft. Wat de dekking van je reisverzekering is in deze gebieden, vertellen we je op deze pagina. 

Code geel en reisverzekering 

Ook voor reizen naar gebieden met code geel kun je gewoon een reisverzekering afsluiten. De dekking van je reisverzekering is bij code geel niet anders dan bij bestemmingen met code groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s). Wel bestaat bij gebieden met code geel de kans dat de veiligheidsrisico’s toenemen. Bijvoorbeeld omdat een vulkaan die mogelijk zou gaan uitbarsten daadwerkelijk uitbarst. Of omdat politieke spanningen in het land waar je heen wilt leiden tot gewapende conflicten.  

Je kunt een annuleringsverzekering afsluiten als je naar gebieden met code geel gaat, maar deze dekt geen annulering vanwege het reisadvies. Als je de reis wilt annuleren vanwege ziekte of overlijden van een familielid, ben je wel verzekerd. 

Van code geel naar code oranje of rood 

Het kan gebeuren dat het reisadvies voor je bestemming verandert naar code oranje, of zelfs code rood. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s zijn toegenomen tot een gevaarlijk of zeer gevaarlijk niveau. Je mag alsnog naar deze bestemming reizen, maar dit wordt wel sterk afgeraden door de overheid. Er is namelijk een grote kans dat je hier in een gevaarlijke situatie terechtkomt.  

Ook bestaat de mogelijkheid dat je niet meer veilig vanuit dit land kunt repatriëren, oftewel terugreizen door een noodsituatie. Bijvoorbeeld omdat de luchthavens ontoegankelijk zijn geworden. Is het niet absoluut noodzakelijk om naar deze gebieden te reizen? Hoef je er bijvoorbeeld niet te zijn voor je werk of om een ziek familielid te bezoeken? Dan is het verstandig om niet naar deze bestemming te reizen tot de veiligheidssituatie verbetert. 

Code oranje of rood en reisverzekering 

Ook voor bestemmingen met code oranje of rood kun je een reisverzekering afsluiten. Je bent dan verzekerd voor de gewone schades die je kunt oplopen tijdens een reis. Bijvoorbeeld schade aan je koffer. Maar schades die te maken hebben met het reisadvies, bijvoorbeeld waterschade aan je spullen omdat je reist naar een gebied met ernstige overstromingen, zijn niet verzekerd. Houd hier rekening mee als je reist naar gebieden met een oranje of rood reisadvies. 

Een reisverzekering afsluiten bij Univé 

Waar je ook heen reist, een reisverzekering afsluiten is altijd mogelijk. Op alle bestemmingen ben je verzekerd voor gewone schades die kunnen voorkomen tijdens je reis, zoals schade aan je bagage. Een reisverzekering sluit je bij Univé al in een paar klikken online af. Ook handig: daarbij bereken je meteen je premie. 

Bereken jouw premie