Ga naar inhoud

Hypotheekrenteaftrek 2024

Als je een hypotheek hebt, heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek. Tenminste, als je aan de voorwaarden voldoet. Op deze pagina geven we je meer informatie over de regels rondom de hypotheekrenteaftrek in 2024. 

Heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

Het is in de eerste plaats van belang om te weten of je in 2024 recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Volgens de Belastingdienst heb je recht op deze aftrek als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt en deze in dertig jaar aflost. En claim je al hypotheekrenteaftrek bij een lopende hypotheek? Dan behoud je die aftrek, ook als je gaat verhuizen of de hypotheek oversluit.

Maar er zijn nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek in 2024: 

  • De (hypotheek)schuld is bedoeld voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning die je hoofdverblijf is. 
  • De hypotheekrente is sinds 2001 nog maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor elke hogere hypotheek geldt die termijn steeds opnieuw voor het bedrag dat je extra leent.
  • Verkoop je de woning? Als je binnen drie jaar weer een nieuw huis koopt dan moet je de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de oude woning weer investeren.

Beperking hypotheekrenteaftrek

Ooit was het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek 52%. Dat was het belastingtarief uit de hoogste belastingschijf. Inmiddels wordt de hypotheekrenteaftrek langzaam maar zeker beperkt. Zo was het percentage in 2022 nog maar 40% voor mensen in de hoogste schijf en met ingang van 1 januari 2023 was dat percentage 37,05%. Voor 2024 is dit 36,97%.

Voorlopige teruggave

Wil je niet wachten met profiteren van het voordeel van de hypotheekrenteaftrek? Dan kun je een voorlopige teruggave aanvragen via de Belastingdienst. Je vult dan met behulp van je DigiD-inloggegevens online het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ in. Je krijgt het verwachte teruggavebedrag dan verspreid over de resterende maanden van het lopende jaar als voorschot uitbetaald.

Andere aftrekbare kosten in 2024

Er zijn overigens nog meer kosten aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting die met de eigen woning en je hypotheek te maken hebben. Het gaat dan om kosten die je in het jaar van aankoop van het huis of bij oversluiten eenmalig kunt aftrekken. Je moet dan denken aan de volgende kosten: 

Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek in 2024 of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank