Ga naar inhoud

Bereidstellingsprovisie om uw hypotheekofferte te verlengen

De offerte die u ontvangt voor uw hypotheek is maar beperkt geldig. Het kan dus zijn dat u niet voldoende tijd heeft om alles op tijd te regelen voordat de deadline verstrijkt. In dat geval kunt u bij de meeste geldverstrekkers de hypotheekofferte verlengen. Hiervoor betaalt u veelal de zogenoemde bereidstellingsprovisie. Wij vertellen u er graag meer over.

Wat is bereidstellingsprovisie precies?

Bereidstellingsprovisie is een bedrag dat u betaalt. In dit geval betaalt u dat bedrag in ruil voor de bereidheid van de geldverstrekker om uw hypotheekofferte langer geldig te maken. De voorwaarden die in uw offerte staan, blijven langer geldig wanneer u de provisie heeft betaald. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • de hypotheekvorm
  • het hypotheekbedrag
  • de hypotheekrente
  • de looptijd
  • de rentevastperiode

Of en wanneer er sprake is van bereidstellingsprovisie varieert per geldverstrekker. De ene geldverstrekker rekent enkel bereidstellingsprovisie op het moment dat de hypotheekrente is gestegen. De andere geldverstrekker rekent altijd bereidstellingsprovisie bij het verlengen van de geldigheidsduur. En weer een andere geldverstrekker rekent helemaal geen kosten door voor het verlengen van de geldigheidsduur. Uw hypotheekadviseur kan u meer vertellen over de verschillende voorwaarden van de geldverstrekkers waarvoor bemiddeld wordt.

Hoeveel bereidstellingsprovisie betaalt u?

Uiteraard wilt u graag weten wat u moet betalen als u uw hypotheekofferte wilt verlengen. Als bereidstellingsprovisie betaalt u per maand verlenging meestal 0,25% van het totale hypotheekbedrag. Het kan ook zijn dat u per dag betaalt waarmee u wilt verlengen. Dit verschilt per aanbieder, net zoals het percentage kan verschillen. Sluit u uiteindelijk de hypotheek af? Dan kunt u de bereidstellingsprovisie als aftrekpost gebruiken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Stel, u wilt een hypotheek afsluiten van € 350.000, maar het lukt u niet om binnen de standaardtermijn van drie maanden alles te regelen. Dan kunt u bij een percentage van 0,25% de offerte verlengen voor 0,25% x € 350.000 = € 875 per maand. Wilt u twee maanden langer de tijd hebben om het proces af te ronden? Dan wordt de bereidstellingsprovisie € 1750.

Vraagt u een hypotheekofferte aan, maar kunt u niet binnen 3 maanden passeren? Bekijk dan goed met welke voorwaarden en mogelijke kosten aan bereidstellingsprovisie u te maken kunt gaan krijgen.

Meer weten over de bereidstellingsprovisie?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als u uw hypotheekofferte wilt verlengen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.