Ga naar inhoud

Hypotheekregels in 2024

Elk jaar veranderen de regels voor het bepalen van je maximale hypotheek. Ga je dit jaar een huis kopen? Of ga je om een andere reden een nieuwe hypotheek afsluiten? Op deze pagina lees je de belangrijkste hypotheekregels voor 2024.

Meer hypotheek bij hoog energielabel

Ga je in 2024 een huis kopen? Of wil je je hypotheek oversluiten of verhogen? Dan doet het energielabel van je (nieuwe) koopwoning ertoe. Bij energielabel D of hoger krijg je namelijk meer hypotheek. Hoe energiezuiniger je huis, hoe meer je kunt lenen.

In de tabel bij het volgende punt zie je hoeveel je extra kunt lenen.

Meer hypotheek bij laag energielabel

Wil je juist het energielabel van je huis verbeteren? Dan kun je in 2024 ook een hogere hypotheek krijgen. Wel moet je de extra hypotheek dan gebruiken om je huis duurzamer te maken. Je kunt meer geld lenen bij een huis met energielabel A of lager.

In deze tabel bekijk je wat er mogelijk is voor jouw woning:

Energielabel woning

Extra leenruimte vergeleken met label E, F of G

Extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen

E, F, G

€ 0

€ 20.000

C, D

€ 5.000

€ 15.000

A, B

€ 10.000

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

€ 10.000

A+++

€ 30.000

€ 10.000

A++++

€ 40.000

€ 0

A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar

€ 50.000

€ 0

Studieschuld telt anders mee

In 2024 telt de studieschuld op een andere manier mee dan in de vorige jaren. Dit jaar kijken hypotheekaanbieders namelijk niet meer naar hoe hoog je studieschuld in het begin was. In plaats daarvan kijken ze naar het maandbedrag dat je aan DUO betaalt.

Dit maandbedrag trekt de hypotheekaanbieder af van het maximale bedrag dat je maandelijks kunt dragen voor je hypotheek. Als je al iets van je studieschuld afgelost hebt, kun je dus een hogere hypotheek krijgen.

Hogere rente voor studieschuld

Hou er rekening mee dat de rente van je studieschuld elke vijf jaar opnieuw wordt berekend. Wordt je rente opnieuw berekend in 2024? Dan ga je vanaf dit jaar een hogere rente betalen:

  • Voor een studieschuld die je binnen 35 jaar moet aflossen, gaat de rente omhoog naar 2,56%.

  • Voor een studieschuld die je binnen 15 jaar moet aflossen, gaat de rente omhoog naar 2,95%.

Deze rente geldt dus voor de komende vijf jaar, tot je rente weer opnieuw berekend wordt. Een hogere rente betekent hogere maandlasten. En dat betekent weer dat je een lager hypotheekbedrag kunt krijgen.

Meer mogelijk voor alleenstaanden

Met de hypotheekregels van 2024 wordt het voor alleenstaanden iets makkelijker om een huis te kopen. Als je een woning zonder partner koopt, kun je dit jaar namelijk € 16.000 meer lenen. Wel moet je meer dan € 28.000 per jaar verdienen.

Soms geen overdrachtsbelasting voor starters

Ook voor jonge starters wordt het in bepaalde gevallen wat makkelijker om een woning te kopen in 2024. Dat komt doordat de grens voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting omhoog is gegaan. Dit wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd.

Dit betekent dat je met een iets duurdere woning nu ook in aanmerking komt voor de startersvrijstelling. De startersvrijstelling geldt alleen voor kopers die maximaal 35 jaar zijn:

  • Koop je een woning met een koopprijs van maximaal € 510.000? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting.

  • Is de woning duurder? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Let op: je mag de startersvrijstelling maar één keer in je leven gebruiken.

NHG-grens gaat omhoog

Voor een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je een lagere hypotheekrente. Ook biedt NHG een financieel vangnet. Bijvoorbeeld als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Of als je met een restschuld komt te zitten na de verkoop van je huis.

In 2023 kon je een hypotheek met NHG alleen afsluiten als je een woning koopt die maximaal € 405.000 euro kost. In 2024 is die grens omhoog gegaan. Nu kom je in aanmerking voor NHG bij een koopprijs van maximaal € 435.000.

Meer weten over de hypotheekregels in 2024?

Ga je in 2024 een nieuwe hypotheek afsluiten? Dan kunnen we ons voorstellen dat je wilt weten wat de hypotheekregels van 2024 voor jou betekenen. Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) zoekt Univé dit graag voor je uit.

Onze adviseurs weten alles over de hypotheekmarkt. Wat je situatie ook is, we kunnen je snel vertellen wat er allemaal mogelijk is. En je persoonlijk hypotheekadvies geven.

Lees meer over hypotheken. Of maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Je kunt natuurlijk ook (beeld)bellen met een van onze ervaren hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is in ieder geval altijd gratis en vrijblijvend.