Ga naar inhoud

Welke nieuwe hypotheekregels gelden voor 2023?

Elk jaar zijn er weer nieuwe aandachtspunten voor hypotheken door veranderende wet- en regelgeving. Wij vertellen je graag meer over de nieuwe regels voor 2023.

Geen jubelton meer

Het was tot 1 januari 2023 mogelijk om een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een woning. Deze zogenoemde jubelton wordt in korte tijd helemaal geschrapt. In 2023 mag er nog maximaal € 28.947 worden geschonken op deze manier. Vanaf 1 januari 2024 vervalt de vrijstelling helemaal.

Hypotheekrenteaftrek en aftrekpost Wet Hillen verder afgebouwd

Iedereen met een jaarinkomen dat hoger is dan € 73.031 mag vanaf 1 januari 2023 de rente van de hypotheek nog maar voor 36.93% aftrekken in plaats van 40%. Dit geldt ook voor de rente over giften, betaalde alimentatie en restschulden. De aftrekpost volgens de Wet Hillen (het vermogensdeel van je woning volgens de Belastingdienst (eigenwoningforfait) min aftrekbare kosten) wordt in 2023 afgebouwd naar 83,34% in plaats van 86.67%. Verder stijgt de WOZ-waarde waarschijnlijk met ongeveer 15%. De nieuwe schatting hiervoor ontvang je begin 2023.

Hogere startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Ben je starter op de woningmarkt en niet ouder dan 35 jaar? Dan is er goed nieuws op het gebied van Overdrachtsbelasting. Die hoef je namelijk vanaf 1 januari 2023 niet te betalen op een woningwaarde tot € 440.000. Dit was eerder € 400.000. Dit geldt ook voor doorstromers die aan dezelfde voorwaarden voldoen en nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling.

Wil je een woning kopen waar je niet zelf in gaat wonen? Dan betaal je daar vanaf 1 januari 2023 geen 8% overdrachtsbelasting over maar 10,4%. De kosten voor de koper worden daarmee dus hoger. De overheid wil hiermee het aantal woningen dat door beleggers wordt opgekocht terugdringen.

Omgevingswet en WKB

Ook op het gebied van nieuwbouw en verbouw gaan er dingen veranderen. Zo komt de Omgevingswet eraan. Hiermee wil de Overheid het makkelijker maken om bouwprojecten te starten en mogen meer verbouwingen vergunningsvrij worden gedaan. Daarnaast gaat de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stapsgewijs in vanaf 1 januari 2023. Dit levert diverse voordelen op voor jou als opdrachtgever.

Meer weten over de regels voor je hypotheek in 2023?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je meer vertellen over de veranderingen op het gebied van hypotheekregels en voorzien je graag van hypotheekadvies. Neem dus vooral contact op als je meer wilt weten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank