Ga naar inhoud

Vrijwaringsbewijs

Als u een auto verkoopt, ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Maar ook als u uw auto heeft laten slopen bij een sloopbedrijf, ontvangt u na afloop dit bewijs.  

Wat is een vrijwaringsbewijs? 

Een vrijwaringsbewijs voor een auto is een officieel document waarmee u kunt aantonen dat u niet meer de eigenaar van een auto bent. Hierdoor bent u niet langer aansprakelijk voor het betalen van motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, APK en eventuele bekeuringen. Zorg er dus voor dat u dit document goed bewaart, zodat u altijd kunt aantonen dat u niet meer de eigenaar van het voertuig bent. 

U krijgt het vrijwaringsbewijs direct mee bij verkoop aan een door de RDW erkend autobedrijf of sloopbedrijf. U moet dan wel het volledige kentekenbewijs en een legitimatiebewijs meenemen. Bij particuliere verkoop moet de koper van de auto voor het RDW vrijwaringsbewijs naar het postkantoor. 

Geldigheid schadevrije jaren  

Let op! Had u bij uw oude autoverzekering schadevrije jaren opgebouwd? Dan blijven die na het opzeggen nog drie jaar geldig bij Univé. Wilt u binnen die drie jaar dus weer bij ons een autoverzekering afsluiten, dan neemt u de opgebouwde schadevrije jaren gewoon mee. 

Meer informatie over het vrijwaringsbewijs 

Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om een RDW vrijwaringsbewijs online te regelen. Behalve dat u DigiD nodig heeft om in te loggen bij de RDW, heeft u ook nog de volgende zaken nodig: 

  • U beschikt over de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is een RDW vrijwaringsbewijs online regelen niet mogelijk.   

  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.  

  • Uw mobiele telefoon beschikt over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. 

Bent u het RDW vrijwaringsbewijs kwijtgeraakt? Maakt u zich geen zorgen. Bij de RDW kunt u een overzicht opvragen van de kentekens die op uw naam staan of hebben gestaan. 

U kunt bij Univé uw autoverzekering opzeggen zodra de auto niet meer op uw naam staat (en u dus een vrijwaringsbewijs heeft ontvangen). U kunt via Mijn Univé of de Univé App uw autoverzekering dagelijks opzeggen zonder dat u ons het vrijwaringsbewijs hoeft te tonen. 

Autoverzekering opzeggen na verkoop auto 

Wilt u uw autoverzekering bij Univé opzeggen na verkoop van uw auto? U kunt via Mijn Univé of de Univé App uw autoverzekering dagelijks opzeggen zonder het RDW vrijwaringsbewijs te overleggen.