Ga naar inhoud

Alles over je kenteken en auto overschrijven

Je hebt een andere auto gekocht. Dat gebeurt niet elke dag. Met gezonde spanning ontvang je de sleutel. Maar de auto is pas van jou als het kenteken op jouw naam staat. We noemen dat ook wel: het overschrijven van de auto.

Hoe kun je je kenteken overschrijven?

Wanneer je je auto bij een RDW-erkende garage hebt gekocht, wordt het kenteken overschrijven door hen geregeld. Heb je de auto bijvoorbeeld van een particulier gekocht, dan moet je het kenteken zelf overschrijven. Dit kun je doen bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Maar het kan ook gemakkelijk online via het RDW-loket.

Bij een aantal Univé-winkels vind je een kentekenloket waar je jouw auto direct kunt laten overschrijven, bijvoorbeeld bij Univé Noord-Holland.

In 5 stappen je kenteken overschrijven

Waar je allemaal rekening mee moet houden bij het overschrijven van je auto? Door onderstaande stappen te volgen weet je wat je moet doen en wat je kunt verwachten.

Voor het overschrijven van een auto heb je altijd een geldig legitimatiebewijs, het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode van de vorige eigenaar nodig. Kan de verkoper de tenaamstellingscode niet overleggen, dan moet die deze opnieuw aanvragen bij de RDW.

Op het kentekenbewijs staan gegevens op van de kentekenhouder en de auto. Deze is vaak in een vorm van een pasje op creditcardformaat. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan moet je altijd het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het overschrijvingsbewijs (deel II) meenemen voor het overschrijven.

De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code, waarvan de laatste 5 cijfers in de brief staan die je van de RDW hebt gekregen, samen met je kentekencard. De eerste 4 cijfers van deze 9-cijferige code kun je vinden op het tenaamstellingsbewijs.

Wanneer je alle benodigde documenten hebt verzameld, kun je de auto overschrijven. Dit kan online of via een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Let op: heb je een papieren kentekenbewijs? Dan is een auto overschrijven online niet mogelijk. 

Wil je de auto overschrijven? Dan kost dat € 11,40.

Na het overschrijven van je auto ontvang je 2 documenten: een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Dit is het bewijs dat de auto van jou is. Ook ontvang je een vrijwaringsbewijs. Dit geef je aan de vorige eigenaar zodat de verkoper kan aantonen dat de auto niet meer van deze persoon is.

Zodra de auto op jouw naam staat, begint de Belastingdienst met het innen van de motorrijtuigenbelasting. Vanaf dat moment ben je verantwoordelijk voor de APK en moet je ervoor zorgen dat de auto verzekerd is.

Jouw nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt per post naar je toegestuurd. Het kan alleen even duren voordat je deze in huis hebt. In afwachting hiervan mag je al wel met de verzekerde auto de weg op. De politie in Nederland kan in het kentekenregister controleren of het kenteken op jouw naam staat. Maar na 14 dagen moet je in het bezit zijn van het nieuwe kentekenbewijs. Overigens moet je in het buitenland altijd het geldige kentekenbewijs bij je hebben.

Met je kentekencard en tenaamstellingscode kan iedereen jouw auto overschrijven. Bewaar daarom je kentekencard in je portemonnee en berg de tenaamstellingscode thuis op. Bij diefstal van de auto moet je voor de autoverzekering beide documenten én de autosleutels kunnen overleggen.

Kentekenbewijs kwijt
Wanneer je je kentekenbewijs kwijt bent moet je een nieuw bewijs aanvragen bij de RDW.

Zodra je een auto hebt gekocht en het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit kun je binnen 5 minuten online regelen. Je kunt dan direct verzekerd de weg op. En wil je nog iets wijzigen in je verzekering? Dat kan tot 14 dagen na het afsluiten.

Heb je al een autoverzekering bij Univé? Regel dan het overzetten van jouw autoverzekering eenvoudig via Mijn Univé en in de Univé App.

Ben je verkoper van de auto? Vergeet dan niet je autoverzekering op te zeggen. Ook dat kan heel eenvoudig via Mijn Univé of in de app.

Univé autoverzekering
Wil je weten wat je gaat betalen voor uw autoverzekering? Bereken dan online je autopremie.

Bereken je premie

Hoe schrijf ik mijn auto online over?

Het is ook mogelijk om je auto online over te schrijven. Dit kan via het RDW-loket Hiervoor heb je een Android telefoon met versie 7.0 of hoger nodig. Of een iPhone versie 7 of hoger met iOS versie 13.2. Deze toestellen hebben namelijk een NFC-chiplezer, deze is nodig om een identiteitscheck te doen.

  1. Om jouw auto online over te schrijven moet je eerst een identiteitscheck doen via de DigiD app. Hier kom je automatisch terecht als je klikt op 'Voertuig overschrijven'.
  2. Hierna kun je de auto overschrijven. Betaal met iDEAL.
  3. Na het afronden ontvang je een paar mails. De eerste mail is een bevestiging van de aanvraag. Als je een tweede mail krijgt, dan is jouw auto officieel overgeschreven en ben je verantwoordelijk voor alle verplichtingen rondom dit voertuig. In de derde mail vind je de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode.
  4. Print het vrijwaringsbewijs uit en geef deze aan de verkoper. Doe dit binnen 30 dagen, daarna verloopt namelijk de link.
  5. Je ontvangt vervolgens het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode via de post.