Ga naar inhoud

Uw auto overschrijven. Waar moet u op letten?

U heeft een andere auto gekocht. Dat gebeurt niet elke dag. Met gezonde spanning ontvangt u de sleutel. Maar de auto is pas van u, als het kenteken op uw naam staat. We noemen dat ook wel, het overschrijven van de auto.

Hoe kunt u uw kenteken overschrijven?

Wanneer u uw auto bij een RDW-erkende garage heeft gekocht, wordt het kenteken overschrijven door hen geregeld.

Heeft u de auto bijvoorbeeld van een particulier gekocht, dan moet u het kenteken zelf overschrijven. Uw auto overschrijven kan online via het RDW-loket. Of u gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie toe.

Bij een aantal Univé-winkels vindt u een kentekenloket waar u uw auto direct over kunt laten schrijven, bijvoorbeeld bij Univé Noord-Holland.

Uw auto op naam zetten. Wat heeft u nodig?

Om uw auto over te schrijven heeft u dit nodig bij de RDW:

  • een geldig legitimatiebewijs,
  • het kentekenbewijs op creditcardformaat,
  • de tenaamstellingscode van de vorige eigenaar.

Heeft u een papieren kentekenbewijs? Dan is een auto overschrijven online niet mogelijk.

Check het kentekenbewijs

Bij een auto horen een geldig kentekenbewijs en een tenaamstellingscode. Kan de verkoper die niet overleggen, dan moet hij deze opnieuw aanvragen bij de RDW.

Als koper kunt u bij de RDW controleren of het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode bij elkaar horen.

Kosten auto overschrijven

Na het overschrijven van het kenteken op uw naam ontvangt u een tenaamstellingsverslag en de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Dit is het bewijs dat de auto van u is.

Wilt u de auto overschrijven, dan bedragen de kosten € 10,75 (2022).

U ontvangt ook een vrijwaringsbewijs. Dit geeft u aan de vorige eigenaar zodat de verkoper kan aantonen dat de auto niet meer van hem is.

Zodra de auto op uw naam staat, begint de Belastingdienst met het innen van de motorrijtuigenbelasting. Vanaf dat moment bent u verantwoordelijk voor de APK en moet u er voor zorgen dat de auto verzekerd is.

Kentekenbewijs nog niet ontvangen en toch de weg op?

Het kan enige dagen duren voordat u per post het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode in huis heeft. In afwachting hiervan mag u al wel met de verzekerde auto de weg op.

De politie in Nederland kan in het kentekenregister controleren of het kenteken op uw naam staat. Maar na 14 dagen moet u in het bezit zijn van het nieuwe kentekenbewijs.

Overigens moet u in het buitenland altijd het geldige kentekenbewijs bij u hebben.

Bewaar uw kentekencard veilig

Met uw kentekencard en de tenaamstellingscode kan iedereen uw auto overschrijven. Bewaar de kentekencard in uw portemonnee. En berg de tenaamstellingscode thuis op. Bij diefstal van de auto moet u voor de autoverzekering beide documenten én de autosleutels kunnen overleggen.

Wanneer u uw kentekenbewijs kwijt bent moet u een nieuw bewijs aanvragen bij de RDW.

Uw auto overschrijven en uw verzekering

Zodra u een auto heeft gekocht en het kenteken op uw naam staat, bent u verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten.

Dit kunt u binnen 5 minuten online regelen. U kunt dan direct verzekerd de weg op. En wilt u nog iets wijzigen in uw verzekering? Dat kan tot 14 dagen na het afsluiten.

Heeft u al een autoverzekering bij Univé? Regel dan het overzetten van uw autoverzekering eenvoudig via Mijn Univé en in de Univé App.

Bent u de verkoper van de auto? Vergeet dan niet uw autoverzekering op te zeggen. Ook dat kan heel eenvoudig via Mijn Univé of in de app.

Wilt u weten wat u gaat betalen voor uw autoverzekering? Bereken dan online uw autopremie.

Bereken uw premie