Ga naar inhoud

Alles over het toerental van je auto

Als je op het dashboard van je auto kijkt, zie je verschillende meters. Een daarvan is de toerenteller. Wat vertelt deze meter precies en wat heb je eraan? En hoe kun je hem gebruiken om zuiniger te rijden? Op deze pagina lees je alles over het toerental van de auto. 

Wat betekent het toerental? 

De toerenteller in je auto laat zien hoeveel toeren je motor draait als je stationair draait of rijdt. Er wordt één toer geteld als de krukas, het onderdeel dat het vermogen van de motor doorgeeft aan uiteindelijk de wielen, één keer volledig heeft gedraaid. Hoe hoger het toerental, hoe sneller de krukas draait.  

Het ideale toerental en schakelen 

Aan het toerental kun je goed zien wanneer je het beste kunt schakelen naar de volgende versnelling. Op de meter zie je staan hoeveel toeren je motor draait. Zodra je gas geeft, gaan de toeren omhoog. 

Wanneer je moet schakelen, voel je vaak zelf het beste aan in de auto. Meestal wordt er aangeraden om bij zo’n 2.500 toeren naar de volgende versnelling te schakelen in een benzineauto. Met een dieselauto kun je al schakelen bij 1.500 - 2.000 toeren. Je toerental zakt dan weer, zodat je kunt opbouwen naar de volgende versnelling. In nieuwere auto’s kun je vaak al eerder schakelen, zodat je milieubewuster kunt rijden.  

Wat als het toerental te hoog wordt? 

Zodra je de 2.500 toeren voorbij bent en nog niet geschakeld hebt, zul je in de hoge toeren gaan rijden. Als je op de snelweg rijdt, rijd je vaak in de hoogste versnelling. Je zult daarom daar sneller boven de 2.500 toeren komen, zonder dat dit een risico is.  

Maar als je nog niet in de hoogste versnelling zit, zul je merken dat je auto in hogere toeren meer geluid maakt en meer brandstof gebruikt. Op de meter van je auto zit een rood stukje dat aangeeft of je in te hoge toeren terecht bent gekomen. Als je in een te hoog toerental rijdt, bestaat de kans dat je motorschade oploopt. 

Bewust terugschakelen voor meer vermogen 

Als je in een situatie zit waarin je moet inhalen, kun je ervoor kiezen om terug te schakelen naar een lagere versnelling om meer toeren te draaien. Je kunt dan met meer vermogen je inhaalactie maken. Schakel na je inhaalactie weer naar een hogere versnelling om het toerental omlaag te brengen. 

Zodra je in een hoog toerental terugschakelt naar een lagere versnelling, zal je auto op de motor gaan remmen. Dit is niet goed voor je motor en zeker niet goed voor je brandstofverbruik. Houd daarom altijd de toerenteller in de gaten. 

Meer over efficiënt rijden 

Efficiënt en zuinig rijden is goed voor het milieu en je portemonnee. Wil je meer weten over zuinig autorijden? Lees dan ook eens de informatie op deze pagina’s: