Ga naar inhoud

Tips om milieubewust te rijden

Milieubewust rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Als je milieuvriendelijk rijdt, verbruik je namelijk minder brandstof. Benieuwd naar hoe je dat kunt doen? Deze tips helpen je om milieubewust te rijden.

Wanneer je gas geeft, stijgt het aantal toeren dat de motor draait. Laat doorschakelen naar de volgende versnelling betekent een hoger brandstofverbruik. Dan rijd je niet milieuzuinig.

Schakel in plaats daarvan al vroeg naar de volgende versnelling. Daarmee draait jouw motor soepel. Bovendien houd je het toerental op deze manier zo laag mogelijk.

Als je steeds dezelfde snelheid rijdt, bespaar je brandstof. Bovendien zorgen remmen en optrekken voor meer vervuiling en een hoger verbruik. Heeft jouw auto een cruise control optie? Dan is het milieuvriendelijk om deze te gebruiken.

Wist je dat jouw auto ook brandstof gebruikt als je de rem gebruikt? Als je moet stoppen, zie je dit meestal ruim op tijd aankomen. Je kunt de auto ook uit laten rollen door het gas los te laten en de koppeling in te drukken. Als je toch bij moet remmen, wacht dan even met terugschakelen tot je de gewenste snelheid rijdt of stilstaat.

Het komt weleens voor dat je de auto een tijdje moet stoppen. De brug gaat open, er komt een trein aan of je moet even wachten op iemand die je ophaalt. Laat de motor dan niet draaien, maar zet hem even uit. Zo bespaar je brandstof en stoot je geen uitlaatgassen uit.

Jouw auto rijdt het meest milieubewust als de bandenspanning precies goed is. Als de bandenspanning te hoog of te laag is, verbruik je meer brandstof dan nodig. Op internet of in het instructieboekje van jouw auto kun je gemakkelijk checken welke bandenspanning jouw autobanden moeten hebben.

Bij tankstations en de garages kun je checken wat de bandenspanning van de banden op dat moment is. Daarna kun je lucht bijvullen als het nodig is.

Overdag is de maximumsnelheid op de snelweg 100 kilometer per uur. Maar op veel snelwegen mag je na 7 uur ‘s avonds tot 130 kilometer per uur rijden. Toch is het beter om ook dan de teller op 100 te houden. Je stoot dan tot 25% minder CO2 en stikstof uit. Daarnaast verbruik je minder brandstof.

Energiezuinig rijden met een elektrische of hybride auto

Heb je een elektrische of hybride auto? Ook dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om alles uit jouw actieradius te halen. Denk bijvoorbeeld aan het terugwinnen van energie door het pedaal los te laten en niet te remmen.

Maar ook een aantal van bovenstaande tips gelden voor elektrische en hybride auto’s. Zo maakt een juiste bandenspanning ook voor deze auto’s een groot verschil in het energieverbruik. Ook het gebruik van de cruise control zorgt ervoor dat je nog meer uit jouw accu halen. Met een OBD-stekker kun je veel gegevens inzien van jouw auto en bekijken waar je nog winst kunt behalen.

Lees ook: Elektrische auto's: feiten en fabels over het milieu en Deelauto's