Ga naar inhoud

De CO2-uitstoot van je auto berekenen

Tijdens het autorijden verbruik je brandstof en komt er koolstofdioxide, ofwel CO2 vrij. De hoeveelheid CO2 die je auto uitstoot is afhankelijk van de soort brandstof die je auto verbruikt. Je kunt de CO2-uitstoot van je auto zelf opzoeken of eventueel berekenen. Maar hoe doe je dit? En kun je de CO2-uitstoot van je auto beperken? Je leest het hier bij Univé. 

CO2-uitstoot opzoeken 

Het opzoeken of berekenen van de CO2-uitstoot per km kun je gemakkelijk zelf doen voor je auto. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld bij de RDW de CO2-uitstoot van je auto berekenen aan de hand van je emissieklasse. Deze klasse geeft aan hoe schoon (of vervuilend) je auto is. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook zien welke milieuzones je met je auto mag betreden. Hoe lager de emissieklasse, hoe vervuilender je auto.  

CO2-uitstoot berekenen met een tool 

Verder kun je met behulp van verschillende online tools de CO2-uitstoot van je auto berekenen. In de meeste gevallen vul je het kenteken van je auto in. Vervolgens krijg je een rapport met de verschillende kenmerken over je auto. Hierin wordt de CO2-uitstoot van je auto ook meegenomen.  

Milieuzones en CO2-uitstoot 

De hoeveelheid CO2 die je auto uitstoot verschilt per auto. Een benzineauto stoot over het algemeen minder uit dan een dieselauto. Er zijn in Nederland daarom een aantal milieuzones. In zo’n zone mag je met een té vervuilende auto niet binnenrijden. Vaak zijn dit grotere steden. Hiermee wordt geprobeerd de lucht in de steden schoner te houden. Deze milieuzones gelden alleen voor enkele dieselauto’s.  

Tips CO2-uitstoot auto verminderen 

Wil je de CO2-uitstoot van je auto verminderen? Lees dan onze tips: 

  • Wees alert op je snelheid. Hoe harder je rijdt, hoe meer je uitstoot.  

  • Heeft je auto cruise control? Maak hier gebruik van. 

  • Sta je te wachten bij bijvoorbeeld een open brug? Laat de motor dan niet stationair draaien en zet hem uit.  

  • Zorg dat je auto up to date is op het gebied van onderhoud. Je bandenprofiel heeft bijvoorbeeld invloed op de CO2-uitstoot van je auto.  

Elektrisch rijden met Univé Private Leasen 

Een elektrische auto verbruikt geen brandstof en stoot dus ook een stuk minder CO2 uit als een gewone auto. Het verbruik van een elektrische auto wordt berekend aan de hand van kWh. We noemen dit ook wel kilowattuur. Je berekent het gebruik van een elektrische auto aan de hand van het aantal gereden kilometers over de energie-eenheid. 

Wist je dat je bij Univé via Private Lease een elektrische auto kunt leasen? Voor een vast laag bedrag per maand rijd je in een duurzame auto. Daar zitten het onderhoud en de nodige verzekeringen en belastingen gewoon bij in.  

Bekijk Private Lease van Univé