Ga naar inhoud

Zuinig autorijden

Door zuinig auto te rijden bespaar je op je brandstofverbruik. Dat is niet alleen prettig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Hoeveel brandstof je verbruikt, hangt af van je rijstijl en het soort auto waarin je rijdt. Nieuwe auto’s vragen om een andere rijstijl dan veel bestuurders die hebben geleerd.

Hoe je je rijstijl aanpast om zo zuinig mogelijk te rijden en welke auto’s het meest zuinig zijn, lees je op deze pagina.

Tips om zuinig te rijden

Met een zuinige rijstijl kun je tot 10 procent brandstof besparen. Deze tips helpen je om zuinig te rijden:

● Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling tijdens het rijden. Je motor draait dan met een lager toerental, waardoor je auto zuiniger rijdt.

● Gebruik cruise control om een constante snelheid aan te houden op de snelweg. Bij een constante snelheid is het benzineverbruik lager dan tijdens het versnellen van de auto.

● Rijd 100 km per uur in plaats van 130 km per uur. Hiermee bespaar je zo’n 15 tot 25 procent brandstof.

● Zorg voor voldoende lucht in de banden en controleer de bandenspanning regelmatig. Bij een te lage bandenspanning verbruikt je auto meer brandstof om vooruit te komen.

● Kijk ver vooruit en laat je auto zoveel mogelijk uitrollen.

● Zet de motor uit bij korte stops, zoals voor de spoorwegovergang of wanneer je moet wachten voor een brug.

● Beperk het gebruik van de airco en de verwarming als het niet echt nodig is. De eco-modus zorgt ervoor dat de airco en de verwarming zo zuinig mogelijk werken.

● Vermijd de spits of neem een andere route om niet in de file te komen staan.

Energiezuinig rijden met een elektrische of hybride auto

Heb je een elektrische of hybride auto? Ook dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om alles uit je actieradius te halen. Denk aan het terugwinnen van energie door regeneratief remmen. Maar ook een aantal van bovenstaande tips gelden voor elektrische en hybride auto’s. Zo helpen de juiste bandenspanning en het gebruik van cruise control je om meer uit je accu te halen.

Zuinige auto’s

Naast je rijstijl heeft een zuinige auto ook veel invloed op je brandstofverbruik. Voor je portemonnee en het milieu geldt: hoe kleiner, hoe beter. Daarnaast is een stekker beter dan een uitlaat. De zuinigheid van je auto wordt bepaald door het motorvermogen, de grootte van de auto, het soort brandstof en de accessoires. Onderstaande tips helpen je om een zuinige auto te kopen:

Kies je brandstof bewust

Elektrische auto’s zijn zuiniger en beter voor het milieu dan benzineauto’s.

Kies voor een auto van na 2005

Ga je voor een tweedehands auto? Kies dan voor een auto van na 2005. Die zijn minder vervuilend.

Kies een passend formaat auto

Een kleine auto is 10 procent zuiniger dan gemiddeld, terwijl een grote auto 20 procent meer verbruikt dan een middenklasser.

Koop je een nieuwe auto? Ga voor energieklasse A.

Nieuwe auto’s met energielabel A zijn 20 procent zuiniger dan gemiddeld.

Een auto delen

Maak je weinig kilometers? Dan is een auto delen een stuk voordeliger en zuiniger dan kopen. Je kunt ervoor kiezen om een auto te delen met je buurtgenoten of kiezen tussen aanbieders.

Meer informatie over zuinig rijden?

Bekijk dan ook eens de volgende artikelen: