Ga naar inhoud

Cruise control gebruiken

Hulpsystemen in de auto nemen de bestuurder steeds meer taken uit handen. Eén daarvan is cruise control. Dankzij cruise control kun je een lange tijd dezelfde snelheid aanhouden, zonder het gaspedaal in te drukken. Hoe cruise control precies werkt en wat de voordelen hiervan zijn, lees je op deze pagina.  

Hoe werkt cruise control? 

Cruise control zorgt ervoor dat je een constante snelheid blijft rijden. Als deze functie staat ingeschakeld, kun je je voet van het gaspedaal halen. Om cruise control in te schakelen moet je er eerst voor zorgen dat je de gewenste snelheid rijdt. Vervolgens kun je de functie cruise control met een knop of hendel activeren.  

Je kunt de snelheid aanpassen met de pook aan je stuur. Door te remmen schakelt cruise control automatisch uit. Wil je cruise control uitzetten zonder te remmen? Gebruik dan de uit-knop op het stuur.  

Voordelen van cruise control 

Als je het eenmaal gewend bent, kun je niet meer zonder. Het gebruik van cruise control brengt veel voordelen met zich mee: 

 • Het maakt rijden comfortabeler 
  Als je met cruise control rijdt, hoef je je voet niet meer op het gaspedaal te houden. Hierdoor kun je je rechtervoet ontspannen en hoef je niet steeds op de snelheid te letten. Zo rijd je een stuk relaxter en comfortabeler.  

 • Je rijdt zuiniger  
  Doordat je met cruise control een constante snelheid aanhoudt, rijd je een stuk zuiniger. Je hoeft namelijk niet steeds op te trekken en af te remmen: dat zorgt voor een hoger brandstofverbruik. 

 • Je houdt je beter aan de maximumsnelheid 
  Als je zonder cruise control rijdt zit je zo boven de maximumsnelheid. Met cruise control kun je dat eenvoudig voorkomen. 

Nadelen van cruise control 

Naast de vele voordelen brengt het gebruik van cruise control ook een aantal nadelen met zich mee: 

 • Je kunt minder oplettend zijn 
  Het gebruik van cruise control kan er ook voor zorgen dat je té ontspannen bent, en daardoor minder oplettend. 

 • De kans is groter dat je per ongeluk het verkeerde pedaal intrapt 
  Als je voet in de rust is, vergroot dit de kans dat je per ongeluk het verkeerde pedaal intrapt bij een noodsituatie.  

 • De kans is groter dat je dicht op een voorganger rijdt 
  Door cruise control rijd jij een constante snelheid, maar je voorganger misschien niet. Dit kan ervoor zorgen dat je te dicht op je voorganger rijdt.  

Wat is adaptieve cruise control? 

Een ander nadeel van normale cruise control is dat het in de praktijk niet prettig werkt zodra er meer verkeer om je heen is. Je moet constant reageren op anderen en de cruise control uitschakelen. Met adaptieve cruise control kan je auto ook automatisch remmen of gas geven.  

Als je te dicht op je voorganger rijdt, past de adaptieve cruise control je snelheid automatisch aan. Sommige uitgebreide adaptieve systemen kunnen zelfs filerijden. Deze slimme techniek helpt bij de doorstroming van het verkeer en is goed voor de verkeersveiligheid.  

Cruise control inbouwen 

Bij nieuwere auto’s is cruise control meestal aanwezig. Heeft je auto geen cruise control, maar wil je dit wel graag in laten bouwen? Dat is in de meeste gevallen mogelijk. Reken op een bedrag van zo’n € 700,-. 

Meer tips om milieubewust te rijden 

Naast het gebruik van cruise control zijn er nog andere tips om milieubewust te rijden.