Ga naar inhoud

Hoe kan ik het beste fileparkeren?

We leren het allemaal tijdens onze rijlessen, maar het blijft altijd een uitdaging: fileparkeren. Hoewel er tegenwoordig auto’s zijn die dit automatisch voor je kunnen doen, zullen de meeste mensen deze bijzondere verrichting nog zelf moeten doen. Hoe kun je het beste fileparkeren? Op deze pagina vind je handige tips, waarmee jij zonder moeite jouw auto fileparkeert.  

Tips om zonder moeite te fileparkeren 

Als je een drukke straat in rijdt op zoek naar een parkeerplaats, kan het plekje tussen twee auto’s langs de stoep de enige optie zijn. Zo parkeer je jouw auto gemakkelijk achteruit in op deze plek. 

  • Zet je auto naast de auto die voor de lege plek staat. Zorg ervoor dat je op zo’n 50 centimeter naast de auto gaat staan. Jouw spiegel staat gelijk met de bumper van de auto naast je. 

  • Rijd rustig recht achteruit tot jouw achterbank voorbij de achterbumper van de auto naast je is. Op dat moment stuur je de auto het parkeervak in. 

  • Is jouw rechterspiegel voorbij de auto naast je? Dan stuur je weer terug terwijl je het parkeervak in rijdt. Geef niet te veel gas, want dan kun je de stoep op rijden. Gebruik jouw rechterspiegel in tijdens het terugsturen om te controleren hoe dichtbij de stoep is.  

  • Als je het parkeervak ingereden bent, zet je jouw stuur recht. Je auto staat nu geparkeerd. 

Kan ik ook vooruit fileparkeren? 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vooruit te fileparkeren, als daar genoeg ruimte voor is. Dit kan gemakkelijker zijn, omdat je beter kunt zien waar je heen rijdt dan als dit via je spiegels moet. Je volgt in dat geval soortgelijke stappen als bij het achteruit fileparkeren.  

  • Zet je auto naast de auto waar je voor wilt parkeren op 50 centimeter afstand.  

  • Rijd vervolgens vooruit tot de middenstijl van jouw auto voorbij de andere is.  

  • Stuur daarna je auto het parkeervak in.  

  • Stuur terug voordat jouw voorbanden de stoep raken en zet vervolgens je stuur recht. 

Wat als het fileparkeren mislukt?  

Heb je geprobeerd jouw auto achteruit te fileparkeren, maar lukt dit niet? Bijvoorbeeld omdat je tegen de stoep rijdt? Rijd dan een klein stukje terug. Je hoeft daarbij niet helemaal weer in de beginpositie te gaan staan naast de auto. Rijd de auto in plaats daarvan tot het punt waarbij de rechterspiegel gelijk staat met de achterbumper van de auto naast je. Probeer dan opnieuw in te sturen.  

Fileparkeren en schade 

Fileparkeren is soms lastig, en niet zonder risico. Het kan gebeuren dat je schade veroorzaakt terwijl je probeert te fileparkeren. Bijvoorbeeld als je met de trekhaak de bumper van de auto achter je raakt. Wordt de schade dan wel vergoed? 

Als er schade ontstaat aan de auto van een ander, wordt deze vergoed als je minimaal een WA-autoverzekering hebt. Met een WA-verzekering wordt de schade aan jouw eigen auto niet vergoed. Hiervoor heb je een All Risk autoverzekering nodig. 

Als jouw geparkeerde auto is aangereden 

Heeft jouw geparkeerde auto schade door de parkeeractie van een andere auto? Dan kun je de schade verhalen op de andere bestuurder. Soms ben je getuige van het parkeerongeluk, andere keren laat de dader de contactgegevens achter om de schade af te handelen.  

Maak in deze situaties samen foto’s van de situatie en schade. Noteer de datum en tijdstip van het ongeluk, noteer beide kentekens en vul samen het schadeformulier in. Hiermee kan de verzekeraar de schade vlot afhandelen. 

Het komt ook voor dat de dader weggaat zonder contactgegevens achter te laten. Doe dan in ieder geval aangifte en probeer met bijvoorbeeld camerabeelden te achterhalen wie de dader is. Lukt het niet om de dader te vinden? Met bewijs dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, kun je contact opnemen met de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer voor een schadevergoeding. Zij vergoeden dan de schade, maar wel met een eigen risico van € 250,-. 

Meer tips voor parkeren 

Met deze tips voor fileparkeren is de kans klein dat je schade oploopt door het parkeren. Wil je meer weten over veilig parkeren, ook op andere manieren dan fileparkeren? We hebben ook meer algemene informatie over de verkeersregels rond parkeren voor je. 

Meer informatie