Alles over de invalidenparkeerkaart
Heb je een handicap, zit je in een rolstoel of kun je niet verder dan 100 meter lopen met hulpmiddelen zoals krukken of een stok? Dan kun je een invalidenparkeerkaart aanvragen. Met zo’n kaart kun je je auto parkeren op speciale parkeerplaatsen. Deze liggen vaak zo dicht mogelijk bij je bestemming, bijvoorbeeld een winkel. Bovendien zijn ze breed genoeg om uit te kunnen stappen met je hulpmiddelen. Op deze pagina lees je alles over de invalidenparkeerkaart.
Welke soorten parkeerkaarten voor invaliden zijn er?
Een invalidenparkeerkaart is een persoonsgebonden parkeerkaart. Als je zo’n kaart hebt, kun je deze dus niet uitlenen aan anderen. Met een invalidenparkeerkaart mag je gebruikmaken van de speciale parkeerplaatsen. Er zijn drie soorten:
Welke regels zijn er voor parkeren met een invalidenparkeerkaart?
Er is een aantal soorten parkeerplaatsen waar je kunt parkeren met een invalidenparkeerkaart. Als je zo’n kaart hebt, mag je parkeren op plaatsen waar normaal een parkeerverbod geldt. Je mag ook parkeren bij een gehandicaptenparkeerplaats met een parkeerschijf. Hier staat dan met een bord aangegeven hoe lang je maximaal mag parkeren op die plaats.
Verder zijn er 3 soorten invalidenparkeerplaatsen waar je mag staan:
- Een algemene invalidenparkeerplaats. Deze parkeerplaats, vaak gekenmerkt door een groot wit kruis in het parkeervak en een blauw bord met een witte P en rolstoel, is uitsluitend bedoeld voor invalide bestuurders of passagiers.
- Een invalidenparkeerplaats op kenteken. Deze parkeerplaats is een privéplaats. Onder het blauwe bord hangt een extra bordje met het kenteken van het voertuig dat daar mag staan. Heb je niet dat kenteken, dan mag je er niet parkeren.
- Een invalidenparkeerplaats met tijdsaanduiding. Op deze plaats mag je parkeren met een invalidenparkeerkaart binnen bepaalde tijden. Je vindt dit tijdvak op een extra bordje dat onder het blauwe bord hangt.
De invalidenparkeerkaart is niet alleen geldig in Nederland: je krijgt een kaart die in alle landen van de Europese Unie gebruikt mag worden. Ook in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland kun je de kaart gebruiken.
Hoe vraag ik een invalidenparkeerkaart aan?
Als je in een instelling woont, kan deze de parkeerkaart voor je aanvragen. Na een medische keuring krijg je de parkeerkaart dan via de instelling. Zij regelen ook de chauffeur.
Als particulier moet je een invalidenparkeerkaart aanvragen bij je gemeente. Een keuringsarts gaat dan onderzoeken of je in aanmerking komt voor zo’n kaart. Je moet bijvoorbeeld niet verder dan 100 meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen zoals krukken of een stok. Als de gemeente waar je de aanvraag indient al gegevens van je heeft die aangeven dat je al aan de voorwaarden voldoet, hoef je deze keuring niet te doen.
Een invalidenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Als je voor een kortere periode in aanmerking komt voor zo’n kaart, is deze ook minder lang geldig. Na het aflopen van de kaart kun je, indien nodig, verlenging aanvragen. Als je medische situatie dan veranderd is, zal je wel opnieuw moeten worden gekeurd.
Wat kost een parkeerkaart voor invaliden?
Veel gemeenten rekenen een bedrag voor de aanvraag voor een invalidenparkeerkaart. Ook de kosten voor de keuring die nodig is, zijn vaak voor eigen rekening. Iedere gemeente vraagt een ander bedrag voor de aanvraag van de kaart, en de verschillen onderling kunnen groot zijn. De prijzen voor het aanvragen van de kaart variëren van zo’n € 15 tot ruim € 400. Controleer daarom goed welke prijzen jouw gemeente hanteert.
Meer over parkeren
Wil je meer weten over parkeren en de regels? Op deze pagina’s vind je meer praktische informatie: