Ga naar inhoud

Schadeformulier voor uw auto nodig?

Wanneer u betrokken bent bij een ongeval of een aanrijding moet u het Europees schadeformulier invullen. Het is verstandig om dit ter plaatse van de aanrijding te doen samen met de tegenpartij. Zo ligt wat er zojuist gebeurd is nog goed in het geheugen en bent u in staat om het schadeformulier correct in te vullen. Het formulier heeft een voor- en een achterkant. De voorkant vult u samen met de tegenpartij in. De achterkant vult u op uw gemak thuis in.

Het schadeformulier downloaden, aanvragen of online invullen

Bewaar een papieren schadeformulier in uw auto. Dan heeft u er altijd een bij de hand. En kunt u het direct invullen met de tegenpartij bij schade. Het formulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit, alleen is de taal natuurlijk anders per land.

U kunt het onderstaande schadeformulier downloaden en uitprinten of het schadeformulier online invullen. Het schadeformulier aanvragen bij de klantenservice kan natuurlijk ook. Maar u kunt ook de Univé App of de schade-app gebruiken.

Wat moet u doen bij een aanrijding?

Heeft er een aanrijding plaatsgevonden? Zorg allereerst voor eventuele gewonden en bel indien nodig 112 voor een ambulance of politie. Gelukkig is dat niet altijd nodig. Zoek dan een veilige plek op waar u met de tegenpartij het schadeformulier kunt invullen.

Daarnaast is het volgende belangrijk:

 • Erken geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding.
 • Noteer ook de naam- en adresgegevens van eventuele getuigen.
 • Maak foto’s van de situatie, kentekens van de betrokken voertuigen en het schadebeeld van de voertuigen als dat mogelijk is.
 • Vul het schadeformulier in.

Kunt u door de schade niet verder rijden? Bel dan de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Schadeformulier invullen: waar moet u op letten?

Bij het invullen van het Europees schadeformulier is het belangrijk dat:

 • U samen met de tegenpartij de voorkant van 1 formulier invult.
 • Kruis bij vraag 12 de hokjes aan die van toepassing zijn. Dit maakt het voor de verzekeringsmaatschappij makkelijker om te beoordelen hoe de schade is ontstaan.
 • Zorg dat de naam, adresgegevens en rijbewijsnummer van de tegenpartij correct zijn.
 • Maak een situatietekening bij vraag 13. Het is handig om eerst een proefschets te maken voor u dit op het formulier tekent.
 • Het Europees schadeformulier moet door beide partijen ondertekend zijn. Uiteraard het formulier alleen tekenen als u het er mee eens bent.
 • Na het invullen kunt u het ingevulde schadeformulier splitsen. U houdt zelf het origineel en geeft een kopie aan de tegenpartij. Wanneer u het schadeformulier heeft geprint, moet u 2 keer het formulier invullen met dezelfde gegevens.
 • De achterkant van het schadeformulier kunt u thuis invullen. Daarmee maakt u van het schadeformulier uw formulier.
 • De gegevens van uw autoverzekering vindt u op de groene kaart.

Lees meer over de voorkant en achterkant van het schadeformulier:

De vragen 1 tot en met 15 op de voorzijde van het formulier staan voor de informatie die u invult. Dat doet u samen met de tegenpartij. Neem de tijd om de punten met elkaar te doorlopen, zodat alles zo compleet mogelijk wordt ingevuld.

Zorg dat u goed afspreekt wie voertuig A invult en wie voertuig B. Let ook op wiens gegevens gevraagd worden. BIj vraag 6 is dat bijvoorbeeld de verzekeringnemer, terwijl het bij vraag 9 om de bestuurder gaat op het moment van de aanrijding. Als er geen bestuurder was op dat moment, omdat uw auto geparkeerd stond, hoeft u hier niets in te vullen.

Vraag 12 is de lijst met vragen in het midden. Kruis hier de hokjes aan die van toepassing zijn op uw schadegeval. Wij beoordelen mede aan de hand hiervan hoe de aanrijding is ontstaan. Wilt u nog een korte toelichting geven? Dat kan onderaan bij nummer 14.

Onderteken samen met de tegenpartij het formulier als alle informatie erop staat en u het er allebei mee eens bent. Eén van de twee partijen houdt het originele formulier, de andere partij krijgt de doordruk mee.

Ook de achterzijde van het schadeformulier is belangrijk. Dit kunt u rustig thuis doen op uw gemak, zonder de tegenpartij.

Niet alle gevraagde informatie aan de achterkant is even belangrijk. Deze acht punten zijn wél van groot belang:

 • Verzekeringnemer
 • Bestuurder
 • Schade aan uw motorrijtuig
 • Politie
 • Slachtoffers
 • Omstandigheden tijdens voorval
 • Aansprakelijkheid
 • Datum en handtekening

Is de achterzijde van het formulier zo compleet mogelijk ingevuld? Stuur het dan naar Univé. Wij nemen uw schade dan verder in behandeling.

Schade melden bij Univé

Meld uw autoschade zo snel mogelijk online via Mijn Univé of de Univé App. Het schadeformulier bewaart u thuis. U hoeft dit alleen op te sturen als de schadebehandelaar daar om vraagt.

Na de schademelding ontvangt u in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen bericht van Univé. De status van uw schademelding kunt u volgen in Mijn Univé en de Univé-App.

U kunt uiteraard ook contact opnemen met de klantenservice of u komt langs bij de Univé-winkel bij u in de buurt.

Het Europees schadeformulier ook in het buitenland

In Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Maar dan in een andere taal. Bij een aanrijding in het buitenland moet u dus ook dit formulier invullen. U kunt de Nederlandse versie erbij houden voor een vertaling.

Wanneer is een schadeformulier niet nodig?

Bij de volgende schades aan uw eigen auto is een schadeformulier invullen niet nodig:

Hoe u deze schade kunt melden, leest u in het schade stappenplan.

U kunt een vergoeding krijgen voor schade aan uw eigen auto als u WA plus of All Risk verzekerd bent. Heeft u alleen een WA verzekering voor uw auto? Dan valt schade aan uw eigen auto niet onder de dekking van de verzekering.