Ga naar inhoud

Europees schadeformulier auto

Wanneer je betrokken bent bij een ongeval of een aanrijding moet je een Europees schadeformulier invullen. Dat kan digitaal. Maar je kunt het schadeformulier ook downloaden en printen

Vul het formulier zo snel mogelijk in. Het liefste ter plaatse van de aanrijding. Zo ligt het ongeluk goed in het geheugen en bent je in staat om het schadeformulier correct in te vullen. Het formulier heeft een voor- en een achterkant. De voorkant vul je samen met de tegenpartij in. De achterkant vul je op je gemak thuis in.

Het schadeformulier downloaden, aanvragen of online invullen

Bewaar een papieren schadeformulier in je auto. Dan heb je er altijd een bij de hand. En kun je het direct invullen met de tegenpartij bij schade. Het formulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit.

Hoe kom ik aan een Europees schadeformulier? 

Je kunt het formulier:

Schadeformulier invullen: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om het schadeformulier volledig en juist in te vullen. Let hierbij in ieder geval op onderstaande punten. 

  • Vul de voorkant van het formulier samen met de tegenpartij in.
  • Vul de achterkant van het formulier zelf thuis in.
  • Let erop dat de tegenpartij de juiste naam, adresgegevens en rijbewijsnummer invult.
  • Teken het formulier alleen als je het ermee eens bent.
  • Let erop dat jij en de tegenpartij het formulier beiden ondertekenen.
  • Geef een kopie van uw schadeformulier aan de tegenpartij. Wanneer je het schadeformulier hebt geprint, moet je het formulier dus 2 keer invullen met dezelfde gegevens.
  • Kruis bij vraag 12 alle hokjes aan die van toepassing zijn.
  • Maak een situatietekening bij vraag 13. Het is handig om eerst een proefschets te maken voor je dit op het formulier tekent.

De gegevens van uw autoverzekering staan op uw groene kaart.

Lees meer over de voorkant en achterkant van het schadeformulier:

De vragen 1 tot en met 15 op de voorzijde van het formulier staan voor de informatie die je invult. Dat doe je samen met de tegenpartij. Neem de tijd om de punten met elkaar te doorlopen, zodat alles zo compleet mogelijk wordt ingevuld.

Zorg dat je goed afspreekt wie voertuig A invult en wie voertuig B. Let ook op wiens gegevens gevraagd worden. BIj vraag 6 is dat bijvoorbeeld de verzekeringnemer, terwijl het bij vraag 9 om de bestuurder gaat op het moment van de aanrijding. Als er geen bestuurder was op dat moment, omdat je auto geparkeerd stond, hoef je hier niets in te vullen.

Vraag 12 is de lijst met vragen in het midden. Kruis hier de hokjes aan die van toepassing zijn op uw schadegeval. Wij beoordelen mede aan de hand hiervan hoe de aanrijding is ontstaan. Wil je nog een korte toelichting geven? Dat kan onderaan bij nummer 14.

Onderteken samen met de tegenpartij het formulier als alle informatie erop staat en je het er allebei mee eens bent. Eén van de twee partijen houdt het originele formulier, de andere partij krijgt de kopie mee.

Ook de achterzijde van het schadeformulier is belangrijk. Dit kun je rustig thuis doen op je gemak, zonder de tegenpartij.

Niet alle gevraagde informatie aan de achterkant is even belangrijk. Deze acht punten zijn wél van groot belang:

  • Verzekeringnemer
  • Bestuurder
  • Schade aan je motorrijtuig
  • Politie
  • Slachtoffers
  • Omstandigheden tijdens voorval
  • Aansprakelijkheid
  • Datum en handtekening

Is de achterzijde van het formulier zo compleet mogelijk ingevuld? Stuur het dan naar Univé. Wij nemen je schade dan verder in behandeling.

Schade melden bij Univé

Meld je autoschade zo snel mogelijk online via Mijn Univé of de Univé App. Het schadeformulier bewaar je thuis. Je hoeft dit alleen op te sturen als daarom wordt gevraagd.

Na de schademelding ontvang je in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen bericht van Univé. De status van uw schademelding kun je volgen in Mijn Univé en de Univé-App.

Je kunt uiteraard ook contact opnemen met de klantenservice. Of maak een afspraak bij de Univé-winkel bij jou in de buurt.

Wanneer is een schadeformulier niet nodig?

Bij sommige schades aan je eigen auto is een schadeformulier niet nodig:

Schade door een aanrijding zonder tegenpartij

Hoe je deze schade kunt melden, lees je in het schade stappenplan.

Je kunt een vergoeding krijgen voor schade aan je eigen auto als je WA plus of All Risk verzekerd bent. Heb je alleen een WA verzekering voor je auto? Dan valt schade aan je eigen auto niet onder de dekking van de verzekering.

Het Europees schadeformulier ook in het buitenland

Overal in Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Maar per land in een andere taal. Bij een aanrijding in het buitenland kun je je eigen Nederlandse formulier gebruiken voor een vertaling.

Vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over je bedrijfsautoverzekering? Kijk dan op onze pagina Bedrijfsautoverzekering klantenservice. Daarop vind je wat je zelf kunt regelen, antwoorden op de meestgestelde vragen en onze contactgegevens.