Schadeformulier voor uw auto nodig?

Wanneer u betrokken bent bij een ongeval of een aanrijding moet u het Europees schadeformulier invullen. Het is verstandig om dit ter plaatse van de aanrijding te doen samen met de tegenpartij.

Het schadeformulier online invullen, downloaden of aanvragen

Bewaar een schadeformulier in uw auto. Dan heeft u er altijd een bij de hand. En kunt u het direct invullen met de tegenpartij.

U kunt het formulier downloaden en uitprinten of het schadeformulier online invullen. Het schadeformulier aanvragen bij de klantenservice kan natuurlijk ook. Maar u kunt ook de Univé-App of de schade-app gebruiken.

Wat moet u doen bij een aanrijding?

Zorg allereerst voor eventuele gewonden en bel indien nodig 112 voor een ambulance of politie. Gelukkig is dat niet altijd nodig. Zoek dan een veilige plek op waar u met de tegenpartij het schadeformulier kunt invullen.

Daarnaast is het volgende belangrijk:

 • Erken geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding.
 • Noteer ook de naam- en adresgegevens van eventuele getuigen.
 • Maak als dat mogelijk is foto’s van de situatie, kentekens van de betrokken voertuigen en het schadebeeld van de voertuigen.
 • Vul het schadeformulier in.

Kunt u door de schade niet verder rijden? Bel dan de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Schadeformulier invullen? Waar moet u op letten

Bij het invullen van het Europees schadeformulier is het belangrijk dat:

 • U samen met de tegenpartij de voorkant van 1 formulier invult.
 • Zorg dat de naam, adresgegevens en rijbewijsnummer van de tegenpartij correct zijn.
 • Maak een situatietekening bij vraag 13. Het is handig om eerst een proefschets te maken voor u dit op het formulier tekent.
 • Het Europees schadeformulier moet door de tegenpartij en uzelf ondertekend zijn. Uiteraard het formulier alleen tekenen als u het er mee eens bent.
 • Na het invullen kunt u het formulier splitsen. U houd zelf het origineel en geef een kopie aan de tegenpartij. Wanneer u het schadeformulier heeft geprint, moet u 2 keer het formulier invullen met dezelfde gegevens.
 • De achterzijde van het formulier kunt u thuis invullen.
 • De gegevens van uw autoverzekering vindt u op de groene kaart.

Schade melden bij Univé

Meldt uw autoschade zo snel mogelijk online via Mijn Univé of de Univé-App. Het schadeformulier bewaart u thuis. U hoeft dit alleen op te sturen als de schadebehandelaar daar om vraagt.

Na de schademelding ontvangt u in de meeste gevallen binnen 2 werkdagen bericht van Univé. De status van uw schade melding kunt u volgen in Mijn Univé en de Univé-App.

U kunt uiteraard ook contact opnemen met de klantenservice of u komt langs bij de Univé-winkel bij u in de buurt.

Het Europees schadeformulier ook in het buitenland

In Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Maar dan in een andere taal. Bij een aanrijding in het buitenland moet u dus ook dit formulier invullen. U kunt de Nederlandse versie erbij houden voor een vertaling.

Wanneer is een schadeformulier niet nodig?

Bij de volgende schades aan uw eigen auto hoeft u geen schadeformulier in te vullen:

Hoe u deze schade kunt melden leest u in het schade stappenplan.

U kunt een vergoeding krijgen voor schade aan uw eigen auto als u WA+ of All Risk verzekerd bent. Heeft u alleen een WA autoverzekering? Dan valt schade aan uw eigen auto niet onder de dekking van de verzekering.