Ga naar inhoud

Parkeren met een elektrische auto: wat zijn de regels?

Hoelang mag je bij een openbare laadpaal staan? Mag je je elektrische auto bij de laadpaal parkeren? En moet je daar dan wel of geen parkeergeld voor betalen? Er komen behoorlijk wat regels kijken bij het parkeren van elektrische auto’s. Ook omdat sommige zaken in de laatste jaren veranderd zijn.  

Mag je parkeren bij een oplaadpunt voor elektrische auto’s?

Vroeger kon je in veel Nederlandse steden je elektrische auto gratis parkeren bij een openbare laadpaal. Nu is dit niet meer toegestaan. De nieuwe regel is: je auto mag alleen op een laadplek staan tijdens het laden. 

Zodra de accu van je elektrische auto of plug-in hybride 100% vol is, moet je de wagen dus ergens anders neerzetten. Doe je dit niet en betaal je geen parkeergeld, dan riskeer je een boete. De gemeente doet dit om ‘laadpaalkleven’ te voorkomen. 

Wat is laadpaalkleven?

Mogelijk is het je weleens overkomen: je komt aan bij een openbaar laadpunt en ziet dat de laadpaal bezet is, terwijl de andere auto allang opgeladen is. Of misschien houd je het laadpunt per ongeluk zelf bezet. Bijvoorbeeld omdat je in een afspraak zit en het niet lukt om je auto op tijd te verplaatsen. Een laadpunt onnodig bezet houden wordt ook wel laadpaalkleven genoemd. 

Boete voor laadpaalkleven

Tot voor kort kregen bestuurders die laadpaalkleven automatisch een boete. Sinds september 2022 is dat niet meer zo. De Hoge Raad heeft namelijk besloten dat je parkeergeld schuldig bent voor de tijd waarin je auto er met een volle accu staat. Betaal je dit niet, dan kan de gemeente je een boete voor illegaal parkeren geven. 

Tips om laadpaalkleven te voorkomen

Om laadpaalkleven te voorkomen, moet je je auto dus snel verplaatsen na het laden. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als je ‘s nachts je auto aan een publieke laadpaal in de straat hangt? Of als je afspraak uitloopt terwijl je auto al volgeladen is? 

In veel situaties kun je nou eenmaal niet de hele tijd naast je auto wachten. En gelukkig hoeft dat ook niet. Met deze tips kun je laadpaalkleven namelijk makkelijk voorkomen: 

  • Gebruik je laadapp: houd op je laadapp in de gaten wat de status van het laden is. 
  • Laad de accu niet helemaal vol: je accu hoeft niet 100% vol te zijn. Sterker nog: het is beter voor de gezondheid van je accu als je deze tot 80% oplaadt. Je kunt je auto dus al gerust eerder verplaatsen. 
  • Laad op werk: kun je gebruikmaken van een laadpaal op kantoor? Laad je auto dan tijdens het werk op. Op die manier riskeer je geen boete als je wagen iets te lang bij de laadpaal staat, bijvoorbeeld omdat je net in een vergadering zit. Daarnaast begrijpen je collega’s het vast als het niet meteen lukt om je auto ergens anders te zetten. 
  • Laad je auto thuis: heb je de ruimte én het budget voor een laadpaal aan huis? Overweeg dan om een privé laadpaal op je eigen terrein te laten plaatsen. Je kunt dan laden wanneer en hoelang je maar wilt. Bovendien doe je dat ook nog eens tegen een voordeliger tarief.

Parkeerborden voor elektrische auto’s

In Nederland kun je drie verschillende parkeerborden voor elektrische auto’s tegenkomen:

Bord 1 of 2 vind je bij openbare laadpunten. Beide borden betekenen hetzelfde: je mag je elektrische auto of plug-in hybride er alleen parkeren tijdens het laden. Met andere woorden: als de laadstekker losgekoppeld is, ben je verplicht om je auto te verplaatsen.

Bord 3 betekent dat dit een parkeerplaats voor (deels) elektrische auto’s is. Je mag je elektrische auto hier dus gewoon parkeren, ook als je die niet aan het opladen bent.

In de toekomst komt er in de EU één nieuw parkeerbord dat de verschillende verkeersborden moet vervangen. Tot die tijd blijf je de bestaande borden tegenkomen.

Mag je parkeren op een parkeerplaats voor elektrische auto’s?

Bij een openbare laadpaal mag je je elektrische auto of hybride auto nooit parkeren, behalve als je aan het laden bent. Op een parkeerplaats voor elektrische auto’s mag je je wagen natuurlijk wel gewoon parkeren. Je herkent zo’n plek aan bord 3 (zie afbeelding hierboven).

Parkeerplaats voor elektrische auto en boete

Heb je een brandstofauto? Dan mag je nooit staan of parkeren bij een laadpaal of parkeerplaats voor elektrische auto’s. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete voor illegaal parkeren.

Moet ik tijdens het laden ook parkeergeld betalen?

Gebruik je een openbare laadpaal in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet je parkeergeld betalen voor de tijd dat je auto op de laadplek staat. Behalve als je een parkeervergunning voor dat gebied hebt, waardoor je er gratis mag staan.

Je elektrische auto goed verzekerd

Met de autoverzekering van Univé is jouw elektrische auto goed verzekerd. Hierbij heb je de keuze uit de volgende dekkingen: WA, WA+ en All Risk.  

Veel eigenaren van elektrische voertuigen kiezen voor een All Risk verzekering. Hiermee ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan anderen, maar ook aan je eigen voertuig.

Bereken je premie