Ga naar inhoud

Aanvullende verzekering vergelijken

Een aanvullende verzekering vergelijken kan een behoorlijke opgave lijken. Daarom is het belangrijk om te bedenken waarom je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Mis je een specifieke vergoeding in de basisverzekering? Of wil je je verzekeren tegen onverwacht hoge zorgkosten? We leggen je uit waar je aan kunt denken bij het vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen.

Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken

Als je een aanvullende verzekering vergelijkt kijk je over het algemeen naar twee dingen: de premie en de vergoedingen. Je wilt namelijk weten hoeveel je betaalt naast je basisverzekering en welke zorg je daarvoor extra vergoed krijgt. Een aanvullende verzekering met een lage premie kan interessant lijken, maar als de kans groot is dat jij geen gebruik maakt van de vergoedingen heb je er waarschijnlijk niet veel aan. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld wel een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed krijgt, maar als dat er niet genoeg zijn, moet je er alsnog een paar zelf betalen. Als je van tevoren weet welke vergoedingen je zoekt kun je makkelijk een aanvullende verzekering vergelijken.

Vergoedingen aanvullende verzekering

Zorg voor volwassenen die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, maar waar je wel vaak gebruik van maakt is vaak de belangrijkste reden om een aanvullende verzekering af te sluiten. Denk daarbij aan:

  • Fysiotherapie
  • Tandarts
  • Alternatieve geneeskunde
  • Brillen en lenzen
  • Vaccinaties
  • Medische hulp buitenland
  • Kraamzorg en bevalling (eigen bijdrage)
  • Orthodontie

Deze vergoedingen zitten meestal niet in één aanvullende verzekering. Zo heb je speciale tandartsverzekeringen en kun je voor andere zorg zoals fysiotherapie, een bril of kosten in het buitenland ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Voor vergoedingen bij een ongeval kun je vaak ook een afzonderlijk pakket afsluiten.

Als je 18 jaar of ouder bent krijg je geen fysiotherapie meer vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je een bepaalde chronische aandoening hebt, maar dan krijg je fysiotherapie vaak pas vanaf een aantal behandelingen vergoed. Dat betekent dat je de eerste behandelingen zelf moet betalen. Met een aanvullende verzekering kun je een aantal behandelingen en/of de eerste behandelingen bij een chronische aandoening vergoed krijgen.

Vanaf je 18e krijg je ook een bezoek aan de tandarts niet meer vergoed. Alleen in speciale gevallen waarbij je bijzondere tandheelkunde nodig hebt of naar de kaakchirurg moet. Ook een kunstgebit krijg je vergoed uit de basisverzekering, maar je betaalt dan wel een eigen bijdrage. Met een aanvullende verzekering of tandartsverzekering kun je die eigen bijdrage vergoed krijgen, maar ook tandartskosten na een ongeval of andere behandelingen en controles door de tandarts.

Voor brillen en lenzen is ook alleen in speciale situaties een vergoeding voor bijzonder optische hulpmiddelen mogelijk vanuit de basisverzekering. Daarom kun je met een aanvullende verzekering vaak een vast bedrag vergoed krijgen voor brillen en contactlenzen op sterkte. Let er bij het vergelijken wel op dat je meestal één keer in de paar jaar gebruik kunt maken van die vergoeding.

Met je basisverzekering ben je ook verzekerd voor spoedeisende zorg in het buitenland. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je zorgkosten tot het Nederlandse tarief vergoed krijgt. Kost je behandeling in het buitenland meer dan het in Nederland zou kosten? Dan betaal je het verschil zelf, maar met een aanvullende verzekering kun je die kosten alsnog vergoed krijgen.

Let op: wil je alleen mogelijke zorgkosten in het buitenland aanvullend verzekeren? Dan kun je ook een reisverzekering afsluiten, die daarnaast eigen risico vergoed bij zorgkosten in het buitenland.

De meeste kosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor betaal je meestal geen eigen risico, maar soms wel een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen en daar geen medische indicatie voor hebt. Die eigen bijdrage kun je vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Dat geldt ook voor kraamzorg thuis.

Een beugel krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij er sprake is van bijzondere tandheelkunde of orthodontie. Ook voor kinderen is er geen vergoeding. Daarom kun je voor jezelf en je kinderen een tandartsverzekering met orthodontie vergoeding afsluiten. Er kan een verschil zitten tussen de hoogte van de vergoeding bij een kind en volwassene.

Let op: voor orthodontie geldt er bij veel zorgverzekeraars een wachttijd van bijvoorbeeld één jaar. Dat betekent dat je eerst een jaar verzekerd moet zijn met de tandartsverzekering voordat je aanspraak kunt maken op de vergoeding voor orthodontie.

Aanvullende zorgverzekering vergelijken bij Univé

Bij Univé kun je meerdere aanvullende zorgverzekeringen vergelijken, afhankelijk van de basisverzekering die je hebt. De aanvullende pakketten verschillen van elkaar op bijvoorbeeld het aantal behandelingen fysiotherapie of de hoogte van het bedrag voor alternatieve zorg. Ook kan het zijn dat de aanvullende verzekeringen met een lagere premie geen vergoeding voor bijvoorbeeld brillen en lenzen hebben. Welke aanvullende verzekering het beste bij jou past is dus heel persoonlijk.

Verwacht je niet veel zorg nodig te hebben, maar zijn er bepaalde risico’s op het gebied van zorg die je wilt verzekeren? Bijvoorbeeld voor hulp na een ongeval? Of in het buitenland? Dan is het Zorg Pech pakket misschien een goede keuze.