Ga naar inhoud
Kindje lachend naast haar moeder in de tandartsstoel
Kindje lachend naast haar moeder in de tandartsstoel

Tandartsverzekering en vergoeding orthodontie

Een tandartsverzekering is een goede aanvulling op uw basisverzekering van Univé als u extra tandartskosten vergoed wilt krijgen.

Stel zorgverzekering samen

Of bereken eerst uw premie

Aanvullende tandartsverzekering van Univé

Met de aanvullende tandartsverzekering van Univé kunt u tandartskosten vanaf 18 jaar, hulp na een tandongeval of orthodontie verzekeren tot een bepaald bedrag. Vanuit de basisverzekering krijgen volwassenen namelijk geen vergoeding voor kosten van de tandarts.

Periodieke controles en probleemgerichte consulten worden volledig vergoed, maar de vergoeding van de andere tandheelkundige behandelingen is 80% tot een maximumbudget per jaar. De hoogte van dit bedrag verschilt per tandartsverzekering. Tandartskosten van kinderen tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering wél.

Hulp na Tandongeval

U kunt ook Hulp na Tandongeval als losse tandartsverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als u een goed gebit hebt en er behalve een periodieke controle nooit wat hoeft te gebeuren. U verzekert zich dan voor tandartskosten tot € 10.000 als uw gebit door een ongeluk beschadigd raakt. 

Kies Hulp na Tandongevallen

Tandartsverzekering voor orthodontie

Onze tandverzekeringen Tand Beter en Tand Best vergoeden orthodontie eenmalig. Bij Tand Beter is de vergoeding maximaal € 1.500 voor kinderen en € 500 voor volwassenen. Bij Tand Best is dit € 2.500 en € 1.500. U heeft recht op dit bedrag over de hele periode dat u verzekerd bent bij Univé en niet elk jaar opnieuw zoals bij andere vergoedingen. Voor Tand Beter en Tand Best geldt bovendien een jaar wachttijd. Dat betekent dat u het eerste jaar geen kosten voor orthodontie kunt declareren.

Meer informatie over wachttijd

Vergoeding tandheelkunde uit de basisverzekering

De overheid bepaalt welke tandheelkundige behandelingen u vergoed krijgt vanuit het basispakket. We hebben deze behandelingen voor u op een rij gezet.

Tandartskosten zijn vanaf 18 jaar niet verzekerd vanuit de basisverzekering, maar dat geldt niet voor behandelingen bij de kaakchirurg. Moet u bijvoorbeeld uw verstandskiezen laten trekken? Dan is de kans groot dat de tandarts u doorverwijst naar de kaakchirurg. Omdat die ingreep dan onder medisch-specialistische zorg valt, wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. 

Als u tanden verliest in uw onder- en/of bovenkaak kunt u een volledig uitneembaar kunstgebit of implantaat met klikgebit vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaalt u wel een eigen bijdrage, maar die kan vergoed worden vanuit uw aanvullende tandartsverzekering. Voor volledige vergoeding is het belangrijk dat u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. 

In speciale situaties kunt u ook bijzondere tandheelkunde vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Zo krijgt u tot 23 jaar kronen en bruggen vergoed als er voor uw 18e verjaardag is geconstateerd dat u blijvend tanden mist. Uw tandarts verwijst u door en moet vooraf toestemming aan ons vragen voor de behandeling. Wij bepalen of u recht heeft op vergoeding.

Let op: voor de vergoeding uit de basisverzekering betaalt u vanaf 18 jaar eigen risico. Ook voor tandheelkunde. Dit bedrag is maximaal € 385, tenzij u een vrijwillig eigen risico hebt afgesloten. 

Kinderen onder de 18 jaar hoeven tandartskosten niet te betalen. Denk daarbij aan de periodieke controle, fluoride behandeling, tandsteen verwijderen, vullingen, tandvlees- en wortelkanaalbehandelingen. Voor sommige ingrepen vraagt de tandarts eerst toestemming bij ons aan. Orthodontie wordt niet vergoed uit de basisverzekering. 

Schade aan uw gebit als gevolg van een ongeval is heel erg vervelend. Tegenwoordig kan de tandarts veel herstellen, maar afhankelijk van de schade lopen de kosten flink op. Omdat u vanaf 18 jaar niet verzekerd bent voor tandartskosten betaalt u herstel door de tandarts zelf. 

Daarom kunt u in het Zorg Pech pakket de verzekering Hulp na Tandongeval selecteren. Heeft u een Tand Goed, Tand Beter of Tand Best bij ons afgesloten? Dan bent u al tot € 10.000 verzekerd voor tandartskosten na een ongeval en hoeft u Hulp na Tandongeval niet apart af te sluiten.

Meer over de vergoedingen van de tandartsverzekering

Wilt u meer weten over de vergoedingen per tandartsverzekering? Bekijk dan de verzekeringskaarten:

Zorgverzekeringskaart Tand Goed

Zorgverzekeringskaart Tand Beter

Zorgverzekeringskaart Tand Best

Of bekijk de vergoedingen van 2024.

Veelgestelde vragen over tandartsverzekeringen