Ga naar inhoud

Vergelijken van zorgverzekeringen

Een zorgverzekering vergelijken begint vaak bij het kijken naar de premies van de basisverzekeringen. Maar de goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste optie voor jou. Zo is de vergoeding uit de basisverzekering vaak lager bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Ook krijg je misschien minder service dan je zou willen. We helpen je daarom graag bij het zorgverzekeringen vergelijken.

Vergelijk zorgverzekering

Een zorgverzekering vergelijken is vooral een kwestie van het bepalen van je eigen wensen. Als je weet wat je nodig hebt, kun je daar de beste zorgverzekering bij kiezen. Bij het bepalen van je wensen kun je letten op de volgende zaken:

  1. Vergoedingen: welke zorg krijg je vergoed en hoe hoog zijn de vergoedingen?
  2. Service: voor welke vragen en/of hulp kun je bij je zorgverzekeraar terecht?
  3. Kosten: met welke kosten moet je rekening houden naast de premie?
  4. Extra’s: van welke extra’s kun je profiteren naast je zorgverzekering?

Vergoedingen zorgverzekering vergelijken

Een zorgverzekering heb je om zorgkosten vergoed te krijgen. Het is daarom ook logisch om bij het zorgverzekering vergelijken te kijken naar de vergoedingen. Welke zorg denk je nodig te hebben? Is alleen de basisverzekering voldoende of heb je extra vergoedingen uit de aanvullende verzekering nodig? Vergeet ook niet te kijken naar de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg.

De overheid bepaalt welke zorg vanuit het basispakket vergoed wordt. Daardoor zijn de vergoedingen in elke basisverzekering hetzelfde. Een zorgverzekering vergelijken hoef je dus niet te doen op basis van de zorg die in de basisverzekering zit. Wat wél invloed kan hebben op de hoogte van vergoedingen, zijn de afspraken die zorgverzekeraars maken met zorgverleners.

Een basisverzekering kan een naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis zijn. Bij natura en combinatie staan percentages, die aangeven welk deel je vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Wil je voor bepaalde zorg naar een zorgverlener die geen contract heeft met jou zorgverzekeraar? Dan krijg je alleen met een restitutiepolis een volledige vergoeding.

Weten welke zorgverleners gecontracteerd zijn door een zorgverzekeraar voordat je gaat overstappen? Gebruik dan de zorgzoeker bij het zorgverzekering vergelijken.

In tegenstelling tot de basisverzekeringen, verschillen de vergoedingen in aanvullende verzekeringen wél van elkaar. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen welke zorg ze vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Vaak zijn er meerdere aanvullende verzekeringen waaruit je kunt kiezen. Die verschillen qua prijs omdat er meer of ruimere vergoedingen aangeboden worden.

Een aanvullende verzekering vergelijken op basis van vergoedingen, doe je bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal behandelingen fysiotherapie. Of de hoogte van vergoedingen voor brillen en lenzen. Ook vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen kunnen lager zijn bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dus neem dat ook in mee bij het zorgverzekering vergelijken.

Vanaf 18 jaar krijg je de meeste tandartskosten niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bijzondere tandheelkunde of bijvoorbeeld een kunstgebit. Je aanvullende verzekering vergoed soms ook kosten zoals de eigen bijdrage, maar bijvoorbeeld geen controle of wortelkanaalbehandeling. Wil je zulke tandartskosten wel (deels) vergoed krijgen? Dan kun je tandartsverzekeringen vergelijken.

Bij het vergelijken van tandartsverzekeringen is het belangrijk om te kijken naar het maximumbedrag dat je vergoed krijgt per jaar. Daar vallen namelijk alle tandartskosten onder. Sommige behandelingen krijg je alleen deels vergoed. Voor orthodontie en Hulp na Tandongeval heb je vaak een apart budget vanuit de tandartsverzekering.

Bij zorgverzekeraars kun je soms ook een collectieve aanvullende verzekering afsluiten. Dit is een aanvullende verzekering, waarvan je alleen met een bepaald collectief gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld vanuit je werkgever of (sport)vereniging. Vaak kun je dan gebruik maken van extra ruime vergoedingen. In verhouding is de premie voor collectieve aanvullende verzekeringen laag.

Service vergelijken zorgverzekeringen

Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken, is het goed om je af te vragen welke service je van een zorgverzekeraar verlangt. Zo kan het zijn dat je alleen online geholpen kunt worden, terwijl je misschien liever telefonisch contact opneemt. Maar ook de manier waarop je zorgkosten kunt declareren kan invloed hebben op welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Naast service rondom je zorgverzekering, bieden zorgverzekeraars ook service aan rondom zorg die je nodig hebt. Denk daarbij aan zorgbemiddeling als je hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste zorgverlener. Maar ook als je twijfelt of je naar de dokter moet kun je soms bij je zorgverzekeraar terecht. Zoals bij de Univé Gezondheidslijn. Goed om mee te nemen in je vergelijking!

Kosten zorgverzekeringen vergelijken

De belangrijkste kostenpost van je ziektekostenverzekering is natuurlijk de premie. Die verschilt per basisverzekering en wordt hoger als je een aanvullende (tandarts)verzekering afsluit. Naast premie betaal je alleen andere kosten als je bepaalde zorg nodig hebt. Niet alleen zorgkosten die buiten je vergoeding vallen, maar ook kosten zoals eigen risico of eigen bijdrage.

Zorgverzekeringen vergelijken doe je meestal op basis van premie. De hoogte van die premie is niet alleen afhankelijk van de vergoedingen of service die een zorgverzekeraar biedt. Je kunt de premie namelijk zelf verlagen door een vrijwillig eigen risico af te sluiten, de jaarpremie in één keer te betalen of je aan te sluiten bij een collectief. En de korting verschilt per zorgverzekeraar.

Vrijwillig eigen risico

Voor de meeste zorg uit het basispakket betaal je een wettelijk verplicht eigen risico van € 385 per jaar. Met een vrijwillig eigen risico kun dit bedrag met maximaal € 500 verhogen. Daar staat een korting op je basisverzekering tegenover, die zorgverzekeraars zelf mogen bepalen. Zo kan het vergelijken van zorgverzekeringen op basis van de premie een andere uitkomst hebben.

Jaarpremie in één keer betalen

Bij sommige zorgverzekeraars krijg je korting als je je jaarpremie vooruitbetaalt in plaats van maandelijks. Het nadeel is dat je dan in één keer een groot bedrag kwijt bent. Aan de andere kant sluit je je zorgverzekering voor hele jaar af en moet je die zorgpremie hoe dan ook betalen. Ook als je helemaal geen zorgkosten maakt. Met een korting van 1% bespaar je bij Univé minimaal € 16,68.

Collectiviteitskorting

Als je je aansluit bij een collectief, krijg je vaak een collectiviteitskorting op aanvullende verzekeringen. De hoogte van deze korting kan verschillen per zorgverzekeraar én per collectief. Ook heeft niet elke zorgverzekeraar een collectief waar je onder valt. Zo kan de meest voordelige premie afhankelijk zijn van of je aan kunt sluiten bij een collectief en hoeveel korting je krijgt.

Voor zorg die je vergoed krijgt vanuit je zorgverzekering betaal je soms ook een deel zelf. Bijvoorbeeld omdat je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Vanuit de basisverzekering krijg je dan een deel van de rekening vergoed. Hoeveel dat is verschilt per zorgverzekering. Soms is er ook sprake van een maximale vergoeding. Bijvoorbeeld bij pruiken. Dat is overal hetzelfde.

Omdat de manier van vergoeden bij aanvullende verzekeringen wel verschilt kun je dat vergelijken. Zo krijg je vaak een budget voor alternatieve zorg, maar geldt er per behandeling een maximum bedrag. De rest van de behandeling betaal je zelf. Ook als je een tandartsverzekering hebt, worden veel behandelingen voor een deel vergoed. En betaal je dus een deel zelf.

Voor vergoedingen uit de basisverzekering betaal je een wettelijk verplicht eigen risico. Dit bedrag is maximaal € 385 per jaar. Hierop zijn een paar uitzonderingen zoals de huisarts en bepaalde zorg rondom zwangerschap. Omdat dat voor elke basisverzekering geldt, hoef je daar geen rekening te houden met het vergelijken van zorgverzekeringen.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan kun je op basis van de korting premies vergelijken, maar krijg je misschien wel te maken met hogere zorgkosten. Je kunt namelijk maximaal € 500 vrijwillig eigen risico afsluiten. Als je dan in het ziekenhuis terecht komt, betaal je geen € 385 eigen risico maar € 885. Dat bedrag moet je dus wel achter de hand hebben.

Voor zorgkosten vanuit de basisverzekering betaal je soms een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor vervoer of medicijnen. Bij zorgverzekeringen vergelijken hoef je daar geen rekening mee te houden, omdat die eigen bijdrage wettelijk is bepaald. Wat je wel kunt vergelijken zijn aanvullende verzekeringen die soms de eigen bijdrage vergoeden. Bijvoorbeeld die van een kunstgebit.

Extra’s van je zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekeraars doen tegenwoordig meer dan alleen je zorgkosten vergoeden. Steeds vaker helpen ze je ook bij een gezonder en veiliger leven. Univé biedt bijvoorbeeld Zorg Extra’s aan met bijvoorbeeld de vakantiehulp. Daarmee kun je 24/7 een Nederlandse arts aan de lijn krijgen als je in het buitenland bent en vragen hebt over je gezondheid.

Het vergelijken van extra’s die zorgverzekeraars aanbieden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ze staan namelijk niet in de overzichten van premies en vergoedingen vermeld. Kijk ook goed of de voor jou interessante extra’s gratis zijn of dat je er (deels) voor betaalt. Dit kan een belangrijke reden zijn voor het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering en het (automatisch) opzeggen van je oude.

Zorgverzekering 2025

Ben je op zoek naar een zorgverzekering zoor 2025? De nieuwe premies worden in november bekend gemaakt. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuw zorgpremie, meld je dan aan voor de zorgpremie-alert