Ga naar inhoud

Vrijwillig eigen risico zorgverzekering

Je eigen risico verhogen is een manier om je premie te verlagen. Dit noemen we het vrijwillig eigen risico. Maak je jaarlijks normaal gesproken weinig zorgkosten? Dan kun je maximaal € 500 eigen risico extra kiezen, boven op het verplichte eigen risico dat de overheid vaststelt. Hoe meer vrijwillig eigen risico je kiest, hoe hoger de korting op je premie wordt. Maar je eigen risico verhogen betekent ook dat je bij onverwachte zorgkosten meer zelf moet betalen.

Eigen risico verhogen

Wel of niet je eigen risico verhogen?

Zomaar je eigen risico verhogen is niet verstandig. Het is belangrijk om stil te staan bij je financiële- én gezondheidssituatie. Stel jezelf daarom twee belangrijke vragen:

Als het antwoord daarop ‘ja’ is, is je eigen risico verhogen waarschijnlijk niet verstandig. De meeste zorg wordt namelijk vergoed uit de basisverzekering. Voor die zorg betaal je minimaal het verplichte eigen risico van € 385. Dat is een deel van de zorgkosten die je daadwerkelijk maakt.

Als je een vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld € 300 kiest, is de kans groot dat je ook dat bedrag zelf moet betalen. Je bespaart natuurlijk ook iets op je premie, maar in totaal betaal je meer zelf aan zorgkosten dan wanneer je geen vrijwillig eigen risico zou hebben.

Let op: verwacht je wel veel gebruik te maken van zorg, maar wordt dat niet vanuit de basisverzekering vergoed? Dan betaal je daar ook geen (vrijwillig) eigen risico voor.

Een zorgverzekering voorkomt dat je onverwachte zorgkosten zelf moet betalen. Het verplichte eigen risico is voor iedereen gelijk. Zou je dat bedrag én een zelfgekozen vrijwillig eigen risico kunnen betalen als je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeval krijgt? 

Als je het volledige eigen risico niet achter de hand hebt, kun je de rekening van je zorgkosten niet betalen. Dat geeft extra stress op een moment waarbij je volledig wilt richten op je herstel. Daarom kun je je eigen risico beter niet verhogen als je daar geen geld voor gereserveerd hebt.

Let op: maak je gebruik van gespreid betalen eigen risico? Of heb je een andere betalingsregeling bij ons lopen?  Dan kun je geen vrijwillig eigen risico afsluiten.  

Eigen risico verhogen, je premie verlagen

Je krijgt korting op je premie als je een vrijwillig eigen risico afsluit. De korting is een vast bedrag en geen percentage van de totale premie die je voor jouw (aanvullende) zorgverzekering betaalt. Hoe hoger het bedrag is waarmee je je eigen risico verhoogt, hoe groter de korting is.

Eigen risico per jaarKorting per maand
€ 385 (wettelijk verplicht)€ 0
€ 485€ 4
€ 585€ 6
€ 685€ 9
€ 785€ 12
€ 885€ 15 (€ 16 i.c.m. Zorg Select, € 17 i.c.m. Zorg Basis)

Rekening van je eigen risico

Hoe de rekening van je eigen risico tot stand komt, is afhankelijk van hoe wij jouw zorgkosten vergoeden. In de meesten gevallen declareert jouw zorgverlener de zorgkosten rechtstreeks bij ons. Wij berekenen welk deel daarvan onder je eigen risico valt en brengen dat bij jou in rekening.

Let op: heb je de zorgkosten eerst zelf betaald en declareer je de rekening daarna bij ons? Dan trekken we het eigen risico dat je voor die zorg moet betalen van je vergoeding af.

Jan de Jong heeft zijn arm gebroken en wordt hiervoor in het ziekenhuis behandeld. Dit kost € 885. Het wettelijk verplicht eigen risico is € 385. Dit betekent dat Jan € 385 zelf betaalt. Het bedrag dat overblijft: € 885 minus € 385 = € 500 wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Jan heeft het verplicht eigen risico volledig betaald, dus de rest van het jaar hoeft hij niets meer te betalen voor zorg uit de basisverzekering.

Merel Dijkstra heeft gekozen voor een vrijwillig eigen risico van € 200. Ze heeft specialistische zorg nodig in het ziekenhuis. Dit kost: € 1.285. Merel betaalt het verplichte eigen risico van € 385. En daarbovenop het vrijwillig gekozen eigen risico van € 200. In totaal betaalt Merel dus € 585 aan zorgkosten. De zorgverzekeraar van Merel betaalt het restantbedrag van € 700 (namelijk € 1.285 minus € 585). Merel hoeft de rest van het jaar geen eigen risico meer te betalen.

Zo sluit je vrijwillig eigen risico af

Als je een vrijwillig risico wilt en kunt afsluiten, regel je dat gemakkelijk zelf online. Je kunt je vrijwillig eigen risico aanpassen van half november tot eind januari met ingang van het nieuwe jaar.

Op Mijn Univé Zorg kun je je vrijwillig eigen risico verhogen, verlagen of stopzetten. Ben je samen met je partner of gezin verzekerd? Dan sluit je per verzekerde een vrijwillig eigen risico af.

Bereken je premie door je zorgverzekering samen te stellen en vrijwillig eigen risico te kiezen. Als je je eigen risico selecteert zie je direct hoeveel korting je krijgt.