Ga naar inhoud

Kunstgebit vergoeding

Je krijgt de vergoeding kunstgebit uit de basisverzekering als je geen tanden meer in je boven- en/of onderkaak hebt. Dit kunstgebit kan een uitneembare gebitsprothese of klikgebit op implantaten zijn. Geschikt voor de volledige boven- of onderkaak.

Kunstgebit basisverzekering

Voor de vergoeding kunstgebit uit de basisverzekering, moet een gebitsprothese of klikgebit bestemd zijn voor de volledige boven- en/of onderkaak. Je kunt dus voor één of beide kaken een kunstgebit vergoed krijgen. Het is ook mogelijk dat je voor de ene kaak een gebitsprothese vergoed krijgt en voor de andere kaak een klikgebit.

Het repareren of opvullen van je kunstgebit valt ook onder je vergoeding kunstgebit. Na vijf jaar kun je een nieuw kunstgebit vergoed krijgen. Heb je eerder een nieuw kunstgebit nodig? Dan heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Ook als je in de tussentijd over bent gestapt.

Heb je voor een deel van de kaak aan kunstgebit nodig? Dan krijg je dat niet vergoed uit de basisverzekering, tenzij dit valt onder bijzondere tandheelkunde. Dat kan het geval zijn als er sprake is van een ernstige afwijking of stoornis aan je gebit of kaak.

Als er veel tanden en kiezen missen of niet meer te redden zijn, kan de tandarts of huisarts je adviseren om een kunstgebit te nemen. De overgebleven tanden en/of kiezen moeten dan getrokken worden door de tandarts. Die kosten krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je daarvoor naar de kaakchirurg moet.

Je betaalt een deel van de kosten voor een kunstgebit voor de volledige boven- en/of onderkaak zelf. Hoe groot dat deel is hangt af van wat voor kunstgebit je kiest: een gebitsprothese of klikgebit. Ook voor het repareren en opvullen van je kunstgebit betaal je een eigen bijdrage.

Omdat de vergoeding kunstgebit uit de basisverzekering komt, valt dit onder je eigen risico. Het verplichte eigen risico is € 385 maar kan oplopen tot € 885 als je een vrijwillig eigen risico af hebt gesloten. Houd daar dus rekening mee als je een kunstgebit krijgt.

Voor de volledige vergoeding van een kunstgebit, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dit zijn meestal tandartsen, tandarts-implantologen of tandprothetici. Valt de vergoeding onder bijzondere tandheelkunde? Dan zijn er speciale centra. Gecontracteerde zorgverleners vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.

Vergoeding kunstgebit aanvullende verzekering

De vergoeding kunstgebit uit de basisverzekering dekt een groot deel van de kosten maar niet alle. Daarom kun je met een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering bijvoorbeeld de eigen bijdrage vergoed krijgen.

Met een tandartsverzekering verzeker je ook het trekken van tanden en/of kiezen bij de tandarts, een gedeeltelijk kunstgebit of kronen en bruggen inclusief de implantaten.