Ga naar inhoud
Moeder en kinderen op reis
Moeder en kinderen op reis

Je zorgverzekering in het buitenland

Je Nederlandse zorgverzekering is ook gewoon geldig als je in het buitenland op vakantie bent. Maar ga je langer dan een jaar reizen? Of (tijdelijk) in het buitenland wonen, werken, stage lopen of studeren? Dan moet je misschien iets anders regelen.

Vakantie in het buitenland

Hoe zit het met de zorgverzekering tijdens je vakantie in het buitenland? Omdat je zorgverzekering een werelddekking heeft, krijg je spoedeisende medisch noodzakelijke zorg in het buitenland vergoed als dat niet kan wachten tot je terug bent in Nederland.

Lange reis in het buitenland

Duurt je reis langer dan een jaar? Dan moet de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bepalen of je je Nederlandse zorgverzekering kunt houden. Als je langer dan drie jaar reist of tijdens de reis gaat werken, moet je je zorgverzekering normaal gesproken opzeggen.

Wonen, werken, studeren en/of stage lopen

Soms ga je niet naar het buitenland voor een vakantie of reis, maar wil je er voor (on)bepaalde tijd gaan wonen, werken, studeren, stage lopen of een combinatie daarvan. Het verschilt per situatie of je je Nederlandse zorgverzekering kunt houden.

Woon en werk je langer dan drie maanden in het buitenland? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekering stoppen en een nieuwe afsluiten in je woonland. Misschien kan je werkgever je daarbij helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een internationale zorgverzekering af te sluiten. 

Let op: werk je korter dan 24 maanden in het buitenland voor een Nederlands bedrijf? Of werk je op een Nederlandse ambassade of consulaat? Dan kun je je Nederlandse zorgverzekering wél houden.

Wonen en werken

Ga je naar het buitenland om te studeren? Zolang je niet gaat werken naast je studie kun je gewoon je Nederlandse zorgverzekering houden. In sommige landen wordt stage lopen ook gezien als werk. Zelfs als je er niet voor betaald wordt. Als je werkt of je stage wordt gezien als werk moet je zelf een zorgverzekering in het buitenland of internationale zorgverzekering afsluiten.

Studie of stage

Woon je in het buitenland en ontvang je een uitkering of pensioen vanuit Nederland? Dan kun je je zorgverzekering meestal niet houden. Als je onder de buitenlandregeling valt, ben je verplicht om via het CAK een zorgverzekering af te sluiten. Woon je niet in een verdragsland? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten in het land waar je woont. 

Wonen met uitkering of pensioen

Woon je in het buitenland, maar werk je nog in Nederland? Dan is een zorgverzekering in Nederland verplicht. Ook als je als ZZP-er in Nederland werkt. Als je in een verdragsland woont moet je je daar wel bij een zorgverzekeraar aanmelden. Daarvoor kun je een S1-formulier aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar.

Ga je in het buitenland wonen, maar heb je geen inkomen uit werk, pensioen of uitkering? Bij een verblijf van één jaar of langer kun je je zorgverzekering alleen houden als je verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Of dat zo is kun je navragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).   

Wonen zonder werk