Ga naar inhoud

Bevallen in het ziekenhuis

Er zijn soms kosten verbonden aan een bevalling in het ziekenhuis. Je betaalt namelijk een eigen bijdrage als een ziekenhuisbevalling medisch niet noodzakelijk is. De meeste kosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar toch betaal je meestal geen eigen risico. Dat geldt ook voor de bevalling in het ziekenhuis.

Ziekenhuisbevalling medisch noodzakelijk

Voor een bevalling in het ziekenhuis betaal je geen kosten zoals eigen risico of eigen bijdrage als die medisch noodzakelijk is. Hiervoor krijg je een medische indicatie van de bijvoorbeeld je verloskundige. Dat hoeft niet te betekenen dat er complicaties zijn. Er zijn namelijk ook zwangerschappen met risico’s, waarbij het verstandig is om in het ziekenhuis te bevallen. Denk daarbij aan de ligging van de baby of het in verwachting zijn van een meerling.  

Kosten bevalling ziekenhuis zonder medische noodzaak

Bevallen in het ziekenhuis kan ook zonder medische indicatie. Bijvoorbeeld omdat je het gewoon een fijn idee vindt of omdat je huis niet geschikt is voor een bevalling. Je betaalt dan wel een eigen bijdrage voor de kosten van de verloskamer. De hoogte van die bijdrage is afhankelijk van de kosten die het ziekenhuis rekent. Je zorgverzekeraar vergoedt de rekening namelijk tot een bepaald bedrag en de kosten daarboven betaal je zelf. Weet je van tevoren al dat je in het ziekenhuis wilt bevallen maar waarschijnlijk geen medische indicatie krijgt? Dan kun je vooraf navragen wat de kosten zijn.

Let op: ben je al in het ziekenhuis en krijg je daar een medische indicatie? Bijvoorbeeld omdat je pijnmedicatie nodig hebt? Dan hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen.

Eigen bijdrage bevalling ziekenhuis verzekeren

Omdat bij de bevalling in het ziekenhuis de kosten behoorlijk op kunnen lopen, kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarmee krijg je de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling soms vergoed. Dat geldt ook voor een geboortecentrum omdat die vaak onderdeel zijn van een ziekenhuis. ‘In’ het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie betekent dus meestal dat je in een geboortecentrum of geboortehuis bevalt.

Vergoeding kosten bevalling ziekenhuis

Vanuit de basisverzekering krijg je veel kosten vergoed bij een bevalling in het ziekenhuis. Ook als je geen medische indicatie hebt. Beval je bijvoorbeeld in het geboortecentrum van een ziekenhuis? Dan krijg je de verloskundige zorg, die je anders thuis zou krijgen, volledig vergoed. De verloskamer en verpleegkundigen worden vergoed tot een bepaald bedrag, alles daarboven is je eigen bijdrage. Heb je kraamzorg nodig in het geboortecentrum of in een kraamhotel? Dan krijg je dat ook vergoed uit de basisverzekering, maar die uren gaan wel af van wat je in totaal thuis vergoed krijgt.

Ambulancevervoer

Word je per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor de bevalling? Dan is er sprake van medische noodzaak, maar betaal je wel eigen risico voor het vervoer. Voor de bevalling geldt dan geen eigen risico of eigen bijdrage, tenzij er medische nazorg door de gynaecoloog nodig is. Heb je kraamzorg nodig in het ziekenhuis? Dan valt dat onder de vergoeding van bevallen in het ziekenhuis. Ga je binnen tien dagen na de bevalling naar huis? Dan gaat daar je kraamzorg verder. De uren kraamzorg in het ziekenhuis worden wel afgetrokken van het totaal aantal kraamzorguren dat de verloskundige heeft vastgesteld.