Ga naar inhoud

Vergoeding fysiotherapie

Ieder jaar bezoeken bijna vier miljoen Nederlanders minimaal één keer een fysiotherapeut. Bijvoorbeeld vanwege een sportblessure die maar niet over gaat, of vanwege klachten die ontstaan door een verkeerde werkhouding.

Wat kost fysiotherapie?

Er zijn geen vaste tarieven voor fysiotherapie, maar een behandeling kost gemiddeld tussen de € 35 en € 45. Bij specialistische therapeuten kan dit bedrag soms iets hoger liggen.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

Fysiotherapie na een operatie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als de aandoening op de chronische lijst staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behandeling van een botfractuur na een knieoperatie. De meeste kosten van fysiotherapie vallen onder de aanvullende verzekering. U krijgt de kosten dan deels of volledig vergoed. Welke vergoeding u voor fysiotherapie krijgt, hangt af van de aanvullende verzekering die u kiest. Dat geldt ook voor het eigen risico dat u betaalt voor fysiotherapie.

Lees hier meer over de vergoeding

Zoek een gecontracteerde fysiotherapeut

Wat valt er onder fysiotherapie?

Vanuit uw zorgverzekering is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor fysiotherapie. Onder fysiotherapie vallen in de zorgverzekering behandelingen bij een:

  • Fysiotherapeut
  • Oefentherapeut Mensendieck of Cesar
  • Kinderfysio- of oefentherapeut
  • Manueel therapeut
  • Bekkenfysiotherapeut
  • Geriatrisch fysiotherapeut
  • Oedeemtherapeut

Ergotherapie valt niet onder fysiotherapie.

Fysiotherapie en uw eigen risico

Fysiotherapie wordt in de meeste gevallen alleen vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. U betaalt dan ook geen eigen risico voor deze behandelingen.

Heb ik een verwijsbrief nodig om naar de fysiotherapeut te gaan?

In de meeste gevallen heeft u geen verwijsbrief nodig voor een bezoek aan de fysiotherapeut. U kunt dus zelf bepalen wanneer en naar welke fysiotherapeut u gaat. In onze Zorgzoeker vindt u met welke behandelaars wij een contract hebben en waar u dus een vergoeding kunt krijgen.

Bereken uw premie

Bereken uw premie