Ga naar inhoud

Wachttijd bij tandartsverzekeringen

Voor vergoeding van sommige tandartsverzekeringen geldt een wachttijd van maximaal 12 maanden. Wij begrijpen dat dit vervelend kan zijn. Toch is daar een goede reden voor. Op deze pagina leggen we u uit waarom er een wachttijd is en wat dat inhoudt.

Wist u trouwens dat u geen wachttijd heeft als u bij uw huidige zorgverzekeraar eenzelfde soort tandartsverzekering heeft en naar Univé overstapt?

Wat is wachttijd?

Voor vergoedingen bij tandartsverzekeringen geldt soms een wachttijd. Dit betekent dat u in het eerste jaar wel alvast premie betaalt. U krijgt dan nog geen vergoeding voor deze behandelingen. Vanaf het tweede jaar heeft u wel recht op een vergoeding. Dit is nodig omdat wachttijd ons helpt om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden.

Met wachttijd beperken wij premiestijgingen

Er kan altijd iets gebeuren. Daarom wilt u goed verzekerd zijn. We zien steeds vaker dat verzekerden pas een tandartsverzekering nemen als ze zeker weten dat er grote tandartsbehandelingen aan zitten te komen. De kosten van kronen, bruggen, implantaten, gedeeltelijke protheses en orthodontie zijn erg hoog. Als we daar meer vergoedingen voor uitbetalen dan er premie binnenkomt, moet de premie stijgen. Dat willen we graag voorkomen. We hopen dat iedereen op deze manier kan blijven kiezen voor een tandartsverzekering.

Voor welke behandelingen geldt de wachttijd?

De wachttijd geldt bij de volgende tandartsverzekeringen:

  • Tand Beter: alleen bij orthodontie voor kinderen tot 18 jaar. Dit zijn de F-codes op de tandartsofferte of -factuur.
  • Tand Best: alleen bij kronen en bruggen (R-codes), implantaten (J-codes), gedeeltelijke protheses (P-codes) en orthodontie (F-codes) voor zowel volwassenen als kinderen.

Verwacht u dat u (of uw kind) in de toekomst één van deze behandelingen nodig heeft waar wachttijd voor geldt? Sluit dan op tijd een passende verzekering af.

Voor alle andere tandartsvergoedingen uit de tandartsverzekering geldt de wachttijd niet. U kunt hier gewoon gebruik van maken, ook in het eerste ‘wachttijd-jaar’.

Wanneer geldt de wachttijd niet?

De wachttijd geldt niet als u wilt overstappen naar Univé en eenzelfde tandartsverzekering bij uw huidige zorgverzekeraar heeft. Waarin een vergelijkbare of hogere vergoeding voor bijvoorbeeld orthodontie is opgenomen. Of voor één van de andere genoemde behandelingen waar een wachttijd voor geldt. Dit geldt voor iedere persoon apart op de polis. Ook voor kinderen onder de 18 jaar.

Als u overstapt naar Univé kan dat dus betekenen dat de wachttijd voor u kan komen te vervallen en wij gelijk de kosten vergoeden.

Handig om te weten over wachttijd