Ga naar inhoud
18 jarige achter het stuur met de autosleutels uit het raam
18 jarige achter het stuur met de autosleutels uit het raam

Zorgverzekering: 18 jaar en dan?

Voor je zorgverzekering betaal je vanaf 18 jaar premie. Ook gelden er andere vergoedingen, betaal je eigen risico maar krijg je mogelijk ook zorgtoeslag. We leggen je graag uit wat hiervan de (mogelijke) gevolgen zijn.

Zorgverzekering als je 18 jaar bent

Een zorgverzekering is voor bijna iedereen die in Nederland woont en/of werkt verplicht. Maar totdat je 18 jaar bent hoef je daarvoor nog geen premie te betalen. Ben je meeverzekerd met je ouders? Dan gaan zij met ingang van de maand na je verjaardag ook voor jou premie betalen. Je houdt dan dezelfde zorgverzekering, die gelijk is aan de meest uitgebreide van één van je ouders.

Je ouders en jij krijgen bericht als je bijna 18 jaar bent. Dan zijn er een aantal keuzes:

 1. Automatisch aanhouden van je huidige zorgverzekering
 2. Wijzigen van je zorgverzekering 
 3. Je eigen zorgverzekering afsluiten
 4. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

In de eerste twee gevallen gaan je ouders ook betalen voor je zorgverzekering. Ze kunnen je natuurlijk vragen om een bijdrage, maar dat regelen jullie dan onderling. Zodra je je eigen zorgverzekering afsluit, word jij officieel de verzekeringnemer en ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van je premie en andere zorgkosten zoals het eigen risico. Als je ouders je verzekering opzeggen ben je zelfs verplicht om zelf een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Als je ouders niets doen als je 18 jaar wordt, blijft je zorgverzekering gelijk aan de meest uitgebreide verzekering van één van je ouders. Dus stel: jullie gezin heeft een gezamenlijke zorgverzekering, waarbij je ouders de basisverzekering Zorg Geregeld hebben en alleen je vader ook nog Aanvullend Goed. Dan heb jij automatisch ook Zorg Geregeld én Aanvullend Goed en gaan zij daarvoor premie betalen als je 18 jaar wordt. De premie gaat in op de eerste dag van de maand na je verjaardag.

Mag je bij je ouders meeverzekerd blijven, maar willen ze voor jou een andere (aanvullende) verzekering? Dan kunnen ze er ook voor kiezen om je zorgverzekering te wijzigen. Bijvoorbeeld door je aanvullende verzekering op te zeggen. Of juist een tandartsverzekering af te sluiten, omdat de tandarts vanaf nu niet meer vergoed wordt uit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar geldt het eigen risico ook voor jou.

Als je zelf een zorgverzekering afsluit, wordt automatisch de zorgverzekering bij je ouders opgezegd. Je bent dan niet dubbel verzekerd. Een zorgverzekering kiezen kan best lastig zijn, maar het is belangrijk om te weten waar je precies voor verzekerd bent en wat de kosten zijn. Houd er ook rekening mee dat je basisverzekering vanaf 18 jaar onder andere geen tandarts of fysiotherapie meer vergoedt. De ZorgCheck van Univé kan je helpen in je keuze. 

Naar de ZorgCheck

Let op: je kunt je zorgverzekering afsluiten met een ingangsdatum op de eerste van de maand nadat je 18 jaar bent geworden. Hier heb je één maand de tijd voor, maar je kunt je het beste al eerder oriënteren. Sluit je niet binnen een maand je eigen zorgverzekering af?  Dan blijf je meeverzekerd met je ouders en kun je met ingang van het nieuwe jaar overstappen.   

Kiezen je ouders ervoor om jouw zorgverzekering op te zeggen en doen ze dat in de maand dat je 18 wordt? Dan moet je alsnog zelf een zorgverzekering afsluiten, die ingaat op de eerste dag van de maand nadat je 18 bent geworden. Doe je dat niet? Dan voldoe je niet aan je verzekeringsplicht en moet je eventuele zorgkosten zelf betalen. 

Eigen zorgverzekering samenstellen

Wil je een eigen zorgverzekering samenstellen en afsluiten? Dan ben je bij Univé aan het juiste adres. Je hebt de keuze uit verschillende basisverzekeringen, die je uit kunt breiden met een aanvullende zorgverzekering, tandartsverzekering of het Zorg Pech pakket.

Basisverzekering

Bij Univé heb je de keuze uit 4 verschillende basisverzekeringen, die verschillen op het gebied van vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

 • Je kunt altijd naar je eigen huisarts
 • Spoedeisende hulp in alle ziekenhuizen in Nederland
 • Volledige vergoeding gecontracteerde zorgverleners

Aanvullende verzekering

Afhankelijk van de basisverzekering die je kiest, heb je de keuze uit maximaal 5 aanvullende verzekeringen en 4 tandartsverzekeringen. 

Vergoedingen zorgverzekering 18 jaar

De overheid bepaalt welke zorg je vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Dat betekent dat iedereen bij elke zorgverzekeraar recht heeft op dezelfde vergoeding vanuit de basisverzekering. Het enige verschil is de hoogte van je vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners én je leeftijd. Tot 18 jaar kreeg je bijvoorbeeld ook tandartskosten en fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Vanaf je 18e moet je je hiervoor aanvullend verzekeren.

Ben je gewend om elk (half)jaar voor een controle naar de tandarts te gaan? Dan krijg je die kosten vanaf je 18e niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt ook voor behandelingen zoals het vullen van gaatjes. Wil je dat risico niet lopen? Dan kun je een tandartsverzekering afsluiten.

Tot je 18e kon je een aantal behandelingen fysiotherapie per jaar vergoed krijgen. Vanaf 18 jaar krijg je fysiotherapie alleen nog vergoed uit de basisverzekering bij chronische aandoeningen. Wil je ook na je 18e behandelingen fysiotherapie vergoed krijgen? Sluit dan een aanvullende verzekering af.

Zolang je nog geen 21 jaar bent, heb je nog recht op vergoeding van anticonceptie vanuit de basisverzekering. Daarvoor betaal je soms eigen risico vanaf je 18e. Voor sommige anticonceptiemiddelen betaal je ook een eigen bijdrage. Vanaf 21 jaar krijg je anticonceptie alleen nog vergoed in bepaalde gevallen.

Kinderen krijgen brillenglazen vergoed als die nodig zijn om bijzondere medische redenen. Er wordt dan wel een eigen bijdrage per brillenglas gerekend. Vergoeding van de kosten van een bril of lenzen vanaf 18 jaar is alleen mogelijk via een aanvullende zorgverzekering.

Een beugel krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering, ook niet als je jonger bent dan 18. Het kan wel zijn dat je vanuit de tandartsverzekering Tand Beter of Tand Best orthodontie vergoed krijgt.  

Kosten van je zorgverzekering

Behalve het feit dat je premie gaat betalen, krijg je vanaf 18 jaar te maken met andere kosten rondom je zorgverzekering. We leggen je graag uit welke kosten dit zijn en hoe je die laag houdt.

Je kunt de kosten van je zorgverzekering omlaag brengen door zorgtoeslag aan te vragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid voor je zorgverzekering, waar je recht op hebt tot een bepaald inkomen. Kijk bij de overheid of je zorgtoeslag aan kunt vragen.

Natuurlijk wil je het liefst een goedkope zorgverzekering als je 18 jaar bent. De premie is namelijk een flink bedrag terwijl je nog geen hoog inkomen hebt. De goedkoopste zorgverzekering voor 18 jaar kiezen, betekent meestal ook dat de vergoeding in bepaalde gevallen minder hoog is dan die van een duurdere verzekering. Daarom moet je bijvoorbeeld letten op welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn.

Wil je  een volledige vergoeding bij het ziekenhuis om de hoek, maar heeft die geen afspraken gemaakt met de goedkoopste zorgverzekering? Dan moet je een deel van de zorgkosten zelf betalen, waardoor je uiteindelijk alsnog duurder uit bent. Kijk dus goed of de goedkope zorgverzekering vanaf 18 jaar ook aansluit op de zorg die jij nodig hebt.

Met een aanvullende zorgverzekering kun je extra zorgkosten verzekeren die niet vanuit je basisverzekering worden vergoed. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor de tandarts, het buitenland of fysiotherapie. Je betaalt hier wel een aparte premie voor. Als je geen zorgkosten verwacht, maar je toch wilt verzekeren voor onverwachte risico's, bijvoorbeeld in het buitenland of na een ongeval, dan is het Zorg Pech pakket misschien iets voor jou.

Let op: als je een aanvullende verzekering afsluit, heb je misschien recht op een collectiviteitskorting. Bijvoorbeeld als je een baan hebt of bij een vereniging zit. Dat scheelt weer in de kosten.

Tot je 18e betalen je ouders geen eigen risico als jij zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt. Dat verandert zodra je 18 bent en een eigen zorgverzekering krijgt waarvoor een premie betaald moet worden. Het verplichte eigen risico wordt door de overheid bepaald en is maximaal € 385 per jaar. Dat betekent dat je zorg uit de basisverzekering zelf betaalt tot dat maximum is bereikt.

Je betaalt geen eigen risico voor:

 • kosten van de huisarts;
 • kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg;
 • verpleging en verzorging (wijkverpleging);
 • voorkeursgeneesmiddelen (behalve de terhandstellingskosten van de apotheker);
 • vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering;
 • hulpmiddelen in bruikleen;
 • stoppen-met-rokenprogramma;
 • nacontrole orgaandonor (nier- of levertransplantatie).

Om korting op je premie te krijgen kun je ook een vrijwillig eigen risico afsluiten tot maximaal € 500. Hiermee wordt je zorgverzekering goedkoper, maar moet je wel ineens € 885 betalen als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt. Denk daar dus goed over na en overleg met je ouders.

Naast je eigen risico betaal je in sommige gevallen ook een eigen bijdrage. In tegenstelling tot het eigen risico, dat van toepassing is op alle zorg uit de basisverzekering en waar een maximum van € 385 aan zit, geldt een eigen bijdrage voor specifieke zorgkosten zoals medicijnen of hulpmiddelen.

De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per geval en kan een bedrag of percentage zijn. Er is geen maximum totale eigen bijdrage zoals het geval is bij je eigen risico. Wel geldt er meestal een maximale eigen bijdrage voor specifieke zorg.

Let op: soms is er sprake van een maximale vergoeding in plaats van een eigen bijdrage. Het belangrijkste verschil is dat alle kosten boven deze vergoeding voor je eigen rekening zijn.

Voor de volledige vergoeding van zorg uit de basisverzekering is het belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Dat zijn zorgaanbieders waar je zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Bij niet-gecontracteerde zorg krijg je een lagere vergoeding voor zorg uit de basisverzekering en helemaal geen vergoeding als de zorg uit de aanvullende verzekering komt.

Als je 18 jaar wordt, moet je vaak aardig wat regelen. Bijvoorbeeld ook andere verzekeringen. Meer hierover lees je op de pagina Ik word 18 jaar.​