Ga naar inhoud

Verduurzamen woning doorgeven aan je verzekering

De meeste mensen weten wel dat je energie bespaart door je huis te verduurzamen. Weet je ook dat je met verduurzamingen de waarde van je huis verhoogt? De waarde van je huis heeft invloed op je woonverzekering. Dit is namelijk een van de zaken die de hoogte van je premie bepaald. Je vraagt je misschien af of je verduurzamingen door moet geven aan je verzekering. We leggen je uit hoe het precies zit. 

Moet je verduurzamingen aan je huis doorgeven aan de verzekering? 

Na het verduurzamen van je huis hoef je de verduurzamingen vaak niet door te geven bij je woonverzekering. De verduurzamingen zorgen namelijk vaak niet voor een extra risico op schade. Je premie verandert niet na het verduurzamen van je huis.  

Welke verduurzamingen aan je huis moet je doorgeven aan de verzekering? 

Je hoeft verduurzamingen aan je woning meestal niet door te geven. Er zijn een paar uitzonderingen. Leg je zonnepanelen op een rieten dak? Of leg je zonnepanelen op een andere plek dan je huis, bijvoorbeeld in je tuin? Dan moet je dit binnen twee maanden aan ons doorgeven. We willen dit graag weten omdat de kans op een grote schade groter is. We verhogen je premie niet na het doorgeven. 

Garantie tegen onderverzekering voor je verduurzamingen 

Door je huis te verduurzamen wordt je huis meer waard. Er staat geen verzekerd bedrag op de polis van je woonverzekering. Toch is je hele huis verzekerd bij schade. We geven je namelijk garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je zeker weet dat we altijd genoeg uitbetalen om de schade te repareren of te vervangen. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Omdat er geen verzekerd bedrag op je polis staat, hoef je deze ook niet te verhogen na het verduurzamen. Daarom verandert de premie voor je woonverzekering niet.  

Herbouwwaarde: wat verandert er na het verduurzamen van je huis? 

Je verzekert je huis tegen de herbouwwaarde. Wij betalen de herbouwwaarde als je huis niet meer te herstellen is. Bijvoorbeeld na een grote brand. Zo kun je jouw huis op dezelfde manier en op dezelfde plek opnieuw opbouwen. Dankzij verduurzamen wordt je huis meer waard. Dat betekent dat je meer geld nodig hebt om jouw huis op dezelfde manier te kunnen opbouwen. Daarom stijgt de herbouwwaarde. Je betaalt geen extra premie, maar je bent wel goed verzekerd. 

Huis verduurzamen: dit kun je doen 

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? Daarmee bespaar je energie en je verhoogt de waarde van je huis. Je kunt je huis op verschillende manieren verduurzamen. We zetten een paar manieren voor je op een rij: 

Je kunt subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je huis. Denk aan een subsidie voor je warmtepomp of een subsidie voor je isolatie. 

Meer over je huis isoleren

Meer over subsidie verduurzamen woning

Sluit een woonverzekering af voor de verduurzamingen in je huis 

Het verduurzamen van je huis kost geld. Wil jij de verduurzamingen in je huis daarom goed verzekeren tegen schade? Sluit dan een opstal- en/of inboedelverzekering af. Met de opstalverzekering verzeker je verduurzamingen die vastzitten aan je huis, zoals zonnepanelen of isolatie. Met de inboedelverzekering verzeker je verduurzamingen die niet vastzitten aan je huis, zoals een mobiele lader voor je elektrische auto. Met onze rekentool kun je gemakkelijk zien hoeveel je gaat betalen voor je woonverzekering. 

Premie berekenen opstalverzekeringPremie berekenen inboedelverzekering