Ga naar inhoud

Kruipruimte isoleren

Je kruipruimte isoleren is een goede manier om je huis warm te houden. Je voorkomt hiermee dat je huis warmte verliest via de vloer. Hierdoor bespaar je op je energierekening, omdat je stookkosten lager zijn.  

Extra warmte, minder kosten 

Het isoleren van de kruipruimte is een slimme stap om je huis duurzamer te maken. Het heeft namelijk drie grote voordelen. 

1. Geen koude voeten meer 

De kruipruimte ligt meteen op de koude, natte grond. Ook is er vaak slechte ventilatie in een kruipruimte. Hierdoor is het daar vaak erg klam en koud. Dit kan omhoog trekken door je vloer, waardoor jij koude voeten krijgt. Met een goede kruipruimte isolatie houd je de kou tegen die omhoog komt uit de grond. Daarbij houd je de warmte beter binnen in je huis. 

2. Bespaar op je energierekening 

En omdat je de warmte binnenhoudt, hoeft de verwarming minder hard te werken. Mensen met een geïsoleerde kruipruimte besparen al snel € 100 tot € 350 per jaar. Natuurlijk maak je ook kosten bij het isoleren van je kruipruimte. Dit zijn eenmalige kosten, terwijl je jaarlijks een hoop geld bespaart. Zo verdien je binnen een aantal jaar de kosten weer terug.  

Bovendien is het vaak mogelijk om een subsidie voor isolatie aan te vragen bij de Rijksoverheid. De subsidie wordt nog hoger als je een tweede maatregel neemt om je huis te isoleren. Kijk dus ook eens op onze andere pagina’s: 

3. Bescherm je huis tegen vocht en schimmel 

De kruipruimte kan een behoorlijk vochtige plek zijn. Dit is vervelend, omdat vocht veel problemen kan veroorzaken. Het vocht kan in je vloer trekken, waardoor bijvoorbeeld schimmels ontstaan. Met de juiste kruipruimte isolatie blijft de kruipruimte droger, waardoor je geen last meer hebt van vocht in de vloer.  

Bodemisolatie of vloerisolatie? 

Het isoleren van de kruipruimte kan op twee manieren: bodemisolatie en vloerisolatie. Met bodemisolatie plaats je isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Bij vloerisolatie plaats je isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de kruipruimte. De bovenkant van de kruipruimte is namelijk de onderkant van de vloer van je woning.  

Welke vorm van kruipruimte isolatie het meest geschikt is voor jouw huis, hangt af van verschillende dingen. Bij een lage kruipruimte kun je minder makkelijk de vloer isoleren, waardoor bodemisolatie makkelijker is. Als je kruipruimte hoog genoeg is, is vloerisolatie ook een optie. Twijfel je hierover, dan kun je het beste een specialist vragen.