Ga naar inhoud
Man brengt isolatiemateriaal aan in een nieuwe tussenwand in een huis
Man brengt isolatiemateriaal aan in een nieuwe tussenwand in een huis

Je huis isoleren doe je zo!

Wanneer je de verwarming aanzet, wil je dat de warmte die je in je huis brengt ook echt ín je huis blijft. Dan zit er maar één ding op: je huis isoleren! Een matig geïsoleerd huis is als stoken met de ramen open. Leuk voor de buurt, maar minder voor jouw portemonnee.

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Eerst de kosten, dan de baten

Natuurlijk is je huis isoleren niet direct positief voor je financiële situatie (dag spaargeld!), maar daar heb je op den duur wel flink profijt van. Wist je dat je door het plaatsen van isolatieglas al snel twee tientjes per maand kan besparen? En dat dit bij goede dakisolatie op kan lopen tot ruim €2.000,- per jaar?  

Waarom je huis isoleren?

Wat kun je zelf doen om je woning te isoleren?

Voor het isoleren van je dak of een spouwmuur kun je het beste een professional inschakelen. Toch zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om de isolatie van jouw huis te verbeteren.

Met een aantal kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat er minder kou en tocht in jouw woning is. Oudere kozijnen kunnen nog wel eens koude lucht doorlaten. Ook als ramen of deuren slecht sluiten, kan dit tocht veroorzaken. Ook je brievenbus kan een zwakke plek vormen en zorgen voor een koude luchtstroom in jouw woning. Door een tochtstrip te plaatsen in je kozijn of gebruik te maken van een brievenbusborstel, minimaliseer je de kieren en naden en daarmee de tocht.  

Lees meer over het plaatsen van tochtstrips 

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door isolatiefolie, een dun laagje plastic die je op je ramen plakt, te gebruiken kun je warmte makkelijker binnen houden. Naast de energiebesparende werking, houdt isolatiefolie in de zomer ook warmte buiten. Dit zorgt er naast het besparen op je energierekening dus ook voor een toename in wooncomfort. Isolerend folie is met name geschikt voor huizen met enkel of dubbelglas.   

Lees meer over isolerend folie

Een voorzetraam zet je, zoals de naam al doet vermoeden, voor je raam. Hiermee creëer je een isolerende luchtlaag tussen je ‘echte’ raam en het voorzetraam. Je hebt keuze uit verschillende soorten voorzetramen.  

Alles over voorzetramen

Kwalitatieve, isolerende gordijnen kunnen helpen om minder warmte te verliezen uit je woning. Alle soorten gordijnen kunnen helpen bij de isolatie van je huis. In welke mate, dat hangt af van het type gordijn. Gordijnen met een aluminium coating isoleren zeer goed. Door de gordijnen ’s avonds en ’s nachts te sluiten, kun je zo maar besparen op je energierekening. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel gezellig uit.  

Tips en inspiratie voor het verduurzamen van je woning

Benieuwd of jouw woning nog duurzamer kan?

Duurzaamheid en besparing kan al gepaard gaan met kleine wijzigingen. Minder lang douchen, alleen volle wasmachines draaien en niet het hele huis verwarmen. Wil jij graag weten hoe duurzaam jouw woning op dit moment is en waar je op kunt besparen? 

Doe de bespaarscan!