Ga naar inhoud

Je dak isoleren

Je dak isoleren is een goede maatregel om energie te besparen. Zonder dakisolatie verlies je namelijk wel 30% van de warmte in je huis via het dak. Met het isoleren van je dak houd je je huis dus warmer en zijn je stookkosten lager. Maar hoe isoleer je je dak, en kan dit wel met alle soorten daken? 

Is isoleren mogelijk met mijn dak? 

Zowel schuine daken als platte daken kunnen geïsoleerd worden. Het maakt dus niet uit wat de vorm van jouw dak is. Isolatie is gewoon mogelijk. 

Je dak zelf isoleren 

Het is mogelijk om je dak zelf te isoleren. Dit is goedkoper dan het laten doen door een bedrijf. Het isoleren van een dak is alleen geen eenvoudig klusje. Hoe pak je dit aan? 

Een schuin/hellend dak isoleren 

Als je een schuin of hellend dak zelf wilt isoleren, kun je dit het beste van binnenuit doen. Dat betekent dat je isolatiemateriaal aan de binnenkant van je dak bevestigt. Dit doe je door het materiaal, zoals houtwol of glaswol tussen de balken van je dak vast te maken.  

Het is ook mogelijk om je dak te isoleren met isolatieplaten. Dit zijn dikke platen van isolerend materiaal, die je tegen de binnenkant van je dak aan schroeft. 

Een plat dak isoleren 

Een plat dak kun je het makkelijkst van buitenaf isoleren. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar het is handiger om dit door een specialist te laten doen.  

Doe je het wel zelf, dan zijn er twee manieren om dit te doen. Je kunt het isolatiemateriaal bovenop je dakbedekking leggen. Hier bovenop komt nog een ballastlaag van bijvoorbeeld tegels of grind. Deze laag beschermt het isolatiemateriaal en zorgt ervoor dat het stil blijft liggen. 

Daarnaast is het mogelijk om de dakbedekking te verwijderen en hieronder het isolatiemateriaal te leggen. Onder de dakbedekking van een plat dak zit nog een onderlaag, die ook wel de draagvloer van het dak wordt genoemd. Hierop leg je het isolatiemateriaal. Daarna leg je de dakbedekking hier bovenop weer terug. 

Je dak laten isoleren 

Je kunt je dak ook laten isoleren, als je dit zelf niet kunt of wilt doen. Dit kost alleen wel meer geld dan het zelf isoleren van je dak. Een voordeel is wel de zekerheid dat het isoleren van je dak op een professionele manier gebeurt. Ook geeft de dakdekker vaak garantie op het isolatiemateriaal.  

Kosten voor dakisolatie 

Hoeveel dakisolatie kost, hangt af van het type dak dat je hebt en hoe je het isoleert. Heb je een schuin dak en laat je dit van binnenuit isoleren? Dan betaal je gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.500. Laat je je schuine dak van buitenaf isoleren? Dan kost dit gemiddeld zo’n € 3.500 tot € 4.500. Als je een plat dak laat isoleren, of dit nu vanbinnen of van buitenaf is, liggen de kosten gemiddeld tussen de € 3.000 en € 4.000. 

Isoleer je je dak zelf? Dan betaal je alleen de materiaalkosten. Veelgebruikte materialen voor isolatie zijn glaswol en houtwol isolatieplaten. Voor glaswol betaal je gemiddeld € 6 tot € 15 per vierkante meter. Voor houtwol isolatieplaten valt deze prijs tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter. 

Dakisolatie bij een huurwoning 

Als je een huurwoning hebt, kun je je dak niet zomaar zelf isoleren. Omdat de woning eigendom is van je huisbaas, moet die instemmen met de dakisolatie. Je kunt je huisbaas vragen om het dak te isoleren. Houd er daarbij wel rekening mee dat die een huurverhoging kan vragen als de woning beter geïsoleerd is. 

Meer weten over het isoleren van je huis? 

Meer informatie op het isoleren van je huis vind je op de pagina’s: