Ga naar inhoud

Isolatiefolie voor je ramen

Met het aanbrengen van isolatiefolie op je ramen verduurzaam je je huis. Isolerende raamfolie zorgt er namelijk voor dat de warmte tijdens de wintermaanden beter binnen blijft. En tijdens de zomermaanden helpt deze isolatiefolie de warmte juist weer buiten te houden. Door het aanbrengen van isolerende raamfolie bespaar je dus op jouw energierekening.  

Je hebt verschillende soorten isolerende raamfolie. Verdiep je daarom eerst goed in deze verschillen. Niet elke soort raamfolie kun je bijvoorbeeld zelf plaatsen.  

Voor- en nadelen isolatie raamfolie  

Isolerende raamfolie heeft voor- en nadelen. Dit hangt bijvoorbeeld af van je woonsituatie. Stel: je woont in een huurhuis en het vervangen van het glas staat bij je huisbaas voorlopig nog niet op de planning. Maar je wilt wel graag wat doen aan je hoge energierekening. Dan is het bijvoorbeeld logisch dat je kiest voor isolerende raamfolie. Hieronder een aantal voor- en nadelen op een rij.  

Voordelen van isolerende raamfolie  

 • In de warmere maanden houdt isolerende raamfolie ook zonlicht tegen, en blijft het daardoor koeler in je huis. 

 • Door isolerende raamfolie houd je in de koudere maanden meer warmte binnen in huis. 

 • Je maandelijkse energiekosten zijn lager, omdat je met de raamfolie energie bespaart.  

Nadelen van isolerende raamfolie  

 • Raamfolie moet na een bepaalde tijd weer vervangen worden. Wanneer je dit niet doet, heeft de raamfolie geen zin meer.  

 • Je hebt een grotere kans op thermische breuken. Dit zijn een soort breuken door temperatuurverschillen in het glas. Door het aanbrengen van isolerende raamfolie kun je namelijk temperatuurverschil krijgen in je glas.  

Kan ik zelf isolerende raamfolie plaatsen? 

Ben je van plan om zelf raamfolie te gaan plaatsen in je huis? Bereid je dan goed voor. Glasfolie kun je bijvoorbeeld niet altijd zelf aanbrengen op je ramen. In sommige gevallen moet je dit laten doen. Twijfel je? Bespreek dan je mogelijkheden met iemand die je hier goed over kan adviseren, bijvoorbeeld een glaszetter. 

Hoe breng ik zelf isolerende kozijnfolie aan? 

Als je zelf aan de slag gaat, bijvoorbeeld met kozijnfolie, is het wel fijn om te weten hoe je dit zelf kunt aanbrengen. Hieronder de belangrijkste stappen voor het zelf aanbrengen van isolerende kozijnfolie: 

 • Stap 1: bereid je goed voor. Begin daarom met het afmeten van de ramen en knip de folie alvast op maat. 

 • Stap 2: ga vervolgens aan de slag met het schoonmaken van het raam en het kozijn. Zo zorg je ervoor dat beiden goed ontvet zijn en dat je folie straks goed blijft  
  zitten. 

 • Stap 3: plak de dubbelzijdige tape op de kozijnen, verwijder de extra laag van deze tape en breng het kozijnfolie aan op de tape.  

 • Stap 4: ga nu aan de slag met een föhn. Hierdoor wordt de raamfolie warm en zorgt het voor een heel netjes eindresultaat.  

Meer tips over duurzaam wonen  

Wil je naast deze informatie over isolerend raamfolie meer tips over het verduurzamen van je huis? Bekijk dan ook eens de onderstaande pagina’s: