Ga naar inhoud

Voorzetramen voor isolatie

Heb je enkel glas in huis? Dan kunnen voorzetramen voor betere isolatie zorgen. Dit is vooral handig als je enkel glas door dubbel glas vervangen geen optie is. Bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont, of een huurwoning. Of als je kozijnen vervangen moeten worden voor dubbel glas, wat flink in de kosten kan lopen. 

Wat zijn isolerende voorzetramen? 

Isolerende voorzetramen zijn ramen die je voor of achter je bestaande ruit kunt monteren. Zo heb je dubbel glas, zonder dat je de hele ruit of het kozijn moet vervangen. Op die manier kun je geld én energie besparen. 

Voordelen van voorzetramen 

Voorzetramen zijn een goede isolatie-optie als je: 

  • In een monumentaal pand woont en het aanzien van het huis niet zomaar mag veranderen. Voorzetramen zijn een niet-permanente en niet-ingrijpende manier om te isoleren die wel effectief is.

  • In een huurwoning woont en niet zelf het glas kan/mag vervangen voor dubbel glas. Met isolerende voorzetramen creëer je je eigen dubbel glas zonder verbouwing.

  • Je kozijnen moet vervangen voor dubbel glas en dit boven je budget valt. Met isolerende voorzetramen heb je geen nieuwe kozijnen nodig.

Nadelen van voorzetramen 

Voorzetramen hebben voordelen, maar ook nadelen. Je kunt voorzetramen bijvoorbeeld niet luchtdicht tegen je ruit aan installeren. Daardoor is er een risico op condensvorming tussen je ruit en het voorzetraam. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor wat ventilatie tussen het voorzetglas en je raam. 

Dit kun je bijvoorbeeld doen door kleine gaatjes te maken in je kozijn. Zo komt er een klein beetje lucht van buiten tussen het voorzetraam en je ruit. Hiermee vermijd je condensvorming, maar heeft je raam wel een lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld HR-glas. 

Hoe monteer ik voorzetramen? 

Voorzetramen monteer je eenvoudig zelf in een aantal stappen.

Wat kosten isolerende voorzetramen? 

De precieze prijs voor een voorzetraam hangt af van de grootte en het type glas dat je wilt. Voor voorzetramen wordt meestal floatglas gebruikt, dat ook wel bekendstaat als vlakglas. De kosten hiervoor per vierkante meter zijn gemiddeld: 

  • Floatglas met een dikte van 4 mm: € 95,- 

  • Floatglas met een dikte van 6 mm: €115,- 

  • Floatglas met een dikte van 8 mm: €135,- 

Een voorzetraam kun je zelf monteren, maar je kunt dit ook laten doen door een glaszetter. In dat geval heb je ook kosten voor montage van de ramen. Deze zijn gemiddeld tussen de € 40,- en € 80,- per m². 

Hoeveel bespaar ik met voorzetramen? 

In een standaard eengezinswoning, met zo’n 20m² aan glas, kun je per jaar flink besparen met voorzetramen. Deze isoleren namelijk ongeveer hetzelfde als ‘gewoon’ dubbel glas. Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van de gasprijs en jouw energiecontract. Een gemiddeld huishouden kan zo’n € 140 per jaar aan stookkosten besparen met voorzetramen in plaats van alleen enkel glas. 

Meer informatie over duurzaam wonen 

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om je woning te verduurzamen? Bekijk dan ook onze informatie over: