Ga naar inhoud

Raamisolatie: hoe doe je dat?

Via de ramen verlies je gemiddeld zo’n 40%, soms wel 50%, van de warmte in je huis. Als je energie wilt besparen, is raamisolatie dus een belangrijke stap. Er zijn verschillende manieren waarop je een raam kunt isoleren. Van raamfolie opplakken tot het installeren van HR-glas.  

Raamfolie opplakken 

Een makkelijke optie om je ramen te isoleren is raamfolie of kozijnfolie. Dit is een doorzichtig, isolerend folie dat je eenvoudig zelf kunt opplakken. Raamfolie plak je direct op het raam, kozijnfolie span je over het raam en plak je op de kozijnen. Daarmee ontstaat een luchtlaag tussen het raam en de folie, die helpt met isoleren.  

Het folie geeft een extra laag voor of op het glas dat de warmte binnenhoudt. Dit maakt enkel glas even isolerend als dubbel glas en dubbel glas even isolerend als HR-glas. Wel isoleert dit een stuk minder goed dan HR++ en triple glas. Isolerende raamfolie is handig als je bijvoorbeeld in een huurwoning of monumentaal pand woont, waar je niet zomaar zelf het glas kunt vervangen door isolerender glas. 

Als je HR-glas hebt, kun je beter geen raamfolie gebruiken. Dit glas heeft namelijk al een erg hoge isolatiewaarde. Als je hier raamfolie aan toevoegt, kan de lucht tussen de glasplaten te warm worden waardoor thermische breuken ontstaan. Heb je al anti-inkijkfolie op de ramen? Dit werkt niet isolerend. Pas ook op dat je geen zonwerende folie koopt. Hiermee houd je de zon buiten, waardoor je juist meer energie gaat verbruiken.  

Tochtstrips aanbrengen langs je ramen 

Als je kieren bij je ramen hebt, bijvoorbeeld tussen het glas en het kozijn, kun je het raam isoleren met tochtstrips. Dit zijn strips of banden die je aanbrengt over kieren en naden in huis. Deze houden tocht buiten en de warmte binnen. Omdat je deze makkelijk zelf kunt installeren en verwijderen, is deze isolatie-optie ook geschikt voor huurwoningen. 

Isolerende voorzetramen installeren 

Isolerende voorzetramen zijn glasplaten die je zelf kunt monteren voor of achter je glas. Zo heb je twee ramen met lucht ertussen en maak je eigenlijk zelf dubbel glas. Dit is een handige optie als je bijvoorbeeld in een huurwoning woont en zelf niet zomaar je glas kunt vervangen door beter isolerend glas. 

Enkel glas vervangen door dubbel of HR-glas 

Dubbel glas en HR-glas isoleren beter dan enkel glas. Als je enkel glas laat vervangen door dubbel glas of HR-glas, houd je veel meer warmte binnen in huis. Zo bespaar je energie. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas of HR-glas kan prijzig zijn, maar je bespaart er wel veel mee op je energiekosten. 

Omdat dubbel glas en HR-glas beide prijzig zijn, is het verstandiger om te kiezen voor HR-glas. Dit heeft een hogere isolatiewaarde dan dubbel glas, terwijl het weinig scheelt in de kosten.

De kosten van raamisolatie 

Hoeveel raamisolatie kost, hangt af van de optie(s) die je kiest. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten per optie op een rij. 

  • Raamfolie

Isolerende raamfolie is een prijzige optie: het kost gemiddeld zo’n € 150 per vierkante meter. Daarmee is het ongeveer even duur als HR-glas. Je kunt in plaats daarvan ook kiezen voor kozijnfolie. Dit is een stuk goedkoper: zo’n € 2,70 per vierkante meter. Zowel raamfolie als kozijnfolie kun je in de meeste gevallen zelf opplakken. Daarom heb je geen installatiekosten. 

  • Tochtstrips

Voor een tochtstrip of tochtband betaal je gemiddeld zo’n € 5 tot € 15. Dat maakt tochtstrips en -banden een erg budgetvriendelijke optie. De precieze prijs is afhankelijk van het type tochtstrip of -band en de lengte. Omdat je tochtstrips zelf kunt aanbrengen, heb je geen kosten voor installatie. 

  • Isolerende voorzetramen 

Isolerende voorzetramen kosten gemiddeld tussen de € 40 en € 80 per vierkante meter. Hoeveel ze precies kosten, hangt onder meer af van de dikte van het glas. Dikker glas heeft een hogere isolatiewaarde en is daarom duurder. Dunner glas isoleert minder, maar je bent wel goedkoper uit. Je kunt voorzetramen zelf in huis installeren. Daarom hoef je geen kosten te maken voor het monteren ervan. 

  • Enkel glas vervangen door dubbel glas of HR-glas

Dubbel glas of HR-glas is een wat duurdere optie om je raam te isoleren. Je betaalt niet alleen voor het glas, maar ook voor het installeren ervan. Dit kun je namelijk niet makkelijk zelf doen. Voor dubbel glas betaal je zo’n € 120 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief de installatie.  

Hoe hoger de isolatiewaarde van het glas is, hoe hoger de prijs. Voor HR-glas betaal je per vierkante meter gemiddeld € 125 inclusief installatie. Kies je voor HR+ glas of HR++ glas, dan loopt deze prijs op tot € 130 of € 135 per vierkante meter. Ook deze prijzen zijn inclusief installeren.  

Omdat de prijzen niet heel veel schelen en HR-glas, HR+ glas en HR++ glas veel beter isoleren dan dubbel glas, is het verstandiger om te kiezen voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Hiermee bespaar je het meeste op je energiekosten. Bovendien bestaat er subsidie voor HR++ glas waarmee je op de kosten voor het glas en installatie kunt besparen.

Meer informatie over het isoleren van je huis 

Wil je weten wat je nog meer zelf kunt doen om je huis te isoleren? Lees je dan ook in over: