Ga naar inhoud

Bespaar op je energiekosten met spouwmuurisolatie

Via spouwmuren kan je huis veel warmte verliezen. Hierdoor stook je je huis moeilijker warm in de winter en betaal je hogere energiekosten. Dit kun je voorkomen met spouwmuurisolatie.  

Wat is een spouwmuur? 

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een binnen- en buitenmuur met ruimte ertussen. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur heet de spouw. Door de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur heb je minder snel last van bijvoorbeeld vocht en schimmel. De lucht in de spouw is vaak erg koud, waardoor de binnenmuren ook koud aan kunnen voelen. 

Als jouw huis ook een spouwmuur heeft, kun je ervoor kiezen deze te isoleren. Hierdoor blijft je huis beter op temperatuur en hoeft je verwarming dus minder hard te werken. En je hebt ook minder last van geluid van buiten, omdat spouwmuurisolatie geluiddempend is. 

Hoe werkt het isoleren van een spouwmuur? 

Het isoleren van een spouwmuur betekent dat er isolatiemateriaal in de spouw wordt geplaatst. Er kunnen verschillende soorten isolatiemateriaal worden gebruikt, zoals PUR-schuim, glaswol vlokken of polystyreen parels. Welk isolatiemateriaal het beste is, hangt af van de spouwmuur en jouw eigen wensen. 

Om het isolatiemateriaal in de spouw te plaatsen, worden er kleine gaatjes gemaakt in de voegen. Door die gaatjes wordt het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur gespoten. Daarna worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt in dezelfde kleur als de voeg. Zo zie je er aan de buitenkant niets meer van en ben je vaak binnen één dag klaar.  

Bespaar tot wel € 900 met spouwmuurisolatie 

Spouwmuurisolatie kost natuurlijk geld om te laten doen. Maar wat kost het precies en wat levert het je op?  

Eenmalige kosten 

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 1.100 voor een tussenwoning, € 2.400 voor een hoekhuis of twee-onder-een-kapwoning, en € 3.500 voor een vrijstaand huis. Maar dit hoef je niet allemaal zelf te betalen.  

Er bestaat namelijk een landelijke subsidie voor isolatie. Wanneer je 2 verschillende isolatiemaatregelen neemt, krijg je een dubbele subsidie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuurisolatie en vloerisolatie.  

Als je kiest voor twee isolatiemaatregelen, krijg je bij een tussenwoning gemiddeld € 310, bij een hoekhuis of twee-onder-een-kapwoning € 710 en bij een vrijstaand huis € 1.000 aan subsidie voor de spouwmuurisolatie

Jaarlijks besparen op je gasrekening 

Naast de voordelen van warmer en stiller wonen, bespaar je ook op je gasrekening. De verwarming hoeft namelijk veel minder hard te werken om je woning lekker warm te houden. Zo bespaar je jaarlijks op je energierekening en verdien je de kosten van de isolatie binnen enkele jaren terug. 

Voor een tussenwoning bespaar je al snel zo’n € 260 per jaar. Bij een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning bespaar je gemiddeld € 590 per jaar en bij een vrijstaande woning bespaar je tot wel € 900 euro per jaar. 

Vleermuizen in de spouw, maar toch isoleren 

Het kan zo zijn dat er vleermuizen in je spouw leven. Hier heb je normaal geen last van, maar het kan wel jouw isolatieplannen in de weg staan. Als jij de spouw opvult met isolatiemateriaal, verliezen de vleermuizen hun woonruimte en kunnen ze zelfs overlijden.  

Langetermijnoplossing: ecologisch onderzoek verplicht 

De Raad van State heeft daarom besloten dat er een ecologisch onderzoek gedaan moet worden, voordat je een spouwmuur mag isoleren. Wanneer deze wet start, is nog niet bekend. Een ecologisch onderzoek kost ongeveer € 5.000. De gemeente kan ook een groot ecologisch onderzoek over het hele gebied doen. Dan hoeven de inwoners dit niet meer te doen. 

Kortetermijnoplossing: natuurvriendelijk isoleren 

Wil je binnenkort je spouwmuur isoleren? Dan hoef je nog geen ecologisch onderzoek te laten doen. Het is wel verplicht om natuurvriendelijk te isoleren. Dit kost meer tijd, omdat er rekening gehouden wordt met de vleermuizen.  

De vleermuizen krijgen bijvoorbeeld de tijd om te vertrekken uit de spouw. Daarnaast mag de isolatie niet plaatsvinden tijdens de winterslaap (eind oktober tot midden maart) en het kraamseizoen (half mei tot eind juni). Om de vleermuizen nog een handje te helpen, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld nestkasten of vleermuizenkasten te plaatsen. Dan kunnen de vleermuizen daar gaan wonen, in plaats van in jouw spouw. 

Nog meer besparen door isolatie 

Naast het isoleren van je spouwmuur, kun je op nog meer manieren je huis isoleren. Denk bijvoorbeeld eens aan het isoleren van de kruipruimte. Of isoleer je ramen met isolatiefolie of tochtstrips

Wil je jouw huurwoning isoleren? Overleg dan eerst met je huisbaas of neem isolatiemaatregelen waarbij geen verbouwing nodig is.