Ga naar inhoud

Zonneboiler en je verzekering

Plannen om je huis te verduurzamen en een zonneboiler aan te schaffen? Met een opstalverzekering van Univé zijn jouw duurzame energieoplossingen verzekerd. Een zonneboiler is hier een voorbeeld van. Ook de installatie die je nodig hebt om de zonneboiler goed te laten werken, is verzekerd bij je opstalverzekering. Je zonneboiler is verzekerd voor schade door brand, storm, bliksem, hagel en diefstal. Heb je meer duurzame energieoplossingen in huis, zoals zonnepanelen of een warmtepomp? Deze zijn ook verzekerd.  

Als je de zonneboiler op een rieten dak of in je tuin wil plaatsen, geef dit dan door aan jouw Univé-adviseur.  

Mijn zonneboiler is kapot: welke schade vergoedt mijn verzekering?  

Met de opstalverzekering verzeker je jouw zonneboiler tegen schade door brand, inbraak, lekkage, overstroming, storm en een aanrijding. Ook schade door het lekken van de zonneboiler is verzekerd.  

Is je zonneboiler kapot? Dan kunnen wij deze laten repareren. Je kunt het ook zelf regelen. Je krijgt dan een vergoeding voor het werk van de monteur en een vergoeding voor nieuwe onderdelen. De hoogte van die vergoeding hangt af van de dagwaarde. Dat is de waarde die het apparaat op dit moment heeft. In onze afschrijvingslijst staat hoe we de dagwaarde berekenen.

Welke schade aan mijn zonneboiler is niet verzekerd? 

Je kunt je niet verzekeren voor alle schades aan je zonneboiler. Zo is schade door installatiefouten niet verzekerd. We adviseren je daarom om je zonneboiler te laten installeren door een erkend installateur. Gaat het apparaat kapot omdat het slecht onderhouden is? Dan is de schade ook niet verzekerd.  

Als je een zonneboiler wil aanschaffen, moet je rekening houden met kosten voor aanschaf en installatie. Een gemiddeld huishouden, een gezin van vier personen, is ongeveer € 3500 kwijt aan het apparaat en het installeren hiervan in jouw woning.  

Het is mogelijk om gebruik te maken van een subsidie. De overheid biedt de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) aan om energiebesparende apparaten en aanpassingen in jouw huis, betaalbaarder te maken. Hoe de ISDE-subsidie werkt? Eerst moet je de zonneboiler zelf aanschaffen. Daarna kun je de subsidie aanvragen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je een deel van je kosten vergoed. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie is:  

  • Je hebt een koopwoning en bent zelf de eigenaar. 

  • De zonneboiler is nieuw aangeschaft. Je moet altijd een bon of factuur kunnen tonen waarmee dit wordt bewezen.  

  • Je hebt de subsidieaanvraag binnen 24 maanden na installatie gedaan.  

In sommige gevallen wordt er door gemeenten een extra subsidiepotje aangeboden. Informeer bij je gemeente voor deze informatie.  

Naast de eventuele subsidies die je kunt gebruiken voor de aanschaf van een zonneboiler, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een lening. Informeer bij je hypotheekverstrekker welke energiebespaar- of duurzaamheidsleningen worden aangeboden.

Schade aan je zonneboiler melden bij de verzekering  

Het is vervelend als je schade hebt aan je zonneboiler. Als je een opstalverzekering hebt, kun je deze schade vaak melden. Dat kan op verschillende manieren.   

Meld je schade online   

Je kunt jouw schade 24 uur per dag online melden via Mijn Univé. Je beantwoordt daarbij een paar vragen en verstuurt online jouw gegevens naar ons. Nog geen account? Maak hier jouw account aan.   

Schade melden via de Univé App  

Meld je schade direct via de Univé App. Heb je de app nog niet? Dan kun je die hier downloaden.   

Persoonlijk contact met een medewerker  

Bekijk onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.

Sluit een verzekering af voor je zonneboiler  

Wil jij je zonneboiler goed verzekeren tegen schade? Sluit dan een opstalverzekering bij Univé af. Hiermee verzeker je jouw zonneboiler, huis en vaste onderdelen in je huis tegen schade door onder andere brand, lekkage en storm. Met onze rekentool kun je gemakkelijk berekenen hoeveel je gaat betalen voor je opstalverzekering. 

Bekijk de opstalverzekering

Of bereken de premie van jouw opstalverzekering

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Nina Spaan, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Desiree Venekamp.