Ga naar inhoud

Subsidies voor het verduurzamen van je huis

Het isoleren of aanpassen van je huis zodat je meer energie bespaart, kan veel kosten met zich meebrengen. Gelukkig kun je in veel gevallen subsidies gebruiken om een deel van de kosten te betalen. Zo wordt het verduurzamen van je huis aantrekkelijker!  

Verschillende soorten subsidies

Investeringssubsidie voor Duurzame Energiemaatregelen

Door geld beschikbaar te stellen, maakt de overheid investeringen in duurzame energieoplossingen aantrekkelijker. Dit doen ze met de ISDE-subsidie. Heb je plannen om een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen, of om een isolatiemaatregelen te nemen? Dan is deze subsidie interessant voor jou. Je kunt deze subsidie gebruiken als je een professioneel bedrijf inschakelt voor de uitvoering van de werkzaamheden. Ga je zelf aan de slag om je huis te verduurzamen? Dan heb je geen recht op deze subsidie. Voor onder andere de volgende maatregelen kun je de ISDE-subsidie aanvragen:  

Subsidieregeling Verduurzaming voor Vereniging van Eigenaren

De SVVE is bedoeld voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Woon je in een appartementencomplex of huur je een appartement? Dan is de kans groot dat je bij een Vereniging van Eigenaren bent aangesloten. VvE’s regelen vaak de verduurzaming van appartementen. Deze verenigingen kunnen subsidie aanvragen om te besteden aan energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op het warmtenet. Ook het isoleren van woningen valt onder de subsidieregeling. Wil jij subsidie gebruiken voor de isolatie van je huurhuis? Dan kan de SVVE interessant zijn voor jouw verhuurder. 

Provincies en gemeenten hebben vaak verschillende potjes waar jij subsidie uit kunt krijgen. Voor welke maatregelen dit geldt, kun je lezen op https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/. Gemeenten bieden subsidie aan voor onder andere het isoleren van je woning, de aanleg van een groen dak of het vergroenen van je tuin. Op welke subsidie jij recht hebt, is dus afhankelijk van je woonplaats.