Ga naar inhoud

19 augustus 2020Natuur

Besparen op je huidige hypotheek. Waar moet je op letten?

Heb je een hypotheek en wil je daar wel minder geld aan kwijt zijn? Dan is het slim om er eens echt voor te gaan zitten. Want bij een hypotheek gaat het al gauw om flinke bedragen. En elke verdiende euro is mooi meegenomen. De verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Profiteren van de lage rente

Besparen op je hypotheek. Dat wil iedereen wel. En zolang de hypotheekrente laag ‘staat’, kan het heel aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Zeker als het einde van de looptijd van je huidige hypotheek nadert. Want aan het eind van zo’n periode kun je gewoon weer nieuwe afspraken maken.

Maar wat als je rentevaste periode nog een aantal jaren duurt? Als je dan wilt oversluiten of je huidige lage rente voor een langere tijd wilt vastzetten, wordt het opletten. Want bij tussentijds oversluiten moet je vaak een boeterente betalen. En dat bedrag kan aardig in de papieren lopen.

Hoe langer de resterende looptijd van je huidige hypotheek nog is, hoe hoger dat boetebedrag. Denk je eraan om over te sluiten? Dan is het verstandig dat eens te laten uitrekenen. En als je de kosten dan vergelijkt met de voordelen van een lage rente, kun je beslissen wel of niet over te sluiten. 

Kiezen voor een andere hypotheekvorm

Misschien is het zinvol je bestaande hypotheek naar een nieuwe hypotheekvorm over te sluiten. Maar ook hier geldt: dat hangt van je persoonlijke situatie af. Als bijvoorbeeld je rentevaste periode bijna afloopt, kan dat heel goed uitkomen. Verder is je eigen voorkeur natuurlijk belangrijk. Heb je nu een hypotheekvorm waarbij je steeds dezelfde vaste lasten hebt (annuïteitenhypotheek)? En heb je in de toekomst liever juist dalende maandlasten (lineaire hypotheek)? Of precies andersom? Je bepaalt zelf welke vorm je kiest. Ook hierover kun je je het beste laten informeren door een onafhankelijk adviseur.

Een andere hypotheekverstrekker misschien?

En dan is de ene hypotheekverstrekker natuurlijk de andere niet. In service, in voorwaarden, in rentepercentages en in kosten zijn er grote verschillen. Dan is het goed een verstrekker te vinden die bij jou en je ideeën past. 

Oversluiten – wat komt daarbij kijken?

Stel, je besluit je huidige hypotheek over te sluiten. Wat gebeurt er dan? Bij het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek volledig af met een nieuwe hypotheek. Deze breng je onder bij je huidige geldverstrekker of een nieuwe partij. Je kunt hierbij ook kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm en een nieuwe rentevaste periode.

Bij zo'n overgang komt vaak een hele papierwinkel kijken. Maar een goede adviseur loodst je soepel door de administratie heen, zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt. 

Advies nodig? Maak een afspraak.

Op zoek naar de hypotheek waarmee je flink kunt besparen? Laat je informeren door een adviseur van Univé. Een vrijblijvende eerste afspraak is snel gemaakt. Samen bekijken jullie wat de beste aanpak is. 

Maak direct een afspraak

Deel dit bericht