Ga naar inhoud

Aanrijding met de scooter

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt: met je scooter in een aanrijding terechtkomen. Maar een botsing kan voorkomen - het ongeluk zit in een klein hoekje. Wat moet je doen als je met je scooter iemand hebt aangereden, en er is sprake van schade of letsel? Wie is verantwoordelijk voor welke schade, en hoe wordt deze afgehandeld? Univé legt uit wat je moet weten over een aanrijding met de scooter. 

Wie is verantwoordelijk bij een aanrijding? 

Voor de schadeafhandeling na een aanrijding met de scooter moet eerst bepaald worden wie verantwoordelijk is. De verantwoordelijke bij de aanrijding moet de schade vergoeden aan de ander. Daarvoor is er de verplichte WA verzekering, die schade vergoedt die je met je scooter aan anderen of hun spullen veroorzaakt. Wie verantwoordelijk is of gehouden kan worden, verschilt per situatie. Wat hierin ook meespeelt is wat voor weggebruiker betrokken was bij de aanrijding. Het maakt namelijk verschil of je een voetganger of automobilist aanrijdt met je scooter.  

Degene die volledig schuldig is aan een aanrijding moet de schade vergoeden aan de onschuldige tegenpartij. Soms bepaalt de rechter na een aanrijding ook dat de schuld verdeeld moet worden. De scooterbestuurder is bijvoorbeeld voor 20% schuldig en de automobilist voor 80%. De scooterbestuurder krijgt dan 80% van zijn schade vergoed. De andere 20% moet de scooterrijder na het verkeersongeval zelf betalen. 

Sterke en zwakke weggebruikers 

De zogenaamde wegenverkeerswet maakt onderscheid tussen zwakke, relatief onbeschermde verkeersdeelnemers en sterke weggebruikers met motorvoertuigen. De laatste lopen bij een aanrijding minder kans op letsel. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid en het eisen van een schadevergoeding na een aanrijding met een scooter. Hieronder vind je een overzicht van verschillende situaties en waar de verantwoordelijkheid hierin ligt. 

Heb je met je scooter een voetganger of fietser aangereden? Voetgangers en fietsers hebben in het verkeer een beschermde status. Zij hebben namelijk een grotere kans op letsel in situaties als aanrijdingen. Daarom zijn fietsers en voetgangers voor maximaal de helft van de schade aansprakelijk bij een aanrijding. Ook als zij (deels) zelf schuldig zijn aan het veroorzaken van de aanrijding. 

Bij een aanrijding tussen een scooter en een auto is de verantwoordelijkheid vaststellen moeilijker. Beide zijn namelijk volgens de wegenverkeerswet sterke verkeersdeelnemers. Wie de aanrijding tussen de scooter en auto veroorzaakt is aansprakelijk. Deze bestuurder moet de schade vergoeden aan de ander. Als jij door jouw schuld met je scooter een aanrijding veroorzaakt met een auto, ben jij aansprakelijk. Als een auto jou heeft aangereden op de scooter, is de automobilist aansprakelijk. Bij volledige aansprakelijkheid moet de verantwoordelijke bestuurder de schade volledig vergoeden aan de aangereden partij. Bij gedeelde aansprakelijkheid betaalt iedere bestuurder het deel van de schade waarvoor diegene aansprakelijk is. 

In tegenstelling tot andere voetgangers of fietsers kunnen kinderen jonger dan 14 jaar niet aansprakelijk gesteld worden bij een aanrijding met de scooter. Kinderen letten niet altijd goed op, zijn onvoorspelbaar en kennen vaak nog niet alle verkeersregels. Als je met je scooter langs kinderen rijdt, moet je daarom extra voorzichtig zijn. Als jij met je scooter een kind aanrijdt, ben jij altijd honderd procent aansprakelijk voor de schade.  

Scooter verzekeren tegen schade en ongevallen 

Ben je in een aanrijding terechtgekomen met je scooter en heb je schade? Met een scooterverzekering kun je de schade in de meeste gevallen vergoed krijgen. Een WA verzekering voor je scooter dekt schade aan een ander als jij verantwoordelijk bent bij een aanrijding. Met een WA+ Beperkt Cascoverzekering krijg je daarnaast ook sommige schades aan je eigen scooter vergoed. Met een All Riskverzekering worden vrijwel alle schades aan jouw scooter vergoed, ook als deze door je eigen schuld veroorzaakt zijn.  

Bereken jouw premie