Ga naar inhoud

Hypotheek en verzekeringen: hoe zit dat?

Wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, krijg je ook te maken met diverse verzekeringen. De ene verzekering is wel verplicht bij een hypotheek, de andere niet. Wij vertellen je er graag meer over. 

Verplichte verzekering bij een hypotheek: opstalverzekering 

Zoals je weet, is een hypotheek een lening voor de financiering van je woning, waarbij die woning tegelijkertijd dient als onderpand. Als je, om welke reden dan ook, je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, dan mag de geldverstrekker je woning verkopen. Zo komt er toch nog een deel van het uitgeleende geld weer terug. 

Maar wat nu als je woning afbrandt of er gebeurt iets anders mee waardoor de waarde flink daalt? Dan is het onderpand van de lening ineens minder waard. Om die reden verplichten geldverstrekkers je om een opstalverzekering af te sluiten bij een hypotheek. Zonder deze verzekering krijg je geen lening.  

Niet altijd verplicht: overlijdensrisicoverzekering 

Sommige geldverstrekkers willen ook graag het betalingsrisico afdekken indien je komt te overlijden voordat je de hypotheek hebt afgelost. Zij vragen je dan ook om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten samen met de hypotheek. 

Ook als dit niet verplicht is, zou je kunnen overwegen om hier zelf voor te kiezen. Met de uitkering van de verzekering hebben je nabestaanden dan de mogelijkheid om de hypotheek (eventueel deels) af te kunnen lossen, mocht je voortijdig komen te overlijden. Je nabestaanden kunnen dan langer in je woning blijven wonen. 

Verzekeringen die je zelf kunt kiezen bij je hypotheek 

Naast de opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering zijn er nog wel meer soorten verzekeringen te bedenken die interessant kunnen zijn wanneer je een woning koopt. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Inboedelverzekering: Naast je woning zijn dan ook de spullen in je woning verzekerd tegen schade en diefstal. 

  • Kostbaarhedenverzekering: Voor als je kostbaarheden hebt die buiten de dekking van de inboedelverzekering vallen. 

  • Aansprakelijkheidsverzekering: Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan anderen en/of andermans spullen veroorzaakt en waarvoor je aansprakelijk bent. De verzekering geldt voor jou en je eventueel meeverzekerde partner en kinderen, ook als die voor studie uitwonend zijn. 

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Omdat je hypotheeklasten gewoon doorlopen als je (tijdelijk) niet meer kunt werken en dus geen inkomsten heeft. 

Tijdens het hypotheekadvies licht de hypotheekadviseur de overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering verder toe. Daarnaast brengt de adviseur je in contact met de collega's die je meer informatie kunnen geven over het schadeverzekeringspakket. 

Meer weten over je hypotheek en verzekeringen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is via hypotheekadvies op maat. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wil je je hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kun je een (beeld)belafspraak maken met een adviseur. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank