Ga naar inhoud

Passeren hypotheek

Heel kort gezegd: het passeren van de hypotheek is het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Dat is ook het moment dat de hypotheek officieel in gaat en je rente en eventueel aflossing gaat betalen aan de geldverstrekker.  

Wat gebeurt er tijdens het passeren van de hypotheek? 

Op de dag dat je naar de notaris gaat, loop je daar de hypotheekakte nog één keer helemaal na. Is alles akkoord, dan zet je je handtekening. Je hypotheek is dan afgesloten.  

Alleen een notaris mag een notariële akte opmaken. Je zet vervolgens als geldnemer je handtekening. De notaris of een medewerker van de notaris zet vaak een handtekening uit naam van de geldverstrekker. Staan alle handtekeningen op de hypotheekakte? Dan gaat de notaris de hypotheek inschrijven in het hypotheekregister van het Kadaster

Koop je een nieuwe woning en sluit je daarvoor een hypotheek af? Dan moet je de leveringsakte ondertekenen op dezelfde dag van het passeren van de hypotheekakte. Want het geld van de hypotheek moet bij de notaris aanwezig zijn om de koopprijs aan de verkoper te voldoen. Hierdoor komt de woning officieel op jouw naam te staan. De vorige eigenaar draagt zo het eigendom van de woning op je over. 

Kosten notaris passeren hypotheek 

Je moet kosten aan de notaris betalen voor het passeren van de hypotheek en het laten opstellen van de hypotheek- en leveringsakte. Dit worden de notariskosten genoemd. Elke notaris is vrij om zelf de tarieven hiervoor te bepalen. Wel moet een notaris aangesloten zijn bij de Nederlandse Orde van Notarissen. 

Wil je nog meer weten over het passeren van je hypotheek of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank