Ga naar inhoud

Hypothecaire inschrijving

Een hypothecaire inschrijving is de inschrijving van je hypotheek in het hypotheekregister. Een notaris doet dit voor je als je een hypotheek hebt afgesloten. Meer weten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen we je alles uit over de hypothecaire inschrijving.

Hypothecaire inschrijving: wat is het en wat staat erin?

Een hypotheek is een lening waarbij door de lener aan de bank de zekerheid wordt gegeven dat de opbrengst van verkoop van onroerend goed met voorrang voor aflossing van deze hypotheekschuld wordt gebruikt. Dit wordt vastgelegd in een hypotheekakte.  

Je  hypotheekakte wordt door de notaris ingeschreven in het openbare register van het Kadaster. Door dit te doen is de hypotheek meteen van kracht. In een hypothecaire inschrijving staan de volgende gegevens:

  • Het inschrijfbedrag van de hypotheek (ofwel hoe hoog de lening  is).
  • Informatie over het onroerend goed, zoals een woning.
  • Informatie over de hypotheeknemer (de bank). 
  • Informatie over de hypotheekgever (jij dus).

Kosten hypothecaire inschrijving

Aan de hypothecaire inschrijving zijn kosten verbonden. De inschrijving wordt gedaan op basis van de gegevens uit de hypotheekakte. Dat is een overeenkomst tussen hypotheekgever en hypotheeknemer en die wordt opgesteld door een notaris. De uiteindelijke prijs van de hypothecaire inschrijving is afhankelijk van welke notaris je kiest om de werkzaamheden te laten uitvoeren. Gemiddeld kun je denken aan een bedrag van rond de €500. Deze kosten zijn wel aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Tenminste, als de bijbehorende rentekosten van de hypotheek ook aftrekbaar zijn.

Hogere inschrijving

Je hoeft niet altijd precies het bedrag van de aangegane hypotheekschuld op te nemen in de hypothecaire inschrijving. Het is ook mogelijk om alvast zekerheid aan de bank te geven voor nieuwe leningen in de toekomst. Dat noemen we 'de hypotheek voor een hoger bedrag inschrijven’.  

Dat is handig als je bijvoorbeeld ooit nog wilt gaan verbouwen of de overwaarde wilt opnemen.  Dan hoef je niet nog een keer naar de notaris omdat je al extra bestedingsruimte in de inschrijving hebt opgenomen. Een hoger bedrag inschrijven brengt meestal geen of weinig extra notariskosten met zich mee. Uiteraard moet je het extra bedrag wel kúnnen lenen op basis van je inkomen en de waarde van de woning. Je hypotheekadviseur kan dat haarfijn voor je uitzoeken.

Het enige nadeel van een verhoogde inschrijving is als je later nog een andere lening wilt gaan afsluiten. De geldverstrekker kijkt dan namelijk naar de hoogte van de hypotheek zoals die bekend is bij het Kadaster. Een extra lening krijgen kan dan wellicht wat moeilijker voor je zijn.

Wil je meer weten over de hypothecaire inschrijving of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank