Ga naar inhoud

Hypothecaire inschrijving

Een hypothecaire inschrijving is de inschrijving van uw hypotheek in het hypotheekregister. Een notaris doet dit voor u als u een hypotheek heeft afgesloten. Meer weten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen we u alles uit over de hypothecaire inschrijving.

Hypothecaire inschrijving: wat is het en wat staat erin?

Een hypotheek is een lening waarbij door de lener aan de bank de zekerheid wordt gegeven dat de opbrengst van verkoop van onroerend goed met voorrang voor aflossing van deze hypotheekschuld wordt gebruikt. Dit wordt vastgelegd in een hypotheekakte.  

Uw  hypotheekakte wordt door de notaris ingeschreven in het openbare register van het Kadaster. Door dit te doen is de hypotheek meteen van kracht. In een hypothecaire inschrijving staat de volgende gegevens:

  • Het inschrijfbedrag van de hypotheek (ofwel hoe hoog de lening  is).
  • Informatie over het onroerend goed, zoals een woning .
  • Informatie over de hypotheeknemer (de bank). 
  • Informatie over de hypotheekgever (u dus).

Kosten hypothecaire inschrijving

Aan de hypothecaire inschrijving zijn kosten verbonden. De inschrijving wordt gedaan op basis van de gegevens uit de hypotheekakte. Dat is een overeenkomst tussen hypotheekgever en hypotheeknemer en die wordt opgesteld door een notaris. De uiteindelijke prijs van de hypothecaire inschrijving is afhankelijk van welke notaris u kiest om de werkzaamheden te laten uitvoeren. Gemiddeld kunt u denken aan een bedrag van rond de €500. Deze kosten zijn wel aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting. Tenminste, als de bijbehorende rentekosten van de hypotheek ook aftrekbaar zijn.

Hogere inschrijving

U hoeft niet altijd precies het bedrag van de aangegane hypotheekschuld op te nemen in de hypothecaire inschrijving. Het is ook mogelijk om alvast zekerheid aan de bank te geven voor nieuwe leningen in de toekomst. Dat noemen we 'de hypotheek voor een hoger bedrag inschrijven’.  

Dat is handig als u bijvoorbeeld ooit nog wilt gaan verbouwen of de overwaarde wilt opnemen.  Dan hoeft u niet nog een keer naar de notaris omdat u al extra bestedingsruimte in de inschrijving hebt opgenomen. Een hoger bedrag inschrijven brengt meestal geen of weinig extra notariskosten met zich mee. Uiteraard moet u het extra bedrag wel kúnnen lenen op basis van uw inkomen en de waarde van de woning. Uw hypotheekadviseur kan dat haarfijn voor u uitzoeken.

Het enige nadeel van een verhoogde inschrijving is als u later nog een andere lening wilt gaan afsluiten. De geldverstrekker kijkt dan namelijk naar de hoogte van de hypotheek zoals die bekend is bij het Kadaster. Een extra lening krijgen kan dan wellicht wat moeilijker voor u zijn.

Wilt u meer weten over de hypothecaire inschrijving? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.