Ga naar inhoud

Overdrachtskosten

De overdrachtskosten zijn de kosten die je moet betalen als je een huis op naam wilt krijgen. Het gaat dan om de overdrachtsbelasting en de notariskosten die te maken hebben met het opstellen van de overdrachtsakte. Deze kosten zijn (als het om een bestaand huis gaat) voor rekening van de koper van de woning. We spreken dan ook wel over de kosten koper (k.k.). Bij een nieuwbouwhuis geldt de term vrij op naam (v.o.n.) en dat betekent dat de kosten voor rekening van de verkopende partij zijn.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

Voor de overdrachtsbelasting geldt een standaard tarief van 2% over de koopsom van het huis. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud, koop je een woning voor maximaal € 510.000 (in 2024) en heb je nog niet eerder de vrijstelling gebruikt? Dan kun je in aanmerking komen om vrijgesteld te worden van de overdrachtsbelasting. Je moet dan wel de woning gebruiken als hoofdverblijf. Gaat het om een vakantiewoning of een woning die je kocht om te gaan verhuren? Dan geldt er een verhoogd belastingtarief van 10,4%.

De notariskosten

Je betaalt notariskosten voor het opstellen van de akte van levering en de hypotheekakte. De kosten van de akte van levering vallen ook onder de overdrachtskosten. De kosten voor de akte van de hypotheek niet. Wel betaal je deze kosten vaak tegelijkertijd aan de notaris. 

Fiscaal aftrekbaar?

De overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Hetzelfde geldt voor de overdrachtskosten in de vorm van de akte van levering. Gelukkig zijn er nog wel andere kosten koper die aftrekbaar zijn. Zoals de notariskosten rondom de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster. En ook taxatiekosten en de kosten voor hypotheekadvies kun je opvoeren als aftrekbare kosten in de inkomstenbelastingaangifte.

Wil je nog meer weten over de overdrachtskosten bij het kopen van een huis? Of ontvang je graag hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank