Ga naar inhoud

Recreatiewoning en hypotheek

Heeft u een  recreatiewoning of vakantiewoning op het oog? Bijvoorbeeld om als tweede woning aan te schaffen of misschien zelfs om permanent te gaan bewonen? Op deze pagina vertellen we u alles over de mogelijkheden om een recreatiewoning te financieren met een hypotheek.

Recreatiewoning als tweede huis

Koopt u een recreatiewoning en gaat u daar niet permanent wonen? Dan is de eventuele hypotheekrente op die vakantiewoning niet fiscaal aftrekbaar. Een lening voor een tweede woning wordt namelijk als consumptieve lening beschouwd. Dat zorgt ervoor dat de rente die u betaalt over die lening niet in aanmerking komt voor aftrek.

Eigen geld nodig voor recreatiewoning 

Niet elke hypotheekaanbieder verstrekt een hypotheek voor een vakantiewoning. Dat hoeft niet erg te zijn, maar het maakt de keuze vaak wel wat beperkter. Daarnaast financieren zij nooit het gehele aankoopbedrag. Vaak geldt een maximum van 70% tot 80% van de marktwaarde van de woning. Dat betekent dat u dus eigen geld beschikbaar moet hebben om een recreatiewoning te kunnen kopen.

Voorwaarden bij de financiering van een tweede woning

Bij het aangaan van een hypotheek voor een recreatiewoning gelden vaak andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor een regulier woonhuis. Behalve dat u dus eigen geld nodig zult hebben, moet u ook denken aan de volgende zaken:

  • De vakantiewoning moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het van steen zijn, op een fundering staan, een dak met dakpannen hebben en het moet aangesloten zijn op water en elektriciteit.
  • Uw inkomen bepaalt of u de hypotheek kunt krijgen. U moet dus al uw inkomensgegevens aanleveren bij de hypotheekverstrekker.
  • Er is een onderpand nodig voor de hypotheek. Dat kan de vakantiewoning zelf zijn maar bijvoorbeeld ook uw huidige eigen woning. Een combinatie van beide is vaak ook mogelijk.
  • Het kan zijn dat er een opslag van toepassing is op de hypotheekrente, waardoor het rentetarief dus hoger uitvalt.
  • Hypotheekaanbieders kunnen ook bepaalde beperkingen opleggen rondom de vakantiewoning. Zoals dat u de woning niet aan anderen mag verhuren.

Vakantiewoning kopen met overwaarde eerste woning

U kunt een vakantiewoning ook deels of volledig financieren met de overwaarde die u heeft op uw eerste woning. U verhoogt dan uw huidige hypotheek met het bedrag van de overwaarde. Vervolgens gebruikt u dit extra geld om de vakantiewoning mee aan te kopen. U kunt natuurlijk niet zomaar met elk gewenst bedrag uw hypotheek verhogen. De hypotheekverstrekker toetst vooraf of u de bijbehorende nieuwe maandlasten wel kunt dragen op basis van uw inkomen. 

Recreatiewoning permanent bewonen

Het is meestal zo dat recreatiewoningen niet permanent bewoond mogen worden. Toch zijn er uitzonderingsgevallen waar dat wel mag. Als u die recreatiewoning dan als eigen huis heeft, gelden gewoon de normale regels bij het afsluiten van de hypotheek. U kunt dan (als uw inkomen dat tenminste toelaat) meer hypotheek krijgen en de rente is ook gewoon fiscaal aftrekbaar.

Meer weten over de mogelijkheden van een hypotheek op uw (toekomstige) vakantiewoning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Een eerste oriënterend gesprek is bij Univé altijd geheel kosteloos.