Ga naar inhoud

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij een hypotheek

Als je een hypotheek gaat afsluiten, kom je op een bepaald moment vast en zeker de term hoofdelijke aansprakelijkheid tegen. Maar wat die term precies inhoudt, is niet bij iedereen bekend. Op deze pagina leggen we daarom de betekenis van hoofdelijke aansprakelijkheid graag aan je uit.

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

De term hoofdelijke aansprakelijkheid wordt gebruikt om aan te geven wie de bank aansprakelijk kan stellen op het moment dat de maandlasten van de hypotheek niet meer betaald worden. Wie dus een hypotheekakte tekent, wordt direct verantwoordelijk voor het betalen van de maandlasten én de aflossing van de hypotheek. 

Hoofdelijke aansprakelijkheid is niet hetzelfde als eigenaar van de woning zijn. Je kunt ook hoofdelijk aansprakelijk zijn, zonder dat het huis van jou is. Bijvoorbeeld als je garant staat voor je kind. Koop je een huis met een partner? Dan vraagt de bank aan jullie allebei om hoofdelijke aansprakelijkheid.

Samenwonen en dan?

Ga je in het huis van je partner samenwonen, dan betekent dat niet dat jij automatisch ook hoofdelijk aansprakelijk wordt. Dat is pas het geval als je ook een deel van de woning koopt en de hypotheekakte laat aanpassen. Trouw je in gemeenschap van goederen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan ben je niet direct aansprakelijk voor de hypotheek en de bijbehorende lasten. Sinds 2018 geldt er namelijk een beperkte gemeenschap van goederen. Pas als je naar een notaris gaat om het via een akte officieel te laten maken, krijg je als partner ook hoofdelijke aansprakelijkheid.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Gaan jullie uit elkaar en wil je zelf in het huis blijven wonen? Dan moet je het woningdeel van je partner overnemen. Dat betekent dat je de bestaande hypotheek moet overnemen en soms de overwaarde van de vertrekkende partner erbij moet financieren. Dat is best een ingewikkeld proces en vaak moet de hypotheek worden omgezet voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt met je adviseur eerst bespreken of de lasten ook door één persoon gedragen kunnen worden.  

Tegelijkertijd wil de vertrekkende partner worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Zonder dit ontslag is het lastig om weer een hypotheek voor een ander huis te krijgen. Als de geldverstrekker akkoord is met de aanvraag van de blijvende partner, kan ontslag worden verleend.

Wil je meer weten over hoofdelijke aansprakelijkheid en je hypotheek of zoek je naar gedegen hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank