Geregistreerd partnerschap
Wilt u niet trouwen, maar wel de relatie met uw partner officieel maken? Kies dan voor een geregistreerd partnerschap. U bent er dan zeker van dat de wet automatisch een aantal zaken voor u regelt. Op deze pagina geven we u uitgebreide informatie over een geregistreerd partnerschap.
Wat is een geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm die bijna dezelfde wettelijke status heeft als een huwelijk. U kunt in plaats van trouwen namelijk ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Als u op deze manier het samenwonen van u en uw partner registreert, levert dat nagenoeg dezelfde rechten en plichten op als wanneer u met elkaar zou trouwen. U legt een geregistreerd partnerschap (en dus de relatie met uw partner) officieel vast bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.
Voorwaarden geregistreerd partnerschap
De volgende voorwaarden gelden voor een geregistreerd partnerschap:
- U bent minimaal 18 jaar (uitzonderingen mogelijk vanaf 16 jaar);
- u mag niet tegelijkertijd ook getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders;
- staat u onder curatele, dan heeft u toestemming nodig van de curator of de kantonrechter;
- een geregistreerd partnerschap is niet mogelijk tussen ouders en kinderen, grootouders en kleinkinderen en broers en zussen.
Verschil geregistreerd partnerschap en trouwen
Een geregistreerd partnerschap en een huwelijk zijn niet precies hetzelfde. Er zijn namelijk een paar verschillen tussen de twee vormen. Een belangrijk verschil is dat een geregistreerd partnerschap beëindigd kan worden buiten de rechter om. De partners moeten het dan wel met elkaar eens zijn en daarnaast mogen zij geen minderjarige kinderen hebben. Om een huwelijk te ontbinden moet u altijd naar de rechter.
Verder bestaat er bij het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed. Bij een huwelijk is dat wel het geval. Bij trouwen moeten u en uw partner elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dat geen verplichting.
Voordelen geregistreerd partnerschap bij huis kopen
Als u een hypotheek gaat afsluiten om samen een huis te kopen, is het niet nodig of verplicht om getrouwd te zijn of een geregistreerd partnerschap te hebben. Wel is het verstandig om sommige zaken goed vast te leggen, bijvoorbeeld door middel van een samenlevingscontract. Met een geregistreerd partnerschap profiteert u wel van een aantal voordelen:
- Koopt u als geregistreerd partners een huis, dan is dit huis automatisch van u samen. Het huis valt namelijk onder de gemeenschap van goederen. Koopt u een huis met een samenlevingscontract? Dan zijn jullie niet automatisch allebei eigenaar van het huis. Om dit wel voor elkaar te krijgen, moet u de woning op zowel uw naam als de naam van uw partner kopen.
- Als één van de geregistreerd partners overlijdt, blijft de achtergebleven partner eigenaar van de woning. En dus niet de familie van de overledene. Heeft u een samenlevingscontract? Dan bent u niet standaard de wettelijke nabestaande van uw partner.
Meer weten over het geregistreerd partnerschap en uw hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.