Ga naar inhoud

Een koophuis in gemeenschap van goederen: hoe zit dat?

Ga je trouwen en een huis kopen? Dubbel gefeliciteerd in dat geval! Dan wil je vast graag weten hoe dat werkt met gemeenschap van goederen. Wij vertellen je er graag meer over.

Beperkte gemeenschap van goederen is standaard

Vroeger was het zo dat bij trouwen in gemeenschap van goederen automatisch het door een partner vergaarde vermogen van beide partners werd. Bij een scheiding kon dat flinke gevolgen hebben. Sinds 2018 is dat veranderd in Nederland. Iedereen die gaat trouwen is standaard verbonden in beperkte gemeenschap van goederen. Wanneer je alsnog in volledige gemeenschap van goederen wenst te trouwen, dan dien je dit via de notaris te regelen. Ook trouwen op huwelijkse voorwaarden dient te worden vastgelegd via de notaris.

Voor de beperkte gemeenschap van goederen geldt dat alles dat je voor je huwelijk zelf al vergaard heeft, van jou alleen blijft. Dit wordt niet deels van je partner doordat je trouwt. Dat geldt wel voor de bezittingen die je na je huwelijksdag opbouwt, die zijn van jullie samen. Met uitzondering van erfenissen en schenkingen, want deze zijn persoonlijk.

Gevolgen voor de hypotheek

Maar hoe zit dat dan met de hypotheek? Wanneer jij of je partner al eerder een eigen woning heeft gehad, dan is het verstandig om je goed te laten informeren over de gevolgen van de te kiezen huwelijkse vorm. Het effect van een eigenwoningverleden is bij de verschillende vormen namelijk anders geregeld. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Overlijden of scheiden

Als jullie beiden eigenaar zijn van de woning, ben je allebei verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dat heeft gevolgen bij overlijden, maar ook bij scheiden. Tijdens het hypotheekadvies wordt hier verder bij stilgestaan.

Bespreek het en leg het vast

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven als het gaat om trouwen en je koophuis is: zorg dat je deze zaken bespreekt voordat je in het huwelijksbootje stapt en leg vast wat je overeengekomen bent. Bij de notaris kun je bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden vastleggen, maar ook wat er gebeurt bij een scheiding of overlijden.

Meer weten over een hypotheek in gemeenschap van goederen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek afsluiten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank