Een koophuis in gemeenschap van goederen: hoe zit dat?
Gaat u trouwen en een huis kopen? Dubbel gefeliciteerd in dat geval! Dan wilt u vast graag weten hoe dat werkt met gemeenschap van goederen. Wij vertellen u er graag meer over.
Beperkte gemeenschap van goederen is standaard
Vroeger was het zo dat bij trouwen in gemeenschap van goederen automatisch het door een partner vergaarde vermogen van beide partners werd. Bij een scheiding kon dat flinke gevolgen hebben. Sinds 2018 is dat veranderd in Nederland. Iedereen die gaat trouwen is standaard verbonden in beperkte gemeenschap van goederen. Wanneer u alsnog in volledige gemeenschap van goederen wenst te trouwen, dan dient u dit via de notaris te regelen. Ook trouwen op huwelijkse voorwaarden dient te worden vastgelegd via de notaris.
Voor de beperkte gemeenschap van goederen geldt dat alles dat u voor uw huwelijk zelf al vergaard heeft, van u alleen blijft. Dit wordt niet deels van uw partner doordat u trouwt. Dat geldt wel voor de bezittingen die u na uw huwelijksdag opbouwt, die zijn van u samen. Met uitzondering van erfenissen en schenkingen, want deze zijn persoonlijk.
Gevolgen voor de hypotheek
Maar hoe zit dat dan met de hypotheek? Wanneer u of uw partner al eerder een eigen woning heeft gehad, dan is het verstandig om u goed te laten informeren over de gevolgen van de te kiezen huwelijkse vorm. Het effect van een eigenwoningverleden is bij de verschillende vormen namelijk anders geregeld. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen.
Overlijden of scheiden
Als u beiden eigenaar bent van de woning, bent u allebei verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Dat heeft gevolgen bij overlijden, maar ook bij scheiden. Tijdens het hypotheekadvies wordt hier verder bij stilgestaan.
Bespreek het en leg het vast
De belangrijkste tip die we u mee kunnen geven als het gaat om trouwen en uw koophuis is: zorg dat u deze zaken bespreekt voordat u in het huwelijksbootje stapt en leg vast wat u overeengekomen bent. Bij de notaris kunt u bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden vastleggen, maar ook wat er gebeurt bij een scheiding of overlijden.
Meer weten over een hypotheek in gemeenschap van goederen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek afsluiten. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.