Ga naar inhoud

Samenwonen en hypotheek: hoe werkt dat?

Uiteraard is het een heuglijke gebeurtenis als u gaat samenwonen. Maar wat zijn de gevolgen als dat in een koopwoning is? Wij vertellen u er graag meer over.

Scenario 1: u koopt samen een woning

Als u samen een woning koopt, dan wordt u samen eigenaar van de woning. Bij het kopen van de woning kunt u de afspraak maken dat beiden voor 50% eigenaar worden, maar het is ook mogelijk om hier een andere verdeling in aan te houden. Richting de geldverstrekker bent u allebei wel hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek.

Wanneer de ene partner meer spaargeld inbrengt in de aankoop of in de toekomst een groot bedrag verwacht te kunnen aflossen na het verkrijgen van bijvoorbeeld een erfenis, raden wij aan een draagplichtovereenkomst op te maken. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer informatie over geven.

Daarnaast is het verstandig om belangrijke zaken rondom de verdeling van uw vermogen en schulden vast te laten leggen in een samenlevingscontract en/of een testament. Juridisch gezien zijn mensen die samenwonen namelijk niet automatisch elkaars erfgenaam bij overlijden. Dat kan dus tot problemen leiden als er iets gebeurt met één van u. Daarom is het verstandig om dit vooraf goed te regelen als u samen een woning koopt.

Scenario 2: de ene partner trekt bij de andere in

U bent niet verplicht om mede-eigenaar te worden van de koopwoning van uw partner als u gaat samenwonen. Maar in de meeste gevallen is het wel verstandig om de financiële zaken goed te regelen. Dat maakt bepaalde zaken een stuk eenvoudiger voor de toekomst, bijvoorbeeld bij overlijden van de partner die eigenaar is van de woning. Een samenlevingscontract en/of testament is daarom aan te raden.

U kunt er voor kiezen om de partner medeschuldenaar te laten worden op de hypotheek. Hier zitten echter wel de nodige haken en ogen aan. De partner zal voor minimaal 1% mede-eigenaar moeten worden van de woning. Over dit bedrag is overdrachtsbelasting verschuldigd. Vervolgens wordt de partner hoofdelijk schuldenaar voor de gehele hypotheek.

Mocht de relatie beëindigd worden, dan dient u ontslag hoofdelijk schuldenaarschap aan te vragen bij de geldverstrekker. Deze zal op haar beurt een toetsing gaan doen om te kijken of volgens de dan geldende normen de hypotheek op één inkomen te dragen is. Mocht dit niet kunnen, dan zit u vervolgens vast aan verkoop van de woning.

Meer weten over uw opties bij samenwonen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als u gaat samenwonen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.