Ga naar inhoud

Wat moet ik doen als mijn brommer gestolen wordt?

Het is een vervelende situatie: je wilt met je brommer op pad, maar hij staat niet meer op de plek waar je hem achterliet. Iemand heeft je brommer gestolen. Wat moet je nu doen? En wat krijg je van je verzekering vergoed na diefstal van jouw brommer? 

Aangifte doen van gestolen brommer 

Als jouw brommer gestolen is, is aangifte doen bij de politie de eerste stap die je moet nemen. De politie weet dan dat er een diefstal is gepleegd en kan op zoek naar de dader – en jouw bromfiets. Aangifte doen kan bij een politiebureau bij jou in de buurt, maar je kunt ook online aangifte doen. Geef daarbij zoveel mogelijk informatie over jouw brommer.  

Als je foto's hebt om te laten zien, zeker detailfoto's, helpt dat. Zo is jouw bromfiets makkelijker te herkennen voor de politie wanneer zij op zoek gaan. Daarnaast heeft de politie gegevens van jouw bromfiets nodig, zoals het kenteken, het merk en type brommer. 

Diefstal brommer melden bij je verzekering 

Diefstal is een vorm van schade, net als deuken of krassen. Daarom is het belangrijk om deze te melden voor je verzekering. 

Melding doen van diefstal of andere schade doe je bij Univé gemakkelijk online. Bewaar de kopie van je aangifte goed, soms vragen we hier later nog om.

Meld diefstal online

Ben ik verzekerd tegen diefstal? 

Bij Univé ben je verzekerd tegen diefstal als je een WA+ of All Risk verzekering voor je bromfiets hebt. Ben je alleen WA verzekerd? Dan geldt er geen diefstaldekking. Weet je niet precies hoe je bij ons verzekerd bent? Dit controleer je makkelijk in Mijn Univé of de Univé App

Ben je verzekerd tegen diefstal? Dan is de voorwaarde daarbij wel dat je een ART-slot van minstens categorie 3 gebruikt voor jouw bromfiets. Dit slot moet je gebruiken naast het standaard slot dat al op jouw brommer zit. Een ART-slot is een slot met keurmerk dat uitgebreid getest is op diefstalbestendigheid. Meer weten over sloten? Bekijk dan onze pagina brommer slot.  

Premie stopzetten na diefstal brommer 

Is jouw brommer gestolen? Dan wil je natuurlijk niet doorgaan met het betalen van premie. Als je bij ons meldt dat je bromfiets gestolen is, wachten wij eerst 30 dagen af. Wordt jouw brommer binnen deze tijd teruggevonden? Dan vergoeden we eventuele schade die de dief heeft veroorzaakt. Wordt hij niet meer teruggevonden? Dan schorten we jouw verzekering op en betaal je geen premie meer. 

Alleen het kenteken van mijn brommer is gestolen

Soms stelen dieven niet je hele brommer, maar alleen het kenteken. Dit is ook een erg vervelend probleem. Zonder kenteken mag je namelijk niet de openbare weg op met je brommer. Bovendien kan een dief jouw kenteken gebruiken om de eigen identiteit te verbergen bij misdrijven. Lees op onze pagina kenteken kwijt wat je moet doen in deze situatie. 

Maatregelen nemen tegen diefstal 

Het is fijn als je de schade vergoed kunt krijgen als je brommer gestolen is, maar voorkomen is natuurlijk beter. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om de kans op diefstal zoveel mogelijk te verkleinen. Benieuwd wat jij kunt doen? Je leest het op onze pagina brommer- of scooterdiefstal voorkomen