Ga naar inhoud

Een goed brommerslot voor jouw bromfiets

Jouw brommer goed beveiligen met een stevig brommerslot is belangrijk. Of je nu een elektrische brommerschakelbrommer of ander type brommer hebt. Zo verklein je de kans dat jouw brommer gestolen wordt en kun je deze met een gerust hart parkeren. Maar wat is nu een goed brommerslot, en uit welke soorten bromfietssloten kun je kiezen? Lees het hier en zie wat de rol van sloten is voor jouw bromfietsverzekering

Soorten bromfietssloten 

Als je een goed brommerslot wilt aanschaffen, is het fijn om eerst te weten wat de opties zijn. Op jouw brommer zit sowieso een ingebouwd slot, waarmee je je brommer altijd op slot moet zetten als je deze parkeert. Daarnaast zijn er verschillende soorten extra bromfietssloten te koop, die je kunt gebruiken om je brommer nog beter te beveiligen. Met deze sloten kun je zorgen dat de brommer niet weggereden kan worden. Bijvoorbeeld door het achterwiel te bevestigen aan een vaststaand object. Het achterwiel is namelijk erg lastig los te maken van de bromfiets, waardoor dieven het voertuig ook niet kunnen stelen door het wiel los te koppelen. Met het voorwiel gaat dit gemakkelijker. 

Wat voor soorten brommersloten zijn er dan? We zetten ze hieronder voor je op een rij.  

  • Kettingsloten

Met een kettingslot kun je jouw brommer met het achterwiel ergens aan vastmaken, bijvoorbeeld aan een hek of een lantaarnpaal. Deze kettingen zijn stevig, waardoor dit slot moeilijk kapot te maken is. De bevestiging aan een vast object maakt het ook lastiger voor dieven om jouw brommer te verplaatsen om ergens rustig het slot open te breken. 

  • Beugelsloten

Een beugelslot is een stevig ijzeren slot dat je door het wiel van je brommer heen doet. Dit maakt het onmogelijk om de brommer weg te rijden zonder sleutel van het beugelslot. 

  • Kabelsloten

Met een kabelslot is het, net als bij een kettingslot, mogelijk om jouw brommer met het achterwiel te bevestigen aan een vaststaand object. Het verschil is dat een kabelslot langer en lichter is dan een kettingslot. 

Het is mogelijk om naast het slot dat al op je brommer zit één van deze sloten te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om twee of meer sloten tegelijk te gebruiken. Zo beveilig je jouw bromfiets extra goed. 

ART-slot voor je brommer

Je hebt dus verschillende opties voor extra sloten op je bromfiets: hierbij is het verstandig om te kiezen voor een ART-slot. Als je je brommer wilt verzekeren tegen diefstal, is dit zelfs verplicht. Dit is een goedgekeurd slot van hoge kwaliteit. ART-sloten zijn verkrijgbaar in verschillende categorieën, van twee tot vijf sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot. Een licht ART-slot met twee sterren is vooral geschikt voor fietsen. ART-sloten met drie of vier sterren zijn goed voor bromfietsen. De hoogste categorie is het ART-slot met vijf sterren, dat past bij zwaardere tweewielers zoals motorfietsen. 

Brommerslot en bromfietsverzekering 

Als je jouw brommer wilt verzekeren tegen diefstal, zoals je doet met een WA+ of All Risk bromfietsverzekering, is het belangrijk dat je deze altijd goed op slot zet. Niet alleen met het slot dat al op je brommer zit: om verzekerd te zijn tegen diefstal, moet je minstens een ART-slot met drie sterren gebruiken. Je bromfiets verzekeren tegen diefstal is verstandig: jaarlijks worden namelijk ruim 15.000 bromfietsen gestolen. Benieuwd hoe hoog jouw premie uitvalt als je jouw brommer verzekert tegen diefstal? 

Bereken jouw premie